BelevingsMeter: schoonbeleving wordt niet alleen door schoonmaak bepaald

BelevingsMeter: schoonbeleving wordt niet alleen door schoonmaak bepaald

Hoe schoon een kantoor wordt ervaren, hangt niet alleen af van stofvrije bureaus en schone vloeren, maar ook van geur, verlichting en sfeer. De BelevingsMeter, ontwikkeld door dr. Herman Kok, biedt organisaties een manier om deze schoonbeleving te meten en te verbeteren.

'Een ruimte kan technisch perfect schoon zijn, maar door een rommelige indeling of slechte verlichting tóch als vies worden ervaren,' zegt Dr. Herman Kok, expert op het gebied van schoonbeleving en de impact van de fysieke omgeving op gemoed, gezondheid en gedrag. 

'Soms zorgt een nieuw likje verf of betere verlichting voor een schonere uitstraling dan vaker schoonmaken.'

Van reinheid tot zintuigelijke beleving 

Daarom ontwikkelde hij de BelevingsMeter. Waar traditionele kwaliteitsmetingen vaak focussen op technische schoonmaakaspecten, zoals stof en vuil, laat zijn nieuwe methode zien hoe medewerkers de netheid en hygiëne op hun werk echt beleven. Het online platform werkt met een andere systematiek dan het VSR-KMS, en kijkt zowel naar aspecten die de schoonmaker zelf kan beïnvloeden als naar ruimtelijke aspecten die buiten hun invloedsfeer liggen.

De BelevingsMeter omvat 12 verschillende kantoorzones waar de schoonbeleving kan worden gemeten, waaronder de entree, kantoortuin, toiletten en bedrijfsrestaurant. Medewerkers beoordelen deze ruimtes op meerdere aspecten die de schoonbeleving beïnvloeden, zoals: 

  • Zichtbare reinheid (vloeren, wanden, sanitair) 
  • Zintuiglijke beleving (geur, verlichting, sfeer) 
  • Gebruikerservaring (indeling, onderhoudsniveau, hygiënebeleving) 

Productiviteit en welzijn van medewerkers verbeteren

'Een goed ontworpen werkplek beïnvloedt niet alleen de hygiëneperceptie, maar ook de productiviteit en het welzijn van medewerkers,' aldus Kok.

'Met de BelevingsMeter maken we deze invloed meetbaar en toepasbaar in de praktijk. We bieden een wetenschappelijk onderbouwde, toegankelijke en praktijkgerichte methode om écht te begrijpen hoe mensen een schone omgeving ervaren.'