Handhaving van de zzp-wet: hoe voorkom je boetes?

Handhaving van de zzp-wet: hoe voorkom je boetes?

Sinds 1 januari 2025 wordt er gehandhaafd op de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA). Dit betekent dat je een naheffingsaanslag van de fiscus kunt krijgen als er schijnzelfstandigen werken voor jouw schoonmaak- of glazenwassersbedrijf. Hoe voorkom je dit? PW. deelt handige tips.

Stuur je de zzp'ers binnen je bedrijf aan? Ontvingen zij ook een kerstpakket? En nemen ze standaard deel aan het werkoverleg? Let dan goed op, want sinds 1 januari 2025 loop je het risico op een boete en een naheffingsaanslag.

Met ingang van het nieuwe jaar verviel namelijk het handhavingsmoratorium. Dit betekent dat de Belastingdienst gaat handhaven op de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA).

Ben je aantoonbaar bezig om afscheid te nemen van de schijnzelfstandigen in je organisatie, maar lukt het nog niet helemaal? Dan heb je van het nieuwe kabinet nog een jaar de tijd gekregen. In dat geval krijg je nog geen boete.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid houdt in dat iemand zich voordoet als zelfstandige, terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband.

Maar wanneer is dit precies het geval? De Belastingdienst heeft 9 overwegingen gepubliceerd die helpen bepalen of er sprake is van loondienst of zzp-werk. Een tipje van de sluier: hoe langer de arbeidsrelatie duurt, hoe meer dit lijkt op een arbeidscontract. En hoe meer vrijheid een opdrachtnemer heeft in het bepalen van zijn werkwijze, werktijden en werklocatie, hoe meer dit wijst op werk als zzp’er.

Het is belangrijk om te weten dat de fiscus kijkt naar de feitelijke uitvoering van het werk. Als het werk anders wordt uitgevoerd dan in het contract is vastgelegd, is de uitvoering bepalend, niet de overeenkomst.

Hoe voorkom je boetes voor schijnzelfstandigheid?

Het is belangrijk om je eigen organisatie continu tegen het licht te houden. Hoeveel (schijn)zelfstandigen zijn er voor jouw bedrijf aan het schoonmaken of glazenwassen?

Accountants- en advieskantoor EY en de Belastingdienst geven tips hoe je dit kunt aanpakken:

  1. Breng in kaart wie je zzp'ers zijn, welke werkzaamheden zij uitvoeren en waarom.
  2. Definieer wat voor organisatie je wil zijn en wat voor beleid je daarop gaat voeren. Je wil het natuurlijk fiscaal goed doen, maar wil je de goedkoopste, de veiligste of de meest flexibele manier? 
  3. Ga het gesprek aan met de zzp'ers, je branchevereniging en de Belastingdienst.
  4. Blijf monitoren. Het gaat er vooral om hoe er in de praktijk wordt gewerkt. Wat er op papier is afgesproken, is maar een onderdeeltje.

Werken met zzp'ers mag gewoon

Met alle aandacht rondom de zzp-wet en schijnzelfstandigheid zou je bijna vergeten dat het niet verboden is om met zelfstandigen te werken. Zolang de opdracht maar niet als dienstbetrekking wordt gekwalificeerd, is er niets aan de hand. 

Bron: PW.

Eindejaarsoverzicht arbeidsrecht 2024

Eindejaarsoverzicht arbeidsrecht 2024

Het einde van het jaar nadert, dus tijd om vooruit en terug te kijken. Wat is er zoal gebeurt op het gebied van arbeidsrecht afgelopen jaar? Een aantal ontwikkelingen en trends die impact blijven hebben in 2025.

Wat betekent de wet DBA voor schoonmaakbedrijven?  

Wat betekent de wet DBA voor schoonmaakbedrijven?

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 handhaven op de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Onder andere op schijnzelfstandigheid. Dat betekent dat schoonmaakbedrijven ook kritisch moeten zijn richting de zzp'ers die zij inschakelen. Is er sprake van een echte zzp'er of van een verkapt dienstverband?

Forse toename aanmeldingen btw-vrijstelling kleine ondernemers

Forse toename aanmeldingen btw-vrijstelling kleine ondernemers

Steeds meer Nederlanders melden zich aan voor de kleineondernemersregeling (KOR), waardoor ze worden vrijgesteld voor de btw. Sinds september, toen de Belastingdienst bekendmaakte dat de regeling versoepeld wordt, hebben ruim 10.000 mensen zich voor de regeling aangemeld. Dat is drie keer zoveel als vorig jaar in dezelfde periode.

30 procent meer zzp'ers stoppen vergeleken met vorig jaar

30 procent meer zzp'ers stoppen vergeleken met vorig jaar

Het aantal zzp'ers dat stopt is in de eerste helft van 2024 met dertig procent toegenomen ten opzichte van 2023. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Het gaat om ruim 77.000 zelfstandigen die zich uitschrijven uit het handelsregister. In de eerste helft van 2023 betroffen dat er nog zo'n 60.000.