Het maatschappelijk belang van de hygiënesector 

Het maatschappelijk belang van de hygiënesector 

De hygiënesector is zeer relevant voor het beschermen van de volksgezondheid, het waarborgen van het individuele welzijn en het ondersteunen van andere sectoren, zoals de voedselproductie-ketens. Het omvat een breed scala aan producten, diensten en praktijken die gericht zijn op het realiseren van een schone omgeving en op het voorkomen van de verspreiding van schadelijke micro-organismen. Het belang ervan wordt vooral duidelijk tijdens gezondheidscrisissen en in sectoren waar ziektepreventie belangrijk is. Nu de coronapandemie achter ons ligt en menigeen deze periode liever wil vergeten, lijkt er ook minder aandacht voor de hygiënesector te zijn. Dus hoog tijd om het maatschappelijk belang van onze sector nog maar eens onder de aandacht te brengen.

De hygiënesector is van cruciaal belang voor het waarborgen van de volksgezondheid. Goede hygiënepraktijken, zoals handen wassen, sanitaire voorzieningen en afvalverwerking, helpen de verspreiding van ziekten veroorzaakt door bacteriën, virussen en parasieten te voorkomen. Dit is vooral belangrijk tijdens ziekte-uitbraken, zoals blijkt uit de COVID-19-pandemie. Handhygiëne, het dragen van maskers en desinfectie van oppervlakken werden cruciale maatregelen om de overdracht tegen te gaan. 

Gezondheidszorg en voedselindustrie 

In gezondheidszorgomgevingen is het handhaven van een hoog hygiëneniveau essentieel om gezondheidszorg gerelateerde infecties te voorkomen. Sterilisatie van medische apparatuur, handhygiëne en strenge hygiëneprotocollen zijn belangrijke componenten bij het verminderen van het risico op infecties in ziekenhuizen en klinieken. Schoonmaakbedrijven spelen een cruciale rol in het in stand houden van deze protocollen.  

De hygiënesector is eveneens zeer relevant voor het waarborgen van de voedselveiligheid. Dit omvat de juiste behandeling, opslag en bereiding van voedsel om door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen. Restaurants, voedselverwerkingsfaciliteiten en andere voedselproductie gerelateerde bedrijven moeten zich houden aan strikte hygiënevoorschriften om consumenten te beschermen. Ook hier is onze sector onmisbaar.   

VN-duurzaamheidsdoelen 

Tevens kan milieuhygiëne niet vergeten worden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld afvalbeheer en voorzieningen voor schoon water. Tot slot zorgen was- en reinigingsmiddelen, desinfectiemiddelen en onderhoudsmiddelen voor een schone, hygiënische leef- en werkomgeving en voor het welzijn van mensen. Zonder dezemiddelen zijn hygiëne en goed onderhoud niet haalbaar. Daarmee dragen deze middelen bij aan de huidige 17 duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s).  

Veilig gebruik van reinigings- en desinfectiemiddelen  

De toegevoegde waarde van de producten uit onze sector is hiermee duidelijk, maar het blijft van belang om de producten veilig te gebruiken. Net als bij deelname aan het verkeer kan er aan het gebruik van producten gevaren verbonden zijn. Denk hierbij aan irritatie voor huid of ogen, ontvlambaarheid of gevaar voor het milieu. Om te voorkomen dat deze gevaren zich voordoen, is het van belang de gebruiksvoorschriften goed op te volgen. Bij het volgen van deze voorschriften is het risico namelijk te beheersen. Hiermee kan op een veilige manier de toegevoegde waarde van de producten worden bereikt.  

Kijk naar álle 17 SDG’s en zorg ervoor dat het nastreven van één doel niet ten koste gaat van een ander.”

De veiligheid van de producten uit onze sector wordt gewaarborgd door EU-regelgeving. De EU-lidstaten hebben diverse instanties die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de veiligheid. Zij voeren ook inspecties uit en handhaven de naleving van de regelgeving. Over het geheel genomen zijn het strenge regelgevingskader, de risicobeoordelingen en de goedkeuringsprocessen van ingrediënten van de EU, aanwezig om ervoor te zorgen dat wasmiddelen en desinfecterende producten veilig zijn voor zowel de gebruiker als het milieu. Bij deze regelgevingsaanpak wordt prioriteit gegeven aan de bescherming van de volksgezondheid en het milieu.   

Toekomst van de hygiënesector in de EU  

Hoewel deze prioriteit op volksgezondheid en milieu terecht is, moeten we ook hier het maatschappelijke belang van de hygiënesector in ogenschouw houden. In eerdere artikelen spraken we al over de regeldruk waar producenten van reinigings- en desinfectiemiddelen mee kampen. Er zijn zorgen voor buitenproportionele, onhanteerbare regels die grote impact kunnen hebben op de effectiviteit van de middelen. Een beleid dat streeft naar het voorkomen van gevaar – zonder te kijken naar de daadwerkelijke risico’s – kan ervoor zorgen dat de hierboven beschreven maatschappelijke belangen onder druk komen te staan. Als sector pleiten we dan ook voor een holistische benadering van duurzaamheid: kijk naar álle 17 SDG’s en zorg ervoor dat het nastreven van één doel niet ten koste gaat van een ander.  

Het gebrek aan een holistische kijk op duurzaamheid heeft een negatieve invloed op het vestigingsklimaat en maakt tevens de verdere ontwikkelingen op het vlak van verduurzaming van deze sector juist moeilijker. Hierdoor dreigen Nederland en de Europese Unie veel te afhankelijk te worden van externe handelspartners voor eindproducten die een belangrijke rol spelen in onze moderne samenleving. Naast consequenties voor de economie zal dit ervoor zorgen dat de EU, inclusief Nederland, de grip verliest op de productie van duurzaam en veilig te gebruiken stoffen en producten. Nederland en de EU zetten zichzelf zo buiten spel voor hun bijdrage aan een veilige, hygiënische en duurzame wereld.  

Wees trots op het werken in de hygiënesector 

Voor een optimaal resultaat spelen de producten, maar vooral ook de schoonmakers en de opdrachtgever een rol. Gebrek aan bereidheid om te investeren in schoonmaak kan direct impact hebben op de mate van een schone, gezonde en duurzame leef- en werkomgeving. Gebrek aan kennis en ervaring in het op de juiste manier schoonmaken, kan juist het verspreiden van infectieziekten bevorderen. En producten die weinig effectief zijn hebben consequenties in meer handarbeid of het moeten gebruiken van hogere watertemperaturen om het resultaat alsnog te behalen.   

Hoewel de aandacht voor hygiëne lijkt af te zwakken, is het belangrijk om de moed erin te houden en gezamenlijk de toegevoegde waarde van de hygiënesector actief uit te dragen. Immers, eenieder die werkzaam is in deze mooie sector draagt bij aan een schone, hygiënische en duurzame samenleving.  

Geschreven door Suzanne Sule, manager communicatie en public affairs, en directeur Marten Kops bij NVZ – Schoon | Hygiënisch | Duurzaam.

  Lees ook: