Inspectie SZW: uitdelen van coronaboetes kost tijd

Inspectie SZW: uitdelen van coronaboetes kost tijd

De inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is verbaasd dat de vakbond CNV op basis van een inventarisatie heeft vastgesteld dat de inspectie bijna geen bedrijven beboet die onvoldoende maatregelen hebben genomen om hun werknemers te beschermen tegen het coronavirus.Volg Service Management op LinkedIn:

“We vragen ons af hoe het CNV hier aan komt. Inspecteurs hebben geen bonnenboekjes bij zich. Zo werkt dat niet. Ze kunnen een waarschuwing geven of een aanwijzing, maar er gaat enige tijd overheen voordat de inspectie een boete kan uitdelen. Dat is in andere gevallen ook zo”, aldus een woordvoerder van de inspectie. Volgens de woordvoerder kunnen werknemers op een speciaal meldformulier hun klachten kwijt over de maatregelen vanwege het coronavirus. “Sinds 2 maart zijn er 500 meldingen binnengekomen. De inspecteurs gaan hier zeker mee aan de slag door naar bedrijven te bellen. We hebben daar een ‘belscript’ voor opgesteld. Ze kunnen ook bij bedrijven langs, maar ook wij moeten in deze tijd als inspectie voorzichtig zijn met de inspecteurs.”


Lees ook: Schoonmakers voor het blok gezet: Werken of anders je vrije dagen inleveren


2 miljoen werkenden voelen zich onveilig

Volgens het CNV voelen bijna 2 miljoen werkenden zich onveilig op de werkvloer. “Vooral werkenden in vitale sectoren die buiten het zicht van klanten opereren, zoals de voedselsector en distributiecentra, zijn nog steeds vogelvrij”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Dat de werkplek nog steeds niet veilig is, komt door gebrekkige handhaving. De Inspectie SZW handhaaft nauwelijks, uit coulance naar bedrijven toe.”

Er moet een boete volgen

Als bij een bedrijf sprake is van een onveilige werkplek moet een boete volgen, vindt Fortuin die gemeentelijke handhavers, boa’s en toezichthouders oproept bij bedrijven te gaan handhaven. Hij vindt het “ongehoord” dat wel streng wordt opgetreden tegen particulieren, maar bedrijven de dans ontspringen. “Gelijke monniken, gelijke kappen. De burger die zich op zondag keurig aan de regels houdt, loopt maandag weer een verhoogd risico op corona als hij naar zijn onveilige werkplek gaat.” Voor personen bedraagt de boete voor het overtreden van de coronaregels maximaal 390 euro, voor bedrijven is dat 4000 euro.


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


CNV concludeert: "Omarm een kortere werkweek"

CNV concludeert: "Omarm een kortere werkweek"

Een kortere werkweek leidt tot 25 procent meer productiviteit per uur en een lager ziekteverzuim. Dit blijkt uit een analyse van CNV op basis van internationale onderzoeken.

Kamer in debat over veelbesproken vroegpensioen zware beroepen

Kamer in debat over veelbesproken vroegpensioen zware beroepen

De Tweede Kamer praat met minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) over een vroegpensioenregeling voor mensen die een zwaar beroep uitoefenen. De tijdelijke regeling loopt eind volgend jaar af, en vakbonden voeren in verschillende sectoren, waaronder de schoonmaak, zeer zichtbare acties om de druk op te voeren om tot een nieuwe, structurele regeling te komen.

Vakbond CNV dringt bij regering aan op wettelijk rouwverlof

Vakbond CNV dringt bij regering aan op wettelijk rouwverlof

Vakbond CNV roept het kabinet op om zo snel mogelijk een wettelijk rouwverlof van twee weken in te voeren. De aanleiding voor de oproep waren cijfers van het CBS waaruit blijkt dat veel werknemers vaak langer dan een week afwezig is na het verlies van een naaste. ''Deze CBS-cijfers onderstrepen wat wij al jaren zeggen: een wettelijk rouwverlof voor werknemers die een dierbare verliezen, is noodzakelijk'', aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Vakbonden willen komend jaar een loonsverhoging van zeker 8 procent

Vakbonden willen komend jaar een loonsverhoging van zeker 8 procent

Ook het komende jaar zijn forse loonsverhogingen nodig om het verlies aan koopkracht te herstellen. Dat stellen vakbonden FNV en CNV. Leden van de FNV hebben de traditionele looneis een dag voor Prinsjesdag vastgesteld op 5 tot 14 procent. Vorig jaar was die nog ruim 14 procent. CNV zet eerder al in op een looneis tussen de 4 en 10 procent. Werkgevers zijn blij dat de eisen per sector verschillen.