Blog André de Reus: Nederlandse schoonmaakkennis internationaal ingezet

Blog André de Reus: Nederlandse schoonmaakkennis internationaal ingezet

Het Europese Erasmus+ programma voorziet in allerlei onderzoeken en studies voor een groot aantal belangrijke maatschappelijke activiteiten. Zo werd Nederland, met SVS-opleidingen als regie, betrokken bij twee langdurige onderzoeken, namelijk 'Ergonomisch werken in de schoonmaaksector' en 'Veilig schoonmaken tijdens een pandemie'.

Naast Nederland waren ook Frankrijk, Estland, Finland en Hongarije betrokken bij deze onderzoeksopdrachten. Met veel toewijding is, namens Nederland, door een drietal schoonmaakspecialisten ruim twee jaar gewerkt aan deze onderzoeken: Lydia Huizinga, Frans Tijsse Klasen en André de Reus. Maandelijks werd er via internet ‘technisch’ vergaderd over een groot aantal vraagstukken. Twee keer per jaar ontmoette men elkaar fysiek in een van de hoofdsteden van de deelnemende landen. Deze laatste bijeenkomsten waren broodnodig om de hier en daar gerezen communicatievergissingen recht te zetten. En alle neuzen weer in de goede richting te krijgen. Het waren interessante, gezellige maar soms ook vermoeiende tijden. 

Trots op onze kennis

Maar wat mogen wij in Nederland supertrots zijn op onze schoonmaakkennis die echt uitsteekt boven de kennis die de overige landen etaleerden. Eerlijk is eerlijk, Finland en Estland volgen ons op de voet! Het doel was kennisvergroting te brengen voor iedereen die betrokken is bij onze schoonmaakbranche. Maar onze uitvoerende collega’s zullen daar hopelijk het meest van profiteren. Vandaar verwijs ik iedereen naar de hiernavolgende links die toegang geven tot twee series video-instructiefilmpjes:

Meer weten?

Wil je nog meer te weten komen? Op de website van SVS onder de button nieuws kun je in de linker kolom alle rapporten vinden die we tijdens de onderzoeken hebben geproduceerd. Veel kijk en leesplezier met deze informatie over ons mooie vak schoonmaken! 

André de Reus is schoonmaakexpert, oprichter van schoonmaakadviesbureau Atir, erelid van FMGezondheidszorg en jurylid Schoonmaker van het Jaar

Lees meer:

Blog Frédéric Barbut (ETS): Waarom ze in toiletruimtes in Franse ziekenhuizen papieren handdoeken gebruiken

Blog Frédéric Barbut (ETS): Waarom ze in toiletruimtes in Franse...

We dragen allemaal vele miljoenen bacteriën op onze handen dragen: Tussen de 100 en één miljoen per vierkante centimeter huid. Veel van deze bacteriën komen van nature voor, samen met schimmels en virussen. Ze zijn normaal gesproken onschadelijk, oftewel niet pathogeen. Ze staan bekend als residente flora en kunnen zelfs nuttig zijn bij het beschermen tegen infecties. De veel voorkomende zijn onder andere Staphylococcus en Micrococcus.

Met een brede aanpak en verbinding een podium voor de schoonmaker creëren

Met een brede aanpak en verbinding een podium voor de schoonmaker...

Met een nieuw totaalconcept, gebaseerd op een aantal Fundamentals, wil Alpheios de schoonmaaksector - schoonmakers én leidinggevenden - een nieuw elan meegeven. "Het concept dat we lanceren, is vrij atypisch voor de sector", zegt performance solutions director Mariska Binnemans.

Interclean deelt nieuw merk met nieuwe look en feel

Interclean deelt nieuw merk met nieuwe look en feel

Tijdens Interclean, die dit jaar plaatsvindt in de RAI Amsterdam van 14 tot en met 17 mei, onthult de organisatie een geheel nieuw merk voor Interclean, met een compleet nieuwe look en feel.

NVZ: Enzymen in schoonmaakmiddelen - Effectief, duurzaam én veilig 

NVZ: Enzymen in schoonmaakmiddelen - Effectief, duurzaam én veilig

Gemak dient de mens; een spreekwoord dat door de jaren heen steeds wordt ingevuld. Waarschijnlijk is de smartphone het (voorlopige) toppunt van gemak in de 21e eeuw: telefoon, rekenmachine, camera en internet in één handzaam apparaat. Maar de was- en schoonmaakbranche heeft ook niet stilgestaan in de afgelopen decennia. Waar vroeger met hoge temperaturen, lange tijden en veel water de was gedaan werd, is dit steeds minder geworden door innovaties van was- en schoonmaakmiddelen. Eén van de belangrijkste innovaties is het gebruik van enzymen in schoonmaak- en wasmiddelen, waardoor lagere temperaturen, minder tijd en minder water nodig zijn.