B-Flex heeft eigen werknemers in dienst en werkt daarnaast met personeel dat zij inleent van uitzendbedrijven zoals NL People. Zo leende NL People vijf arbeidskrachten uit aan B-Flex om schoonmaakwerkzaamheden bij La Place uit te voeren.
In verband met de uitbraak van COVID-19 is de horecasector gedwongen gesloten geweest in de periode van 15 maart 2020 tot 1 juni 2020. De overheid heeft daarom de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (de NOW-regeling) getroffen. Op grond van deze regeling kunnen werkgevers een tegemoetkoming krijgen, indien sprake is van een bepaalde mate van omzetverlies, met als doel werknemers met een vast of flexibel contract in dienst te kunnen houden. (Ook) uitzendbureaus kunnen een beroep doen op deze regeling.
Geen werk voor ingeleende schoonmakers
La Place moest dus ook de deuren sluiten, waardoor het schoonmaakbedrijf plots geen werk meer had voor de vijf uitzendkrachten. Ook bij andere opdrachtgevers konden zij niet aan de slag, want het schoonmaakbedrijf werkt voornamelijk in de horeca. B-Flex stopte met het betalen van de facturen van NL People voor de vijf medewerkers. Het schoonmaakbedrijf beargumenteerde dat het uitzendbureau de NOW-regeling moest aanvragen voor de vijf medewerkers.
"Ook in deze uitzonderlijke en bizarre situatie kunnen deze contracten niet ontbonden worden."
Het uitzendbureau stelde echter dat de rekeningen gewoon betaald moeten worden. "Pas nadat de hoogte van de vergoeding is vastgesteld en door ons is ontvangen, zal er een verrekening met jullie plaatsvinden. [...] Ook in deze uitzonderlijke en bizarre situatie kunnen deze contracten niet ontbonden worden", schreef het uitzendbureau in een e-mail aan B-Flex.
Naar de rechter
NL People stapte naar de rechter om betaling van de facturen (openstaand bedrag: €22.596,91), plus rente en gemaakte juridische kosten, te eisen.
B-Flex voert als verweer aan dat zij vanwege de door de overheid opgelegde lockdown-maatregelen de openstaande facturen niet (volledig) hoeft te betalen. Dit valt volgens het schoonmaakbedrijf namelijk onder onvoorziene omstandigheden, als bedoeld in artikel 6:258 van het Burgerlijk Wetboek (BW). B-Flex stelt dat de inleenovereenkomsten niet (ongewijzigd) in stand kunnen blijven en dat zij niet gehouden is de facturen (volledig) te betalen. Ook voert B-Flex verweer tegen de hoogte van de facturen.
Onvoorziene omstandigheid
De Noord-Hollandse rechtbank is het eens met B-Flex; er is sprake van een onvoorziene omstandigheid. "De rechtbank is van oordeel dat de coronapandemie en de ten gevolge daarvan door de overheid genomen beperkende maatregelen niet zijn verdisconteerd in de inleenovereenkomsten die partijen hebben gesloten vóór 15 maart 2020", luidt de uitspraak. "Dit volgt reeds uit de omstandigheid dat een gezondheidscrisis met deze ernst, omvang, impact en duur alsmede de tegen de verspreiding van het virus getroffen overheidsmaatregelen ongekend zijn."
Allebei de helft
De rekening moet gelijk verdeeld worden over beide partijen, stelt de rechtbank. "Omdat dit nadeel niet in de risicosfeer van NL People ligt en evenmin in die van B-Flex." Wel heeft het uitzendbureau te veel uren in rekening gebracht. Die moeten, samen met de ontvangen NOW-steun, van de openstaande rekening worden afgetrokken. Van het resterende bedrag van €15.668,32 moeten NL People en B-Flex dus beiden de helft betalen.
Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2022:150