NVZ: Enzymen in schoonmaakmiddelen - Effectief, duurzaam én veilig 

NVZ: Enzymen in schoonmaakmiddelen - Effectief, duurzaam én veilig 

Gemak dient de mens; een spreekwoord dat door de jaren heen steeds wordt ingevuld. Waarschijnlijk is de smartphone het (voorlopige) toppunt van gemak in de 21e eeuw: telefoon, rekenmachine, camera en internet in één handzaam apparaat. Maar de was- en schoonmaakbranche heeft ook niet stilgestaan in de afgelopen decennia. Waar vroeger met hoge temperaturen, lange tijden en veel water de was gedaan werd, is dit steeds minder geworden door innovaties van was- en schoonmaakmiddelen. Eén van de belangrijkste innovaties is het gebruik van enzymen in schoonmaak- en wasmiddelen, waardoor lagere temperaturen, minder tijd en minder water nodig zijn.

Enzymen zijn ingewikkelde organische moleculen die in alle levende wezens en planten aanwezig zijn. Ieder enzym is geschikt voor aanpak van een bepaald soort vuil. Enzymen werken het best bij een temperatuur tussen de 30 graden Celsius en 60 graden Celsius. Bij hogere temperaturen verliezen ze hun werking.

Soorten enzymen

Er zijn verschillende soorten enzymen: 

  • Proteasen: deze enzymen breken eiwitten af. Eiwithoudende verontreinigingen zijn bijvoorbeeld afkomstig van bloed, eieren, melk of cacao. 
  • Lipasen: deze enzymen breken dierlijk en plantaardig vethoudend vuil af. Vethoudende vlekken zijn bijvoorbeeld afkomstig van braadvet, cosmetica en lichaamsvet. 
  • Amylasen: deze enzymen splitsen zetmeel en bewerken dit tot goed oplosbare en verwijderbare fragmenten. Zetmeel houdende vlekken zijn bijvoorbeeld afkomstig van chocolade, aardappelen, deegwaren en rijst. 
  • Cellulasen: deze enzymen maken de vezels van textiel gladder, waardoor vuil zich gemakkelijker laat verwijderen. 

Effectief 

Eiwithoudende vlekken zijn lastig te verwijderen, terwijl ze veel voorkomen. Vlekken door bloed, transpiratievocht en ontlasting zijn voorbeelden van vuil met eiwitten. Deze vlekken kunnen goed worden afgebroken met enzymen. Daarnaast zijn enzymen ook belangrijk in de professionele sectoren: bijvoorbeeld biofilms kunnen in onder meer de levensmiddelenindustrie en zorgsector voor grote hygiëne- en andere problemen zorgen. Met enzymen kunnen biofilms effectief worden verwijderd. Enzymen werken snel en bij lage temperaturen (tussen de 30 en 60 graden Celsius). 

Duurzaam 

Bij het doen van de was, blijkt uit een levenscyclusanalyse (LCA) dat de milieubelasting voor meer dan 70 procent uit de gebruiksfase – het gebruik van de wasmachine – komt. Eén van de elementen is de wastemperatuur: sinds deze eeuw kan er bij 30 graden een goed wasresultaat bereikt worden. Doordat enzymen effectief vlekken kunnen verwijderen en bij lage temperaturen al werken, hoef je minder vaak een was te draaien. 

Veilig 

Enzymen werken bij lage concentraties en gematigde pH-niveaus. Dit betekent dat producten met enzymen weinig gevaren kennen. Enzymen kunnen bij overmatige blootstelling mogelijk een allergische reactie veroorzaken. Wasmiddelen met enzymen zijn al ruim vijftig jaar op de markt en tot nu toe zijn er geen meldingen geweest over allergische reacties door enzymen. Dit blijkt ook uit consumentenonderzoek door de jaren heen. Hiernaast zijn fabrikanten door strikte wetgeving verplicht om veilige producten op de markt te brengen. 

Geschreven door Chuchu Yu, Manager Scientific & Regulatory Affairs bij NVZ – Schoon | Hygiënisch | Duurzaam

Lees meer: