Onderzoekers keken naar een steekproef van 209 meldingen. In meer dan een kwart van het totale aantal registraties, namelijk 58, wordt melding gemaakt van mogelijke uitbuiting door een uitzendbureau.
Verder wordt relatief veel melding gemaakt van mogelijke uitbuiting in onder andere de horeca (n=27), de glas-, land- en tuinbouw (n=25), de bouw (n=20) en de schoonmaakbranche (n=16), aldus het onderzoeksrapport.
Opvolging signalen schiet tekort
Geen eigen huisvesting, eerder seksueel geweld of uitbuiting of lange werkdagen maken: dit zijn slechts enkele van de vele signalen van mensenhandel die bij de politie, de Nederlandse Arbeidsinspectie (Arbeidsinspectie) en de Koninklijke Marechaussee (KMar) binnenkomen.
De opvolging van deze signalen wisselt echter sterk per opsporingsinstantie, blijkt uit het onderzoek. ‘De opvolging van signalen van mensenhandel schiet in sommige gevallen ernstig tekort. Voor alle instanties liggen er kansen om meer informatie te verzamelen: een cruciale eerste stap om slachtoffers de juiste hulp en bescherming te bieden en om herhaald daderschap te voorkomen’, aldus Conny Rijken, Nationaal Rapporteur.