70.000ste schoonmaakvakdiploma gaat naar Gom-medewerker Annabel

70.000ste schoonmaakvakdiploma gaat naar Gom-medewerker Annabel

Annabel Amers van schoonmaakbedrijf Gom mag zich officieel de 70.000ste schoonmaakmedewerker noemen die het BOS-diploma heeft behaald. Het was een feestje waard tijdens de uitreiking van de diploma's aan Annabel en haar mede-cursisten van Gom, in het bedrijfsrestaurant van het Schiedamse hoofdkantoor. Met ruim 4.000 gediplomeerden is Gom een van de 'grootafnemers' van het diploma basisvakopleidingen. Volg Service Management op LinkedIn:

Bettie van der Linden, coördinator trainingen, kwaliteit en innovatie bij Gom, weet dat het nog wel eens overredingskracht vraagt om nieuwe medewerkers te stimuleren om de juiste papier te halen: “De gemiddelde schoonmaker denkt al gauw: wat een onzin, ik doe dit al tig jaar en ik heb wel meer te doen. Het heeft te maken met een stukje onkunde en onzekerheid. Zeker voor anderstaligen kan een examen spannend en eng zijn. Ook heeft het middenkader niet altijd de juiste tactieken om mensen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.”

Geen diploma? Dan geen vast contract

Daarom is Gom gestart met een roadshow om het belang van gediplomeerd schoonmaken extra onder de aandacht te brengen. Van der Linden: “Vanaf januari van dit jaar is het ook allemaal wat dwingender geworden, met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Er is een duidelijk criterium gesteld: je moet binnen zeven maanden je diploma halen, anders wordt je contract niet omgezet in een contract voor vaste dienst. Dat is een behoorlijke stok achter de deur.”


LEES OOK: De Wet Arbeidsmarkt in Balans: alles wat je als schoonmaakondernemer moet weten


Accent op ergonomie

De basisvakopleiding schoonmaak bestaat sinds 2012. In acht jaar tijd heeft de opleiding al de nodige veranderingen ondergaan. “De BOS nieuwe stijl is laagdrempeliger. Schoonmakers worden aangemoedigd om mee te doen omdat trainen ook leuk is.” Ook is er veel meer aandacht voor ergonomie. “We hebben te maken met een vergrijzende doelgroep. De gemiddelde leeftijd loopt op. Als je nog met katoen hebt leren soppen, heb je nooit geleerd dat het microvezeldoekje een heel andere aanpak vraagt. Dan ben je wel bezig met een flinke aanslag op je bewegingsapparaat. Daarom ligt het accent nu veel meer op de juiste werkhouding en een juist gebruik van ergonomische hulpmiddelen.”

Ook is sinds kort het theoretisch gedeelte beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch en Turks. Cursisten volgen bij Gom hun opleiding op locatie bij een van de opdrachtgevers. Het praktijkgedeelte bestaat uit sanitair- en interieurschoonmaak en het wissen en moppen van vloeren. Daarnaast zijn er tien theorievragen te beantwoorden.

Algemeen- en HR-directeur hebben ook diploma op zak

Ook het middenkader wordt enthousiast gemaakt om de praktijktraining te volgen. Ze zijn bij Gom in goed gezelschap: het basisdiploma is al in het bezit van operationeel directeur Olivier Laméris, per 1 april opvolger van algemeen directeur Albert van der Meulen, en HR-directeur Marjolein Reijs.

Cheque voor 70.000ste diploma-ontvangster

Het was Annabel die diploma nummer 70.000 in ontvangst mocht nemen uit handen van Peter Bannink en Anne Sparidans namens het RAS-Examenbureau en directeur Ellen Dekkers van de Raad voor de Arbeidsverhoudingen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Uit de groep die in de Schiedamse vestiging examen deed bleek zij de gelukkige. Dat leverde behalve het diploma ook een cheque op voor Annabel. Ook de gehele groep deelde in de feestvreugde: daarnaast was er een geldbedrag van de RAS om ‘gezamenlijk iets leuks te gaan doen’.


LEES OOK: Waarom leidinggevenden ook verstand van vloeren moeten hebben


Richard de Maar (BU-directeur Gom) en Betty van Haandel (manager service center facilitair Port of Rotterdam). Foto: Gom

Havenbedrijf Rotterdam kiest opnieuw voor Gom

Op 9 december hebben Gom en het Havenbedrijf Rotterdam officieel hun nieuwe schoonmaakcontract ondertekend. Het contract, dat betrekking heeft op maar liefst 62 locaties, is het resultaat van een succesvolle aanbesteding. Gom verzorgde al de schoonmaak bij het Havenbedrijf en ze zijn er dan ook trots op dat het Havenbedrijf opnieuw voor Gom heeft gekozen. CWS verzorgt in de toekomst hierbij de sanitaire voorzieningen.

Maak nog voor 31 december gebruik van scholingsfonds RAS

Maak nog voor 31 december gebruik van scholingsfonds RAS

In de cao voor de schoonmaak is afgesproken dat schoonmakers een opleiding kunnen volgen om een baan buiten de schoonmaaksector te vinden. De RAS betaalt deze opleiding. Echter, deze regeling stopt op 31 december 2024. Voor 2025 en 2026 is er geen budget meer beschikbaar.

Werkgevers met leerplaatsen hebben betere ondersteuning nodig

Werkgevers met leerplaatsen hebben betere ondersteuning nodig

In Nederland zetten veel bedrijven in op het opleiden van jonge mensen in de beroepspraktijk. Maar de kosten die bedrijven maken voor het aanbieden van stages en leer-werktrajecten, variëren wel enorm. Uit onderzoek van ResearchNed in opdracht van MKB-Nederland en VNO-NCW blijkt dat dit onder andere afhangt van de student, het type bedrijf en stage en de benodigde begeleiding.

UL-Team steunt Wereld Meisjesdag

UL-Team steunt Wereld Meisjesdag

Als opleider gelooft UL-Team sterk in de kracht van ontwikkeling. En dat geldt voor iedereen, maar vooral ook voor meisjes en vrouwen die wereldwijd tegen barrières vechten om hun dromen te verwezenlijken. Daarom steunt de opleider Plan Nederland - Girls First, een initiatief dat zich inzet voor de rechten en kansen van meisjes.