De mate waarin werknemers op hun werkplek aan licht worden blootgesteld en de soort lichtbron zijn van grote invloed op hun welbevinden en productiviteit. In een artikel in NRC Next van 2 januari bespreekt Gemma Venhuizen enkele belangrijke zaken rondom dit onderwerp.
Daglicht werkplek
De hoeveelheid licht is belangrijk voor onze biologische klok en bepaalt of we in een alerte, productieve toestand verkeren of in een sluimer- of slaaptoestand. Aangezien daglicht veel sterker is dan kunstlicht, zijn ramen in kantoren erg belangrijk. Hoewel architecten hun best doen om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten, is aanvullende kunstverlichting vaak onvermijdelijk.
Lichtsterkte en productiviteit
Regelmatig wordt onderzoek gedaan naar de effecten van kantoorverlichting op de productiviteit van werknemers. Jonge werknemers blijken bij een lagere lichtsterkte vlot teksten te kunnen lezen, terwijl oudere werknemers een hogere lichtsterkte hiervoor nodig hebben. Over het algemeen geldt dat de productiviteit wordt verhoogd bij meer licht.
Creativiteit en vindingrijkheid worden gestimuleerd door schemerlicht
Tl-lampen
In veel kantoren worden tl-lampen gebruikt, die relatief goedkoop zijn. Dit helle licht mag dan tot een hogere productiviteit leiden, uit Duits onderzoek blijkt dat creativiteit en vindingrijkheid juist welvaren bij schemerlicht. Dimbare verlichting zou volgens de onderzoekers de ideale oplossing zijn.
Daglicht en serotonine
Daglicht vervult nog een andere functie, namelijk de aanmaak van serotonine, een chemisch stofje waar we vrolijk van worden. In de winter leidt een tekort regelmatig tot ‘winterdepressies’, maar er blijkt ook sprake te zijn van ‘zomerdepressies’ wanneer werknemers zich vele dagen achter luxaflex en getinte ruiten opsluiten. De oplossing is om in alle seizoenen regelmatig even de frisse lucht en het daglicht op te zoeken.
Bron: NRC Next.
<<Lees ook: Een derde personeel wil liever vaste werkplek>>