MKB Nederland: 'Dringend aanpassingen in economisch noodpakket nodig'

MKB Nederland: 'Dringend aanpassingen in economisch noodpakket nodig'

Verschillende werkgeversorganisaties roepen op tot aanpassingen in het economisch noodpakket. Het tweede economische noodpakket is heel goed, toch komen er steeds meer weeffouten boven water die dringend reparatie vergen. Dat schrijven MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer. Volg Service Management op LinkedIn:

Ze roepen de Tweede Kamer op zich hard te maken voor alle ondernemers die nu ten onrechte nog buiten de boot van de steunmaatregelen vallen. In de brief schetsen Hans de Boer (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) vier punten waar aanpassing van de TVL en NOW-regelingen nodig is en die uit de praktijk van ondernemers naar voren zijn gekomen afgelopen periode. Zo moeten sectoren en bedrijven die net zo goed geraakt worden door de overheidsmaatregelen alsnog toegang krijgen tot de TVL.


Lees ook: Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) gaat vooralsnog aan schoonmaakondernemers voorbij


Verkeerde SBI-code

In hun brief geven de organisaties aan dat het gebruik van SBI-codes leidt tot ‘schrijnende gevallen’, als gevolg van ontbrekende codes. Zo hebben bijvoorbeeld toeleveranciers van de evenementensector, de transportsector en de binnenvaart geen toegang tot de regeling. In de brief staat een groot aantal voorbeelden van bedrijven en sectoren waarvoor dit geldt.

Ook schoonmaakbedrijven vallen helaas nog niet direct onder de regeling. OSB geeft aan dat als het bedrijf onder een andere SBI-codes is ingeschreven die wel op de lijst voorkomt en voor dat deel van het bedrijf aan de voorwaarden voldoet, er alsnog aanspraak op TVL kan worden gedaan voor dat deel van het bedrijf.

Voor grotere kapitaalintensieve familiebedrijven vragen de ondernemersvoorzitters om een aanpassing van de TVL. De ondernemersorganisaties pleiten verder voor enkele wijzigingen in de NOW 2.0 waardoor seizoenbedrijven beter geholpen zijn.


Lees ook: 1.120 schoonmaakbedrijven krijgen voorschot uit de NOW


Onrechtvaardig dat niet alle getroffen sectoren recht hebben op TVL

‘Als sectoren hard getroffen worden door overheidsmaatregelen, is het simpelweg onrechtvaardig om ze geen recht op de vaste lasten vergoeding (TVL) te geven. Belangrijker is dat de TVL voor deze bedrijven een verschil kan maken tussen faillissement en overleven. Dat heeft vaak ook een sterke doorwerking in de keten’, schrijven De Boer en Vonhof. Een voorbeeld zijn bedrijven die tijdelijke sanitaire en watervoorzieningen op evenementen aanleggen. ‘Als die omvallen, komen alle evenementen en festivals in de buitenlucht in de problemen.’

Een mogelijke oplossing is volgens de brief het uitbreiden van de lijst met SBI-codes. Of het vormen van een generiek luik, waar ondernemers die een andere SBI-code hebben zich wel kunnen melden wanneer ze door Corona 30 procent of meer omzetverlies hebben. De essentie zou moeten zijn dat ondernemers die sterk omzetverlies hebben door de crisis in gelijke mate gecompenseerd worden.

Lees ook:

– Duizend euro coronabonus voor (ondersteunend) zorgpersoneel: ook voor schoonmakers
– Belastingdienst zet 5 aandachtspunten voor werkgevers in coronatijd op een rij
– Asito en Heyday onderzoeken impact van coronacrisis op facility management