Ondernemers kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb aanvragen

Ondernemers kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb aanvragen

Mkb-ondernemers die direct geraakt zijn door de diverse kabinetsmaatregelen om het coronavirus in te dammen, kunnen vanaf dinsdag 30 juni 2020 de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen. Bedrijven krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving een tegemoetkoming voor hun vaste lasten tot een maximum van 50.000 euro voor juni tot en met september 2020.Volg Service Management op LinkedIn:

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft de Tweede Kamer onlangs geïnformeerd dat de TVL vanaf dinsdag 30 juni 2020, 09:00 uur wordt geopend, nu de Europese Commissie de regeling heeft goedgekeurd. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming, die onderdeel is van het tweede noodpakket van het kabinet, aanvragen via de website rvo.nl/tvl.


Lees ook: Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) gaat vooralsnog aan schoonmaakondernemers voorbij


Voorwaarden TVL

Mkb-ondernemers in onder meer horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen – bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) – een belastingvrije tegemoetkoming van het ministerie van EZK om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. Bedrijven moeten van juni t/m september 2020 minimaal 30% omzetverlies hebben door de coronacrisis. Het aandeel vaste lasten van de omzet is minimaal 4.000 euro. Van dat deel wordt maximaal 50% gecompenseerd. De tegemoetkoming is minimaal 1.000 euro en maximaal 50.000 euro. De regeling is eenmalig aan te vragen tot en met 30 oktober 2020.

In aanmerking komen sectoren uit de eerdere TOGS

Er is circa 1,4 miljard euro beschikbaar als tegemoetkoming voor deze ondernemingen waar meer dan 800.000 mensen werken. In aanmerking voor de TVL komen de getroffen sectoren uit de eerdere TOGS-regeling. Daar zit de schoonmaak niet tussen, maar een bedrijf kon wel een aanvraag doen als het meende toch recht te hebben op de TOGS. Of dat voor de TVL ook geldt, is (nog) niet duidelijk.

Ondanks herhaaldelijk verzoek van onder meer OSB heeft de overheid besloten de schoonmaaksector niet toe te voegen aan de lijst van sectoren die (ook als toeleverancier) recht hebben op de € 4.000 tegemoetkoming verbonden aan de TOGS. OSB kan zich niet vinden in dit besluit.


Lees ook: OSB: Ook al komt de deadline voor de TOGS er aan, we blijven ermee bezig


Op zoek naar juridische mogelijkheden

“Zeker nu ook de uitvoering van de TVL (de nieuwe tegemoetkoming vaste lasten voor het mkb) aan dezelfde SBI-codes gekoppeld wordt. Wij beraden ons met spoed op verdere stappen hierin. Als er juridisch nog mogelijkheden zijn, komen wij daar in de volgende nieuwsbrief op terug”, aldus de brancheorganisatie.

Verruimde kredietverlening

De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven uit het eerste noodpakket (BMKB, GO, KKC, SEED Capital) lopen ook door. Ook is er de tweede tranche (200 miljoen euro) van de Corona Overbruggingslening (COL), die bijdraagt aan de verbetering van de liquiditeitspositie van innovatieve bedrijven (startups en scale-ups).

Alles op alles zetten om overeind te blijven

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “Voor veel bedrijven betekent de coronacrisis dat ze alles op alles moeten zetten om overeind te blijven. Daarom steunt het kabinet ondernemers waar het kan, om te proberen zoveel mogelijk ontslagen en faillissementen te voorkomen. De eerdere gedwongen sluiting en huidige beperkingen voor specifieke sectoren vanuit het kabinet, hebben nog steeds grote impact. Daarom steunen we die bedrijven via de TVL. En compenseren de lagere omzet, terwijl hun vaste lasten doorlopen.”

Waar kunnen ondernemers terecht?

Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB is vanaf dinsdag 30 juni via rvo.nl/tvl aan te vragen. Ondernemers melden zich voor de kredietregelingen bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank. De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en ondersteuning zelfstandige ondernemers (TOZO) via de eigen gemeente. Voor belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk via belastingdienst.nl/coronavirus.

Bij andere vragen over corona kunnen bedrijven kijken op rijksoverheid.nl/noodpakket of op de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117.

Niet vergeten: definitieve berekening NOW aanvragen

Niet vergeten: definitieve berekening NOW aanvragen

Werkgevers in de schoonmaakindustrie, die in de vier aanvraagperiodes tussen oktober 2020 en september 2021 gebruikmaakten van de NOW-regeling (NOW 3.1, 3.2, 3.3 en 4), hebben nog een kleine maand om daarvoor de definitieve berekening aan te vragen. Ruim 400 werkgevers in de schoonmaakindustrie moeten nog een of meer aanvragen indienen. UWV brengt dit onderwerp de komende periode actief onder de aandacht.

3 op 5 schoonmaakwerkgevers moet definitieve berekening NOW-2 nog aanvragen

3 op 5 schoonmaakwerkgevers moet definitieve berekening NOW-2 nog...

Met nog een maand tot de deadline moet 60,1 procent van de werkgevers in de schoonmaaksector de definitieve berekening voor de tweede periode NOW nog aanvragen. Zij hebben nog tot en met donderdag 31 maart om hun definitieve omzetverlies door te geven of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring. Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot. Daarvoor waarschuwt UWV.

Schoonmakend Nederland en Coronasneltestlijn starten samenwerking

Schoonmakend Nederland en Coronasneltestlijn starten samenwerking

Schoonmakend Nederland start een nieuwe dienstverlening op met de Coronasneltestlijn. Het doel is het verzuim in de schoonmaak te verminderen door meer inzicht in de besmettingen in de organisatie te krijgen en sneller te testen.

Schoonmaakbedrijf hoeft vanwege lockdown helft kosten uitzendbureau niet te betalen

Schoonmaakbedrijf hoeft vanwege lockdown helft kosten uitzendbureau...

Vanwege de lockdown had schoonmaakbedrijf B-Flex geen werk meer voor de vijf uitzendkrachten die zij inhuurde van NL People. Desondanks stuurde het uitzendbureau een volledige factuur. De rechter oordeelt dat de kosten gedeeld moeten worden, omdat er sprake is van een onvoorziene omstandigheid.