Het facilitair evangelie is een boek zonder einde. De inkt van het nieuwste hoofdstuk is nog nat. FM en technologie is de titel van een verhaallijn waarin FM en ICT elkaar de liefde verklaren.
Op de hogeschool merken we het spanningsveld tussen het onderwijsaanbod en de beroepsvraag. De uitdaging luidt: aangehaakt blijven. Mijn advies: stap voor een dag uit het klaslokaal en wandel zelf de facilitaire arena binnen.
Mijn basisuitrusting voor mijn nevenfunctie: een vertreklamp, veiligheidsvest en vierkantsleutel
Ver weg van de dagelijkse beslommeringen hijs ik mij op de vroege zondagochtend in het werkkostuum.
Nog snel een laatste check voordat koers wordt gezet naar NS station Leiden Centraal. Mijn basisuitrusting voor mijn nevenfunctie op het spoor is compleet: een vertreklamp, veiligheidsvest en vierkantsleutel.
Vertrekassistent
Sinds enige tijd ligt in mijn kluis een certificaat waarop de titel ‘vertrekassistent’ prijkt. Vrij vertaald bestaat mijn rol uit het bieden van ondersteuning tijdens de vertrekprocedure van een trein.
Na een open sollicitatie aan het adres van een commerciële aanbieder van besloten en buitengewoon spoorwegvervoer is alles in sneltreinvaart verlopen. Een opleiding, enkele veiligheidstrainingen en een psychologisch onderzoek deden de toegangsdeur naar de spoorwereld openen.
Gezelschapstreinen, wintersportvervoer en festivaltreinen. Drie smaken die ik de afgelopen maanden van dichtbij mocht proeven.
Het zijn segmenten waarvan NS jaren geleden al afscheid nam. Niet rendabel genoeg en teveel een nichemarkt.
De oosterburen weten wel beter
Bij de oosterburen weten ze wel beter. Het spoor is daar een populair vervoermiddel voor lange afstanden. Dat is terug te zien in de vele reisbureau- en partytreinen, die bijna wekelijks richting binnen- en buitenlandse bestemming vertrekken.
Blijkbaar weet men aan de andere kant van de grens het businessmodel – waarin verschillende partijen participeren – wel sluitend te krijgen.
Station Alkmaar fungeert vandaag als episch centrum van het crowdmanagement
Crowdmanagement
Station Alkmaar fungeert vandaag als episch centrum van het crowdmanagement. Een bonte verzameling van ruim vierhonderd toeristen keert vroeg in de middag terug naar het Ruhrgebied na een spetterend all-inclusive weekend.
Na het vertreksignaal slalomt de lange streep van dertien rijtuigen door het landschap. Het is een bijzondere mélange van muziek, bier en plezier.
Onderweg trekt het rijdende circus veel bekijks van hobbyfotografen en verbaasde, wachtende reizigers op andere stations.
Eén groot facilitair evenement
Al snel kom ik tot de conclusie dat deze korte vakantie op wielen een groot facilitair evenement is. Met risicomanagement en logistiek als hoofdthema’s, op korte afstand gevolgd door issues als catering, schoonmaak, gastvrijheid, bedrijfskleding, technisch beheer en – niet onbelangrijk – inkoop.
Op het hoofdkantoor is de voorbije weken alles met chirurgische precisie voorbereid. Draaiboeken, dienstkaartjes, wagenlijsten en andere documentatie ligt gereed voor een veilige oversteek.
Zonder hindernissen landen we om 16:09u op grensstation Venlo. Om in een spoortermen te spreken: volgens plan.
De volgende ochtend sta ik ‘volgens plan’ nieuwe verzen uit het facilitair evangelie aan eerstejaars studenten te vertellen.
Deels uit de bekende vakliteratuur, maar vooral door ervaringen uit de echte beroepspraktijk te delen.
Vaker ruiken aan de facilitaire wereld
Dat praktijkverhalen extra betekenis geven in de collegezaal is niks nieuws. Dat we als docenten best wat vaker mogen ruiken aan de echte facilitaire wereld is het overdenken waard.
Jaap Kloos is teamleider aan de opleiding Facility Management van de Haagse Hogeschool. Reacties naar j.kloos@hhs.nl
Zie ook:
-Facilitair opleiden 3.0 (blog Jaap Kloos)
–Een werkomgeving die werkt! (blog Jaap Kloos)
-Jaap Kloos over nieuw boek Jos Burgers: ‘Voor FM’ers in een B2C-relatie een aanrader’
–Andere blogs van facility professionals, gepubliceerd op de website van Facto