Met de zzp-check van Nedflex kunnen opdrachtgevers controleren of zij met een zelfstandige werken of dat er sprake is van een (mogelijk) dienstverband. Tot nu toe hebben meer dan 700 opdrachtgevers de check ingevuld. Nick Bos, CEO van Nedflex: “De resultaten wijzen op aanzienlijke risico’s voor opdrachtgevers, gezien de aangekondigde handhaving van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025.”
Dienstverband
Uit de resultaten van de check blijkt dat er bij bijna een kwart van de zzp’ers, 12 procent, zeker sprake is van een dienstverband. Hierdoor lopen bedrijven risico’s, zegt Bos. “Het is uiteindelijk aan de belastingdienst om te bepalen of iemand werknemer of zzp’er is. Dit kan leiden tot vervelende naheffingen die mogelijk flink in de papieren lopen.”
Indicaties schijnzelfstandigheid
Meer dan de helft van de zzp’ers bepaalt niet zijn of haar eigen tarief. Dit komt vaak vanuit de opdrachtgever of wordt samen bepaald. Hieruit kan de Belastingdienst de conclusie trekken dat er een afhankelijkheidsrelatie is tussen de zzp’er en de opdrachtgever. Volgens Bos os het een van de indicaties van schijnzelfstandigheid. Daarnaast blijkt zes op de tien zzp’ers dezelfde werkzaamheden te verrichten als de vaste medewerkers. Ze doen dezelfde taken, in plaats van afgebakende werkplannen. “Dit is een sterke indicatie van een dienstverband, omdat het suggereert dat de zzp’er deel uitmaakt van de kernactiviteiten van het bedrijf”, zegt Bos.
Ook valt op dat veel van de inhuurcontracten van zzp’ers langer loopt dan een jaar. Dit is bij maar liefst 48 procent van de zzp’ers het geval. Is dit dan wel een afgebakende opdracht? “Bij langer dan een jaar lijkt het meer op een duurzame samenwerking, waarbij de zzp’er sneller afhankelijk wordt op meerdere punten”, legt Bos uit. Wordt een zzp’er daarbij ook uitgenodigd op borrels of personeelsfeesten? Maar liefst 54 procent van de zzp’ers geeft aan regelmatig aanwezig te zijn bij dit soort activiteiten. Toch kan het hierdoor lijken dat de zzp’er meer deel uitmaakt van de bedrijfscultuur of evenveel deel uitmaakt van de bedrijfscultuur als een vaste medewerker.
Risico’s
De nieuwe maatregelen tegen schijnzelfstandigheid brengen risico’s met zich mee. Een bedrijf kan naheffingen ontvangen van de belastingdienst als die een zzp’er inzet, terwijl er eigenlijk sprake is van een dienstverband. Bos: “Bij een uurtarief van 55 euro op basis van zo’n 30 uur per week, kan die naheffing al oplopen tot 30.000 euro voor de opdrachtgever.” Dit maakt het extra belangrijk om arbeidsrelaties en contracten met zzp’ers goed te beoordelen. “Payrolling kan een oplossing zijn. Zo kunnen bedrijven flexibel personeel inzetten zonder risico op boetes.”
Bron: Flexmarkt