Schoonmaakbranche verwacht gemiddeld 52% omzetverlies (NOW 2.0)

Schoonmaakbranche verwacht gemiddeld 52% omzetverlies (NOW 2.0)

UWV heeft in totaal ruim 63.000 aanvragen toegekend voor de tweede Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 2.0). Naar deze werkgevers is de eerste termijn van het voorschot overgemaakt.Volg Service Management op LinkedIn:

Het gaat in totaal om een bedrag van ruim 2,1 miljard euro. Bij de werkgevers zijn circa 1,3 miljoen mensen werkzaam. Het opgegeven verwachte omzetverlies is gemiddeld 46,5 procent.

>> Lees ook: 1.120 schoonmaakbedrijven krijgen voorschot uit de NOW

476 schoonmaakbedrijven ontvangen tegemoetkoming

Uit de sectorgegevens blijkt dat schoonmaakbedrijven meer omzetverlies verwachten, zij gaven gemiddeld 52% omzetverlies op. Opvallend is dat dit percentage hoger ligt dan de verwachte omzetdaling van horeca en cateringbedrijven, waar het gemiddelde op 49% ligt. In totaal krijgen 476 schoonmaakbedrijven noodsteun uit NOW 2.0 toegekend. Het gaat om een bedrag van 21.156.654 euro.

>> Lees ook: Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) gaat vooralsnog aan schoonmaakondernemers voorbij

Behoud werkgelegenheid

De regeling NOW 2.0 is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van vier maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden juni tot en met september, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in twee termijnen betaald.

>> Lees ook: UWV: Baankansen in schoonmaak afgenomen door corona

Realistische inschatting

Werkgevers konden van 6 juli tot en met 31 augustus een aanvraag indienen voor NOW 2.0. In totaal zijn uiteindelijk ruim 65.000 aanvragen ingediend. Bijna een derde van die aanvragen kwam in de laatste week, zo maakte UWV vorige week al bekend. Veel werkgevers hebben lang gewacht omdat ze een zo realistisch mogelijke inschatting van hun omzetverlies wilden opgeven. Van de ingediende aanvragen zijn er dus ruim 63.000 goedgekeurd. Deze werkgevers hebben allemaal de eerste termijn van hun voorschot ontvangen, de tweede termijn volgt later. Zo’n 2.000 aanvragen zijn afgewezen.

>> Lees ook: Recordkrimp voor zakelijke dienstverleners door corona