CNV concludeert: "Omarm een kortere werkweek"

CNV concludeert: "Omarm een kortere werkweek"

Een kortere werkweek leidt tot 25 procent meer productiviteit per uur en een lager ziekteverzuim. Dit blijkt uit een analyse van CNV op basis van internationale onderzoeken.

Wie een kortere werkweek invoert, houdt al zijn werkprocessen tegen het licht. Overbodige overleggen worden op deze manier geschrapt, er wordt meer online gewerkt en er wordt minder gereisd. Ook gebruiken organisaties AI en digitalisering om werkmethoden te optimaliseren. “Onderaan de streep levert dit een hogere productiviteit per uur op”, vat CNV-voorzitter Piet Fortuin samen. “En deze productiviteitsgroei geldt voor iedereen, ook voor mensen die minder dan dertig uur werken.”

Productiviteit van een kortere werkweek

Uit internationale onderzoeken blijkt dat hoe meer uren de arbeidstijd werd verkort en hoe slimmer er werd gewerkt, hoe hoger de productiviteitsgroei per uur. Nieuw-Zeeland verkortte de werkweek bijvoorbeeld met acht uur. Hiermee groeide de productiviteit met 25 procent per uur. Naast Nieuw-Zeeland analyseerde CNV ook experimenten uit Engeland, Duitsland, Australië en IJsland. 

Ziekteverzuim

Uit die analyse blijkt ook dat een kortere werkweek het ziekteverzuim verlaagt. Bij een proef uit Australië, waar 26 organisaties aan deelnamen, daalde het ziekteverzuim met 44 procent. De overgrote meerderheid van de werknemers gaf bovendien aan zich meer betrokken te voelen bij het werk. “De kortere werkweek heeft – naast veel voordelen voor werknemers – ook tal van voordelen voor werkgevers. Het feit dat Nederlandse werkgeversorganisaties stellen dat we steeds meer uren moeten werken, is daarom bijzonder en klinkt als een jaren vijftig oplossing”, vindt Fortuin. "Het is vreemd dat werkgevers de kortere werkweek nog niet massaal omarmen."

Combineren

CNV gaat zich in het komende cao-seizoen inzetten voor een kortere week. Volgens de vakbond is dit hard nodig in een tijd waarin steeds meer werkenden klem komen te zitten tussen werk, privé en zorgtaken. “Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de werkenden hun werk steeds meer moeten combineren met andere taken, zoals mantelzorg in een vergrijzende samenleving en de zorg voor kinderen in een tweeverdienersland.”

Nieuwe standaard?

Een ruime meerderheid (58 procent) van de Nederlanders is voorstander van een kortere werkweek, blijkt uit eerder CNV-onderzoek. 54 procent verwacht dat over tien jaar de dertigurige week de norm is en bijna de helft vindt vijf dagen werken niet meer van deze tijd. “Het is daarom niet de vraag óf, maar vooral wanneer de dertigurige werkweek de nieuwe standaard is.”

Lees meer: