Kabinet wil eenvoudigere en betere inkomensondersteuning

Kabinet wil eenvoudigere en betere inkomensondersteuning

Het kabinet start een hervormingsagenda om de sociale zekerheid, toeslagen en inkomstenbelasting te hervormen. Deze 'hervormingsagenda inkomensondersteuning' kent drie doelen: inkomensondersteuning moet mensen zekerheid bieden, makkelijker te begrijpen zijn en (meer) werken moet lonen. Uitgangspunt is dat groepen er niet flink op voor- of achteruit mogen gaan en dat de armoede de komende jaren niet mag stijgen.

Ongeveer 70 procent van de Nederlanders heeft recht op een vorm van inkomensondersteuning, bijvoorbeeld toeslagen voor zorg, huur of kinderopvang, de AOW, de kinderbijslag of een werkloosheidsuitkering. Het gaat om zowel lage, als midden en hoge inkomens. Volgens het kabinet zijn veel van deze regelingen erg ingewikkeld geworden. Daarnaast zijn veel regelingen niet goed op elkaar afgestemd, terwijl ruim 4,5 miljoen Nederlanders gebruik maken van meerdere regelingen.

Te ingewikkeld

Dat het stelsel van inkomensondersteuning te ingewikkeld is geworden heeft negatieve gevolgen. Zo doen sommige mensen geen beroep op regelingen die ze wel nodig hebben, komen ze in de problemen door terugvorderingen en weerhoudt het mensen er soms van om meer te gaan werken. Dit kan uiteindelijk leiden tot gezondheidsproblemen. Het stelsel vergroot daardoor onbedoeld voor sommige groepen juist de bestaansonzekerheid.

Hervormingsagenda

Het kabinet komt in het kader van de hervormingsagenda in het voorjaar van 2025 met verschillende varianten om het belasting en toeslagensysteem te hervormen, ook in samenhang met het minimumloon en andere inkomensregelingen. Ook lopen er wetsvoorstellen om de kinderopvangtoeslag, de huurtoeslag en de participatiewet te vereenvoudigen.

Recht op vergissen

Daarnaast wil het kabinet werk maken van een recht op vergissen. Hierdoor wordt het mensen minder zwaar aangerekend als zij een fout maken bij het aanvragen van onder andere sociale zekerheid. Ook komt er een wetsvoorstel proactieve dienstverlening, waarmee UWV, SVB en gemeenten mensen gericht kunnen informeren over regelingen waar ze recht op hebben. Tot slot is er aandacht voor het garanderen van het bestaansminimum, en hoe de verdeling van die taak is tussen het Rijk en gemeenten.

Lees meer:

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

Vakbond CNV heeft vrijdag aangekondigd de geplande acties rond de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen op te schorten. Eenzelfde besluit hangt ook in de lucht bij FNV. Die bond is daarover vrijdagavond in gesprek gegaan met de zogeheten stakingsraad, waarin afgevaardigde stakingsleiders zitten. Zij beslissen of "het overleg voldoende vertrouwen biedt om nieuwe stakingen op te schorten tot 1 december", liet een woordvoerder weten.

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister Eddy van Hijum heeft een eerste gesprek gevoerd met de vakbonden over een vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen, bevestigt de bewindsman. Ruim een week geleden kondigde Van Hijum aan dat hij weer om tafel zou gaan met vakbonden en werkgevers, maar vakbond FNV reageerde daarop eerst een verkennend gesprek te willen voeren.

Nederlanders krijgen recht om foutje te maken bij aanvraag sociale regelingen

Nederlanders krijgen recht om foutje te maken bij aanvraag sociale...

Mensen moeten een klein foutje kunnen maken bij het aanvragen van sociale regelingen. Dat vindt minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Nu zijn de regels te streng, waardoor mensen soms hard gestraft worden vanwege een vergissing.

FNV houdt slag om de arm over gesprekken vroegpensioen

FNV houdt slag om de arm over gesprekken vroegpensioen

FNV houdt een slag om de arm over de aanstaande gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken over een vroegpensioen voor mensen met zwaar werk. Minister Eddy van Hijum zei met de bonden om tafel te gaan om formeel te onderhandelen over een nieuwe regeling. Maar FNV herhaalt dat er eerst verkennende gesprekken nodig zijn om te bepalen of "voorstellen serieus worden behandeld" door het ministerie. In de tussentijd worden acties die in oktober gepland stonden niet opgeschort.