De belangrijkste oorzaak van schimmel is te veel vocht binnenshuis. Vaak is dit een combinatie van factoren, zoals slechte isolatie, te weinig ventilatie en te veel mensen in een ruimte. Het is dan ook zaak om te kijken welke bouwkundige aanpassingen en gedragsverandering van de gebruikers nodig zijn om te voorkómen dat er schimmel kan groeien. Sommige van deze stappen zijn eenvoudiger dan andere en vaak ben je afhankelijk van het gebouw en het bouwjaar daarvan. Maar dit zijn wel belangrijke stappen om schimmelgroei te voorkómen.
Biocidenwetgeving
Als je ondanks deze stappen alsnog schimmelgroei krijgt, dan moet je dit gaan verwijderen. Het chemisch verwijderen van schimmel valt onder biocidenwetgeving. Hiervoor moet een toegelaten schimmelverwijderaar (ook wel bekend als schimmelreiniger) worden gebruikt. Als je professioneel schimmel moet verwijderen, dan moet je opletten dat de schimmelverwijderaar ook is toegelaten voor professioneel gebruik. Belangrijk is dat je de instructies op het etiket volgt: Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen? Hoe moet je het aanbrengen? En moet je het in laten werken en, zo ja, hoe lang?
Welke schimmelverwijderaar
Goed verhaal, een toegelaten schimmelverwijderaar gebruiken, maar hoe vind je die? Vaak is het makkelijkst om de groothandel waar je je spullen haalt te vragen wat zij hebben. Belangrijk hierbij is om erop te letten dat het product een toelatingsnummer heeft (format NL/EU/SA-1234567-0000 of 12345N) en dit toelatingsnummer te controleren. Afhankelijk van de toelating kan dit via de Ctgb-toelatingendatabank (NL) of ECHA-toelatingendatabank (EU). De NVZ heeft samen met VSR een handout gemaakt over hoe de twee toelatingendatabanken werken.
Uiteraard kun je ook zelf aan de slag in de toelatingendatabanken. Gebruik dan minimaal de volgende filters:
- Zoekterm: schimmel
- Gebruik: professioneel of beide
- Productsoort/-type: PT2
Geen soda of andere ‘oma’s middelen’
Tegenwoordig lees je vaak dat ‘klassieke middelen’, die oma gebruikt(e), worden aangeraden voor dergelijke problemen. Denk aan groene zeep en soda. Naast dat het wettelijk verboden is om deze middelen als schimmelverwijderaar te gebruiken, is het maar de vraag of deze producten daadwerkelijk effectief zijn. Deze producten zijn namelijk niet onafhankelijk beoordeeld op hun veiligheid of werkzaamheid. En als je dan na gebruik alsnog met een toegelaten schimmelverwijderaar aan de slag moet, dan is het zonde van de tijd en moeite.
Voorkomen is beter dan genezen
De enige plek binnenshuis waar je wel schimmel wilt hebben, is de borrelplank met schimmelkazen en gedroogde worsten. Voor de rest voorkom je zoveel mogelijk schimmel door bouwkundige aanpassingen en gedragsverandering. En als je toch schimmel moet verwijderen, gebruik een toegelaten schimmelverwijderaar.
Chuchu Yu, Manager Scientific & Regulatory Affairs bij NVZ - Schoon | Hygïenish | Duurzaam