"De basisschoolleerlingen staan aan de wieg van een gedragsverandering. Zo leren zij op jonge leeftijd over de waarde van afval als grondstof en dat het belangrijk is voor onze circulaire economie", stelt Hester Klein Lankhorst, directeur Afvalfonds Verpakkingen. "Door leerlingen actief te betrekken bij het scheiden en recyclen van afval geven de scholen hen een belangrijke extra les mee voor de toekomst."
Drinkkartons niet bij restafval doen
Volgens het fonds scheiden veel scholen tot nog toe plastic en drankkartons nog niet van het restafval, omdat inzamelsystemen hun geld kosten. Dat obstakel heeft het fonds nu dus weggenomen. Op basisschool Schatkaart in Pijnacker werd maandag een "landelijk startsein" gegeven voor het beter scheiden van het afval. Hier zijn speciale ‘Afval Goed Geregeld’ inzamelbakken geplaatst door het Afvalfonds Verpakkingen, werd het eerste afval opgehaald en deden de kinderen mee aan een afvalscheidingsquiz over welke verpakkingen wel en welke niet in de bak voor plastic en drankkartons horen.
Volgens het afvalfonds zijn de meer dan duizend scholen die meedoen goed voor 360.000 leerlingen en leerkrachten.
Bedrijfsmatig afval goed scheiden en recyclen
Stichting Afvalfonds Verpakkingen werkt aan een circulaire economie waarbij verpakkingsmateriaal een grondstof is én blijft. Het gescheiden inzamelen van bedrijfsmatig verpakkingsafval is daarin een hele belangrijke stap. Hester Klein Lankhorst: “We hopen van harte dat dit een stimulans is voor meer scholen en bedrijven om te gaan scheiden. Zo draagt iedereen zijn en haar steentje bij. In april gaat ons loket weer open en hopen we op weer veel aanmeldingen. Het zou geweldig zijn als we over 10 jaar niet alleen al het huishoudelijk maar ook het bedrijfsmatig afval goed kunnen scheiden en recyclen."