Coronavirus en vakantiedagen: hoe zit dat nu precies?

Coronavirus en vakantiedagen: hoe zit dat nu precies?

De huidige coronacrisis roept veel vragen op over vakantiedagen. Enerzijds zien werknemers hun vakantieplannen in duigen vallen en vragen zich af of zij hun geplande vakantiedagen mogen intrekken. Anderzijds vragen werkgevers die door de maatregelen amper of geen werk hebben zich af of zij hun werknemers kunnen verplichten om vakantiedagen op te nemen. Drie vragen en antwoorden op een rij. Volg Service Management op LinkedIn:

1. Ik kan nu toch niet op vakantie. Mag ik mijn geplande vakantiedagen intrekken?

Nu het coronavirus ervoor zorgt dat op vakantie gaan vrijwel onmogelijk is, is het begrijpelijk dat een werknemer zijn geplande vakantiedagen wil intrekken of verschuiven. De hoofdregel hiervoor is dat, omdat de wens van de werknemer voor een bepaalde periode van vakantie leidend is, de werkgever ook moet instemmen met het intrekken van een vakantie. De werkgever mag dit verzoek in principe alleen weigeren als hij daar zwaarwegende redenen voor heeft. Bijvoorbeeld als er al een vervanger is aangenomen om jouw werk te doen. Of omdat niet alle vakanties verschoven kunnen worden naar dezelfde periode, omdat er dan een groot gat in de planning ontstaat. Ook een geldige reden kan zijn dat het bedrijf financieel in zwaar weer verkeert doordat de hoeveelheid werk (flink) is afgenomen.

Uitrusten: dat kan eventueel ook thuis
Vakantiedagen hebben een zogenaamde recuperatiefunctie, oftewel de benodigde rust voor een werknemer. Iedereen is immers gebaat bij een “uitgeruste werknemer”. Enerzijds is het begrijpelijk dat een werknemer zegt dat deze functie van zijn vakantiedagen teniet wordt gedaan doordat hij niet op vakantie kan. Anderzijds kan de recuperatiefunctie van de vakantiedagen uiteraard ook bereikt worden op een andere manier – thuis. Het is dan maar de vraag of het wel eerlijk is van een werknemer om de vakantie in te willen trekken alleen maar omdat een bepaalde gewenste reis nu niet mogelijk is.

Wederzijds begrip
Belangrijk in deze situatie is om goed met elkaar te overleggen en samen een passende oplossing te vinden. De huidige situatie is immers uitzonderlijk. Wederzijds begrip is dan ook belangrijk. Bespreek  jouw situatie met je werkgever en geef aan welke redenen jij hebt om jouw vakantie in te trekken.


LEESTIP: Meenemen vakantieuren bij contractwisseling: hoe zit dat?


2. Mijn werkgever wil mijn vakantiedagen intrekken omdat het erg druk is. Mag dat?

Volgens de wet mag de werkgever na overleg met de werknemer een reeds vastgestelde vakantie verplaatsen naar een ander moment. Er moet dan wel sprake zijn van gewichtige redenen. De coronacrisis kan zeker gewichtige redenen opleveren. Zo is er momenteel ongekend veel vraag naar ziekenhuisschoonmaak en desinfectie, waardoor de telefoon bij een aantal schoonmaakbedrijven roodgloeiend staat. Daar is het alle hens aan dek en alle medewerkers zijn hard nodig. Maar het kan bijvoorbeeld ook gebeuren dat het ziekteverzuim opeens flink oploopt, waardoor er sprake is van onderbezetting.

Als jouw schoonmaakbedrijf dus te maken heeft met een coronapiek, dan is dat voldoende grond voor de werkgever om het gesprek aan te gaan over het verplaatsen van jouw vakantie.


LEES OOK: Schoonmakers voor het blok gezet: “Werken of anders je vrije dagen inleveren”


3. Mijn werkgever wil mij verplichten om vakantiedagen op te nemen, omdat er te weinig werk is. Mag dat?

Veel schoonmaakbedrijven hebben te maken met een enorme daling in de hoeveelheid werk. Veel gebouwen zijn immers gesloten, waardoor er niets meer schoongemaakt hoeft te worden. Jouw werkgever mag je vragen om vakantiedagen op te nemen als hij geen werk voor je heeft, maar hij mag je daartoe niet verplichten. Je hoeft daar dan ook niet mee in te stemmen.

Verantwoordelijkheid van werkgever
Het opnemen van vakantiedagen gebeurt namelijk altijd in gezamenlijk overleg, waarbij de wens van de werknemer leidend is. Als er te weinig of geen werk is, dan is dit de verantwoordelijkheid van de werkgever. Hij moet jou de vaste uren ook uitbetalen. Als er sprake is van omzetverlies, dan kan hij een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

Vakbond CNV dringt bij regering aan op wettelijk rouwverlof

Vakbond CNV dringt bij regering aan op wettelijk rouwverlof

Vakbond CNV roept het kabinet op om zo snel mogelijk een wettelijk rouwverlof van twee weken in te voeren. De aanleiding voor de oproep waren cijfers van het CBS waaruit blijkt dat veel werknemers vaak langer dan een week afwezig is na het verlies van een naaste. ''Deze CBS-cijfers onderstrepen wat wij al jaren zeggen: een wettelijk rouwverlof voor werknemers die een dierbare verliezen, is noodzakelijk'', aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Schoonmakend Nederland en Coronasneltestlijn starten samenwerking

Schoonmakend Nederland en Coronasneltestlijn starten samenwerking

Schoonmakend Nederland start een nieuwe dienstverlening op met de Coronasneltestlijn. Het doel is het verzuim in de schoonmaak te verminderen door meer inzicht in de besmettingen in de organisatie te krijgen en sneller te testen.

Schoonmaakbedrijf hoeft vanwege lockdown helft kosten uitzendbureau niet te betalen

Schoonmaakbedrijf hoeft vanwege lockdown helft kosten uitzendbureau...

Vanwege de lockdown had schoonmaakbedrijf B-Flex geen werk meer voor de vijf uitzendkrachten die zij inhuurde van NL People. Desondanks stuurde het uitzendbureau een volledige factuur. De rechter oordeelt dat de kosten gedeeld moeten worden, omdat er sprake is van een onvoorziene omstandigheid.

Wanneer moeten schoonmakers in quarantaine en hoe zit het met doorbetaling?

Wanneer moeten schoonmakers in quarantaine en hoe zit het met...

Het aantal Omikron-besmettingen rijst al een tijdje de pan uit. Maar hoe zit dat eigenlijk precies met die quarantaineregels? Moet een schoonmaker alleen in isolatie bij een positieve testuitslag? Ook bij klachten? En als ze in aanraking zijn geweest met een besmet persoon?