In een serie van 10 afleveringen geven een aantal facility professionals hun visie op de gezonde werkomgeving. In deel 9 geven Myrthe Heijnen en Bart van Roekel hun visie. Beide zijn werkzaam als Adviseur bij Ynno.
Wat verstaan jullie onder een gezonde werkomgeving?
Een gezonde werkomgeving ondersteunt en stimuleert gezond gedrag door gezonde keuzes makkelijk te maken, zonder dat het een verplichting wordt. Het beïnvloedt zowel de fysieke, mentale als ook de sociale gezondheid. Een gezonde werkomgeving zorgt ervoor dat iemand fit is, niet alleen tijdens zijn werk, maar ook als hij thuiskomt.
Een gezonde werkomgeving kent drie ambitieniveaus.
- Voorzieningen: Dit betreft de fysieke voorzieningen en faciliteiten in de werkomgeving, die zich vooral richten op automatisch gedrag om gezonde keuzes zo makkelijk mogelijk maken.
- Organisatie-inrichting: Op dit niveau is gezondheid een vast onderdeel geworden van de bedrijfsdoelen. Interventies op dit niveau raken bewust gedrag en vragen dus per definitie om training voor het actief aanleren van nieuw gedrag en omvatten thema’s als cultuur en leiderschap.
- Internalisering van welzijn bij de medewerkers zelf: Op het derde en hoogste niveau is de medewerker zélf de aanjager van welzijn in de werkomgeving en wordt de organisatie door de medewerker gestimuleerd om te blijven innoveren. Op dit niveau is gezond gedrag onderdeel van het hele dagelijkse doen en laten van medewerkers.
Een gezonde werkomgeving zorgt ervoor dat iemand fit is, niet alleen tijdens zijn werk, maar ook als hij thuiskomt
Hoe ziet een ideale gezonde werkomgeving eruit?
Een gezonde werkomgeving gaat verder dan alleen het aanbieden van gratis fruit. De integraliteit van verschillende fysieke onderdelen is belangrijk. Daarnaast is bekend dat zachte aspecten (denk aan contact met collega’s, gelijkwaardigheid en waardering) veel bepalender zijn voor het ervaren van een gezonde werkomgeving. Neem bijvoorbeeld de cultuur rondom pauzes en energie: is het geaccepteerd om tijdens de werkdag micropauzes te pakken? De cultuur is niet altijd zichtbaar, maar superbelangrijk en je voelt het wel.

Bart van Roekel en Myrthe Heijnen
Grootste uitdaging om een healthy workplace te realiseren?
De grootste uitdaging in het creëren van een gezonde werkomgeving is de medewerker zelf. Uiteindelijk is hij zelf verantwoordelijk of hij kiest voor de gezonde manier van werken. Een andere uitdaging is dat organisaties vaak niet weten hoe ze moeten beginnen. Er wordt met losse flodders geschoten zonder dat er een visie of programma aan ten grondslag ligt. Daardoor wordt duurzame implementatie lastig en blijft het initiatief vaak steken.
Belangrijkste tips?
- Kom in beweging, zowel medewerkers als management (durven en doen).
- Start een projectgroep of beleg de verantwoordelijkheid bij bijvoorbeeld een Chief Happiness Officer.
- Zorg voor een programma op maat voor medewerkers en organisatie.
- Neem medewerkers mee in het hoe en waarom, zodat ze de koers begrijpen.
- Stimuleer gezond gedrag, maar maak het niet verplicht.
Whitepaper ’12 experts over de gezonde werkomgeving’
De visie van Myrthe Heijnen en Bart Roekel is opgenomen in de whitepaper ’12 Experts over de gezonde werkomgeving’.
In dat document (15 pagina’s) komen ook de visies van 11 andere facility professionals aan bod.
De whitepaper is nu als gratis download beschikbaar.
Lees ook:
– Is investeren in een Healthy Workplace zinvol?
– Beweging op de werkvloer: 6 tips
– Een gezonde werkomgeving hoort er bij (blog Gerard Dessing)
– De uitdagingen van een gezonde en vitale werkomgeving