Alles over Saxion

Saxion Hogeschool, Deventer.  Beeld: Shutterstock.

Saxion Hogeschool in zee met Compass (catering) en Maas...

Met ingang van 1 januari is Compass Groep de nieuwe cateraar van Hogeschool Saxion. Het bedrijf vervangt daarmee Appèl, dat nu nog de catering verzorgt. De keuze voor Compass was de uitkomst van een aanbesteding die afgelopen maanden plaatsvond.

Kailey Burgers, facilitair coördinator bij Innovam

Rising Star Kailey Burgers (Innovam): 'Onze branche zit boordevol...

Maak kennis met Rising Star Kailey Burgers, facilitair coördinator bij Innovam en medeoprichter bij Sinnesera Service Solutions. Ze is enthousiast en een echte verbinder. Wat doet ze voor werk, wat drijft haar en welke ambities heeft ze?

Missie geslaagd, 4 sterren (recensie Succesvol inkopen in de publieke sector)

Missie geslaagd, 4 sterren (recensie Succesvol inkopen in de publieke...

Er is een groot tekort aan goede inkopers en beroep heeft een wat stoffig imago. Volkomen onterecht als je het Yvette Berkel en Rachel Heeringa vraagt. Zij hebben als doel om te laten zien hoe aantrekkelijk het inkoopvak is en dat doen ze met verve in hun boek "Succesvol inkopen in de publieke sector".

Rising Star Dominique van Gennep: 'Een nieuwsgierige houding is belangrijk om nieuwe kennis op te doen'

Rising Star Dominique van Gennep: 'Een nieuwsgierige houding is...

De nieuwe Rising Star is Dominique van Gennep, interim manager bij Hospitality Group. Wat zijn zijn drijfveren, wat voor werk doet hij en wat zijn zijn ambities?

'Het helpt om te snappen hoe je manager in de wedstrijd zit' (recensie  Machiavelli op de werkvloer)

'Het helpt om te snappen hoe je manager in de wedstrijd zit'...

Hester van Sprang, hoofddocent/onderzoeker bij de masteropleiding Facility & Real Estate Management (Saxion), las het boek Macchiavelli op de werkvloer. Ze beveelt de uitgave van harte aan.

'Bruikbare wegwijzer over veranderdilemma's' (recensie De Notenkraker)

'Bruikbare wegwijzer over veranderdilemma's' (recensie De Notenkraker)

Veranderprocessen zijn aan de orde van de dag en toch zijn ze veelal complex en lastig te managen. Anne Kloosterboer symboliseert het leidinggeven aan veranderingen als het kraken van walnoten. Iedere noot is anders en vraagt om de juiste strategie, de inzet van geschikt gereedschap en precies genoeg druk op de juiste plek. Teveel druk en de noot verpulvert; te weinig druk geeft geen beweging.

Een gastvrije omgeving, bestaat dat? (samenvatting proefschrift Are You Feeling Served?)

Een gastvrije omgeving, bestaat dat? (samenvatting proefschrift Are...

Wat is gastvrijheid? Is gastvrijheid te meten? Kun je gastvrijheidsbeleving beïnvloeden? Kan een gebouw gastvrij zijn? Vragen die een aantal jaren geleden nog niet beantwoord konden worden, maar dankzij promotieonderzoek van Ruth Pijls inmiddels wel. Een samenvatting van haar onderzoek.

De toekomstige FM'er gaat het verschil maken!

De toekomstige FM'er gaat het verschil maken!

In dynamische tijden als vandaag is het voor een FM-student erg uitdagend om een goede start te maken in het werkveld. De traditionele FM-organisaties veranderen nu bijna overal in flexibele facilitaire ketens van samenwerking.

Feike Bergsma: 'De digitale FM-er wordt belangrijkste doorbraak'

Feike Bergsma: 'De digitale FM-er wordt belangrijkste doorbraak'

<p>In <a href="https://facto.nl/tag/in-de-spotlight/">deze rubriek</a> geven professionals in het facilitaire vakgebied hun toekomstvisie op FM en delen ze verschillende ervaringen en lessons learned. Ook geven ze je tips welk boek/app of magazine je echt niet mag missen! Ditmaal in de Spotlight: Feike Bergsma (51).<br> </p>

Gezonde werkomgeving (#4): de visie van Hester van Sprang

Gezonde werkomgeving (#4): de visie van Hester van Sprang

<p><strong>In een serie van 10 afleveringen geven een aantal facility professionals hun visie op de gezonde werkomgeving. In  deel 4 geeft Hester van Sprang haar visie.  Hester is hoofddocent (Saxion Master Facility en Real Estate Management), senior-onderzoeker (Saxion Lectoraat Hospitality in Netwerken) en zelfstandig adviseur bij Meerwaarde Huisvestingsadvies.<br> </strong><br> <span style="color: #ff0000;"><strong>Wat versta je onder een gezonde werkomgeving?</strong></span><br> De startvraag is: wat is gezond of gezondheid? Volgens de definitie van de WHO is dat een staat van compleet fysiek, mentaal en sociaal welbevinden. Gezondheid is volgens de WHO een positief concept (dus meer dan de afwezigheid van ziekte) dat de nadruk legt op sociale en persoonlijke hulpbronnen, en de fysieke mogelijkheden van iemand om optimaal te leven.<br> Een gezonde werkomgeving is dus niet alleen een werkomgeving die fysieke gezondheidsschade voorkomt, maar een omgeving die ook bijdraagt aan een gezond sociaal klimaat en persoonlijk welbevinden. Een werkomgeving dus die fysieke gezondheid ondersteunt door gezond gedrag te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan afwisseling van zitten en bewegen, gezonde voeding, een aantrekkelijke omgeving om pauze te nemen (bij voorkeur buiten) en een omgeving die stress reduceert.</p>