Invoering JA/JA-sticker leidt tot minder papierafval

Invoering JA/JA-sticker leidt tot minder papierafval

De invoering van de JA/JA-sticker sticker zorgt voor een afname van 5 tot 10 procent van de totale hoeveelheid papierafval Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Mileuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam.

In 2018 heeft de NEE/NEE-sticker in Amsterdam plaatsgemaakt voor de JA/JA-sticker. Eerder gaf 55 procent van Amsterdam niet aan of ongeadresseerde post welkom was. Dat veranderde in 15 procent na de invoering van de sticker.

Ongewenst reclamedrukwerk

Het gevolg is dat 40 procent van alle huishoudens in Amsterdam geen ongewenst reclamedrukwerk meer ontvangt. Alle resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Economics and Policy. Het onderzoek is verricht door milieueconomen Thijs Endendijk en Wouter Botzen.

Kostenvermindering gemeenten

De afname van papierafval zorgt ook voor een kostenafname voor het verzamelen, transporteren en recyclen van papierafval door gemeenten. Uit het onderzoek blijkt dat dit bedrag tussen de 135.000 en 285.000 euro per jaar ligt in Amsterdam. Als heel Nederland overstapt naar de JA/JA-sticker, zou dat zelfs kunnen leiden tot een jaarlijkse kostenvermindering van 14 miljoen tot 30 miljoen euro.

Post in de brievenbus

De meeste gemeentes in Nederland hanteren een NEE/NEE-sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen. Als een huishouden geen sticker heeft, eindigt deze post gewoon in de brievenbus. De JA/JA-sticker voorkomt dat huishoudens zonder sticker ongeadresseerde post krijgen. VU-hoogleraar Botzen: “De kosten van het invoeren van de JA/JA-sticker zijn laag, maar de voordelen zijn groot. Dit is een unieke kans voor gemeenten om hun milieu-impact te verminderen en tegelijkertijd geld te besparen.”

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Stefan Duikersloot (27) kent de straten van Amsterdam op zijn duimpje. En dat komt niet zomaar: hij is er regelmatig te vinden met zijn prikstok. Hij was op zoek naar een manier om de wereld groener te maken, iets waar iedereen achter kan staan en waarmee hij ook nog eens in contact zou staan met mensen. In afval prikken kwamen die elementen voor hem perfect samen.

Aantal blikjes op straat gekelderd na invoering statiegeld

Aantal blikjes op straat gekelderd na invoering statiegeld

Het aantal blikjes dat in het zwerfafval wordt gevonden, was in de eerste helft van dit jaar 64 procent lager dan twee jaar eerder. Dat meldt staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds april 2023 zit op bijna alle blikjes 15 cent statiegeld.

Doe jij mee met de landelijke Beach Cleanup?

Doe jij mee met de landelijke Beach Cleanup?

Van 1 tot en met 15 augustus lopen duizenden vrijwilligers over de Nederlandse stranden. Niet om lekker te zonnebaden, maar om op te ruimen voor de jaarlijkse opruimactie van de héle Nederlandse Noordzeekust. Dit jaar is het alweer de elfde editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour.

Supermarkten overtuigd dat statiegeldplan mogelijke dwangsom voorkomt

Supermarkten overtuigd dat statiegeldplan mogelijke dwangsom voorkomt

Supermarkten en andere betrokken bedrijven zijn ervan overtuigd dat hun verbeterplan om voldoende statiegeldverpakkingen in te zamelen, goed genoeg is om een mogelijke dwangsom van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) te voorkomen. Dit zegt directeur Hester Klein Lankhorst van Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor het inzamelen en recyclen van verpakkingen.