Ervaring met personen met een afstand tot de arbeidsmarkt stelt ISS in staat klanten te adviseren over inclusief werkgeverschap en daarnaast in dialoog te gaan met landelijke en lokale politiek. “De participatiewet dient als startpunt van een duurzame relatie met de klant en medewerker.”
Inclusief werkgeverschap staat stevig op de agenda in de facilitaire branche. En niet voor niets, want facilitaire dienstverleners blijken bij uitstek geschikt voor het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt.
Kwetsbare en ondervertegenwoordigde groepen vinden in de uiteenlopende facilitaire functies een duurzame baan of een opstap naar ander werk. Door het binnenhalen van deze doelgroep wordt een frisse wind in de vergrijzende arbeidspopulatie gehaald.
Door extra ondersteuning of aanpassing te bieden aan personen die anders niet of moeilijk zouden kunnen participeren op de arbeidsmarkt, wordt de kans geboden een waardevolle bijdrage te leveren aan het arbeidsproces.
“Deze investering loont, niet alleen vanuit een maatschappelijk verantwoord oogpunt, maar ook vanuit het oogpunt van klanten en medewerkers”, vertelt Sanne Giesen, projectmedewerker SROI Bureau bij ISS Facility Services én tevens ervaringsdeskundige.

Sanne Giesen
De waarde van werk
Als ervaringsdeskundige weet Sanne als geen ander wat het is om aan de zijlijn te staan.
“Als young professional was het een uitdaging om mijn ambitie te kunnen combineren met flexibiliteit en duurzaamheid. ISS biedt mij de kans waardevol werk te doen, zonder dat dit ten koste gaat van mijn gezondheid.”
Vanuit haar rol biedt Sanne de operatie ondersteuning bij het plaatsen en begeleiden van medewerkers uit de doelgroep.
“Het is een eer mensen die net dat beetje extra hulp nodig hebben om te kunnen participeren op de arbeidsmarkt, te kunnen helpen. In de waan van de dag wordt vaak snel vergeten hoe bijzonder het hebben van werk is. Naast financiële onafhankelijkheid brengt het sociale contacten, waardering, en een reden om ’s ochtends je bed uit te komen. Dat schouderklopje en die glimlach die zegt ‘bedankt voor je inzet’, dát is onbetaalbaar.”
In de waan van de dag wordt vaak snel vergeten hoe bijzonder het hebben van werk is
Neem obstakels weg
ISS ziet dat de operatie graag met deze doelgroep aan de slag gaat. Vaak zijn zij gedreven doordat ze zelf iemand kennen die door een ziekte of beperking moeilijker meedoet op de arbeidsmarkt.
Bij anderen zit de motivatie in de uitdaging om juist déze mensen te kunnen laten meedraaien in het normale werkproces. Deze intrinsieke motivatie wordt tastbaar wanneer obstakels, zoals het ontbreken van kennis of ervaring of de angst voor stapels papierwerk (vanuit gemeenten of UWV), uit de weg worden geruimd.
Door collega’s te ontzorgen, kunnen zij zich focussen op de begeleiding. Door het faciliteren van een uitgebreide training krijgen zij de handvatten die zij nodig hebben voor een succesvolle plaatsing.
Jobcoachingorganisaties
Door te investeren in de organisatiestructuur en intensieve samenwerkingen, worden kansen optimaal benut. ISS hanteert hierin het eigen-regiemodel: door de controle te houden over processen rondom werving, selectie en begeleiding wordt niet alleen de plaatsing geborgd, maar ook de duurzaamheid van deze plaatsing.
Dit doet ISS niet alleen: het werkt hiervoor nauw samen met jobcoachingsorganisaties Jobstap en USG Restart en klanten als Accenture en Schiphol Group.
“We merken dat we het verschil kunnen maken door zélf jobcoaches, trainers en adviseurs in dienst te hebben. Door arbeidsbemiddeling en begeleiding in eigen regie uit te voeren ontstaat er continuïteit en betrokkenheid, in alle lagen van de organisatie. Deze aanpak en samenwerkingen werpen hun vruchten af. Niet alleen helpt dit ons employer of choice te worden, maar we kunnen tegelijkertijd ook beter inspelen op de behoeften van klanten”, vertelt Sanne.
We merken dat we het verschil kunnen maken door zélf jobcoaches, trainers en adviseurs in dienst te hebben
Zo werd ISS partner van klant Accenture in de Refugee Talent Hub. Hier zetten beide partijen zich in om vluchtelingentalent de kans te geven een nieuw bestaan op te bouwen en sneller te integreren in de Nederlandse samenleving.
Deze talenten komen onder andere bij ISS in loondienst, worden begeleid op de werkvloer en krijgen trainingen vanuit de Refugee Talent Hub.
Een andere bijzondere samenwerking vindt plaats bij Amsterdam Airport Schiphol.
Begin dit jaar ging hier de pilot ‘Facilitair Inclusief’ van start. Samen met Luchtvaart Inclusief (onderdeel van Luchtvaart College Schiphol), de vijf grote gemeenten in de regio Amsterdam, Locus, Asito, Hago en Raggers krijgen verschillende personen die in een moeilijke situatie zitten de kans aan het werk te gaan en een opleiding te volgen.
Ambitie
Maar de ambitie reikt verder dan dat, legt Sanne uit.
“Door opgedane kennis en kunde, kunnen wij klanten adviseren over invulling geven aan inclusief werkgeverschap. Daarnaast zijn we sparring partner in landelijke en lokale politiek met betrekking tot de participatiewet. Door samen op te trekken met klanten, in netwerken en politiek, creëren we een win-winsituatie. Hierin wordt niet alleen de plaatsing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geborgd, maar ook de klantrelatie en de vooruitgang in de maatschappij. Wij geloven dat deze manier van werken, in open dialoog en met maatschappelijke meerwaarde, de regel gaat worden. Samen met onze klanten maken wij er écht werk van!”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ISS.