‘Hun lonen blijven al veertig jaar achter op de winsten van bedrijven. Met deze wet brengen we daar verandering in”, aldus SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen.
>> Lees ook: Uurloon schoonmaak weer omhoog: wat verdient een schoonmaker per 1 juli 2020?
Stijging van 2,5% per jaar
In de wet van de SP zou het minimumloon jaarlijks met 2,5 procent stijgen. Na vier jaar leidt dit – bovenop de reguliere indexatie – tot een verhoging van ruim tien procent. Concreet betekent dit dat het minimumloon – nu ongeveer 10 euro per uur – in 2028 op 14 euro per uur komt te liggen. Einddoel is dat het minimumloon 60% van het gemiddelde loon gaat bedragen. Dit is een internationale doelstelling die wordt aanbevolen door de Europese vakbonden waaronder de FNV. Met de 60%-norm voorkom je dat het minimumloon te ver wegzakt ten opzichte van het gemiddelde loon.
“Goed voor de economie”
Op de website van de SP is te lezen dat uit onafhankelijk onderzoek van SEOR blijkt dat een verhoging van het minimumloon veel oplevert. Het zou ervoor zorgen dat werkende mensen gemakkelijker hun rekeningen kunnen betalen. Daarnaast heeft het een stuwend effect op de overige lonen. Ook kan het leiden tot meer koopkracht van mensen die dit vaak ook direct uitgeven, wat goed is voor onze economie die nu in deze coronacrisis flinke klappen krijgt.
>> Lees ook: CBS: Salarissen fors gestegen in eerste kwartaal 2020