30 procent meer zzp'ers stoppen vergeleken met vorig jaar

30 procent meer zzp'ers stoppen vergeleken met vorig jaar

Het aantal zzp'ers dat stopt is in de eerste helft van 2024 met dertig procent toegenomen ten opzichte van 2023. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Het gaat om ruim 77.000 zelfstandigen die zich uitschrijven uit het handelsregister. In de eerste helft van 2023 betroffen dat er nog zo'n 60.000.

Een mogelijke reden voor het gestegen aantal uitschrijvingen is de aangekondigde handhaving op de wet DBA die schijnzelfstandigheid tegen moet gaan. Zo ziet ook Frank Alfrink, voorzitter van branchevereniging ZZP Nederland. Net als het handelsregister, heeft de branchevereniging voor zzp’ers ook te maken met een toenemend aantal uitschrijvingen. “Het is iets wat ons opvalt. We vragen stoppende leden zo nu en dan naar de reden van hun uitschrijving. De laatste tijd is het antwoord steeds vaker dat ze in loondienst gaan.”

Voorzichtig

Wat Alfrink merkt is dat de aankondiging dat de overheid gaat handhaven op schijnzelfstandigheid, zorgt voor veel onrust en voorzichtigheid. Niemand weet precies wat ze te wachten staat, dus iedereen blijft het liefst in het midden van het spectrum. Daarbij is de arbeidsrelatie tussen zelfstandige en werkgever niet het enige aspect waarop het verscherpte toezicht impact heeft. Ook worden toekomstige zelfstandigen zich afgeschrikt. Dat valt duidelijk op te maken aan het aantal nieuwe zelfstandigen: in het eerste half jaar van 2023 kwamen er nog nieuwe 120.245 zzp’ers, in 2024 zijn dat er 110.515, zo’n tienduizend minder.

“Laat echte ondernemers met rust”

Volgens ZZP Nederland kan de overheid zich dan ook beter richten op het laaghangend fruit. “Ga bijvoorbeeld eerst eens handhaven bij zzp’ers die tegen een veel te laag tarief werken. Een afwasser die 15 euro per uur rekent, kan zijn ondernemersrisico’s niet dekken. Net als arbeidsmigranten die tegen een bespottelijk uurloon in de glastuinbouw- of vleessector werken. Onze boodschap aan Den Haag is: breng focus aan. Laat de echte ondernemers met rust.”

Bron: Onderneming.nl

Lees meer:

Bijna driekwart zzp'ers mogelijk schijnzelfstandig

Bijna driekwart zzp'ers mogelijk schijnzelfstandig

Zeven op de tien zzp'ers is mogelijk schijnzelfstandig, blijkt uit een zzp-check van uitzendbureau Nedflex. Rond 700 opdrachtgevers hebben de zzp-check momenteel ingevuld.

Aankomende veranderingen bijtelling zakelijke auto's

Aankomende veranderingen bijtelling zakelijke auto's

Per 1 januari 2025 veranderen de regels rondom de bijtelling van zakelijke auto's. Mobiliteitsexpert Roland Tameling schetst in een artikel op De Ondernemer de situatie zoals het was, is en wat komen gaat.

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.