In deze uitgave lees je alles over Smart Buildings. Bijvoorbeeld hoe de Hotelschool in Den Haag na een verbouwing smart is en op welke manier een digital twin het leven van de facility manager makkelijker maakt.
Heb je een abonnement? Lees hier de digitale editie van Facto Magazine >>
Lees onder andere de volgende thema-artikelen:
Hotelschool Den Haag na renovatie smart
De Haagse vestiging van Hotelschool The Hague is grondig gerenoveerd. Het gebouw is omgetoverd tot een moderne, duurzame en gastvrije werk- en studieomgeving. Moderne technologie maakt het gebouw een Smart Building.
Sander Lapré, directeur Shared Service Center: “Als we actuele data hebben, weten we steeds beter wat er speelt en kunnen we daar, liefst anticiperend, naar handelen.”
De digitale facility manager
Moderne technologie maakt gebouwen dynamischer, maar ook complexer om te beheren in de exploitatiefase. Er worden steeds grotere hoeveelheden data verzameld door sensoren, meters en gebruikers. Maar hoe kun je deze data vertalen naar begrijpelijke inzichten en concrete verbeteropties? Dat kan met een digital twin. Gaby Abdalla legt uit hoe dat werkt.
Systemen voor werkplekreservering
Om hybride werken beter te ondersteunen nemen steeds meer organisaties een systeem voor werkplekreservering in gebruik. Hoe selecteer je zo’n systeem? Waar let je op? Of kun je bestaande software zo aanpassen dat je daarmee ook werkplekreservering kunt faciliteren? Facto ontdekte dat vele wegen naar Rome leiden en organisaties eigen oplossingen bedenken.
‘Begin morgen, want dit is hét moment’
Twijfel je als facility manager nog over de toegevoegde waarde van een smart building voor jouw organisatie? Niet doen, zo blijkt uit de gesprekken met Pierre Guelen, CEO van softwarebedrijf Planon, en Frank Folkers, Technical & Facility Director bij WTC Amsterdam. “De technologie is er en de te behalen winst is groter dan ooit tevoren. The time is now.”
Slimme gebouwen: is meten altijd weten?
Integratie van energie- en binnenklimaatdata met facilitaire data staat in de belangstelling. De kwaliteit van data is daarbij vaak een ondergeschoven kindje. Mooie dashboards trekken nu eenmaal meer belangstelling dan kwaliteit van data. Wat zijn typische voorbeelden en wat zijn mogelijke oplossingen om die valkuil te vermijden? Kees Wisse geeft tips en voorbeelden.