Oproep VNO-NCW en MKB-Nederland: Voorkom nieuwe opleving van het coronavirus!

In een brief aan alle leden laten VNO-NCW en MKB- Nederland weten dat zij zich zorgen maken over de groei van het aantal besmettingen van het coronavirus. Ze roepen iedereen op zich aan de maatregelen te houden.Volg Service Management op LinkedIn:

Reden van de zorgen zijn onder andere de kans op nieuwe (strenge) maatregelen vanuit de overheid. “Dit soort scenario’s van nieuwe strenge maatregelen van overheidswege moeten we kost wat kost voorkomen aangezien het tot nieuwe grote economische schade zou leiden, niet alleen bij de bij ons aangesloten ondernemingen, maar ook onder de mensen die er werken”, schrijven de organisaties in de brief.

Dit soort scenario’s van nieuwe strenge maatregelen van overheidswege moeten we kost wat kost voorkomen

De urgentie vergroten

“Ons motto is daarom onverminderd om het virus zoveel mogelijk in te dammen en ‘het vuur’ direct te doven waar het zich voordoet.” Om dat te bereiken moet de urgentie vergroot worden. Daarvoor moet er aandacht zijn voor:

  1. Het in acht nemen van de basisregels (zowel bij werkenden als klanten)
  2. Het nauw volgen van alle sectorprotocollen
  3. Het belang van snel testen, bronnenonderzoek en quarantaine (maak meteen een afspraak via 0800-1202)
  4. Informatie verschaffing over reizen naar risicogebieden
  5. Zoek hulp en ondersteuning bij vragen

>> Lees ook: Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) gaat vooralsnog aan schoonmaakondernemers voorbij

Best practices

Daarnaast vragen VNO-NCW en MKB-Nederland zich af hoe we, naast alle bestaande maatregelen en een goede uitvoering daarvan, aanvullende maatregelen kunnen treffen die verspreiding van het virus voorkomen en nieuwe besmettingen zo snel mogelijk op het spoor komen. “Daarbij kan worden gedacht aan innovatieve testmethoden, het gebruik van apps en het beter gebruiken van data, zodat we nieuwe gevallen nog veel sneller op het spoor zijn. Noodzakelijke intelligente lockdowns bij dit of nieuwe virussen zijn dan bij voorkeur alleen nog heel gericht en lokaal, om zo de economische schade zo beperkt mogelijk te houden.”

De organisaties willen daarbij ook kijken naar best practices uit andere Europese landen en zijn hierover actief met het kabinet in gesprek.

Lees ook: