Dat leverde interessante inzichten op over de belastingplannen, de steunmaatregelen rondom corona en personele zaken. Het eerste wat Rommelse opviel tijdens Prinsjesdag was dat schoonmakers genoemd werden in de toespraak van de koning: “Ik was al trots op wat er gebeurde en als je dan nog een keer de koning, dat hoort zeggen dan denk ik van ‘wow’, trotser kan niet”.
Hieronder lees je een aantal van de besproken onderwerpen. Wil je meer weten? Kijk het volledige webinar dan hier terug >>
Belastingverlaging: meer investeringsruimte
De verlaging van de vennootschapsbelasting is een prettige meevaller voor mkb-ondernemers. Het geeft ruimte om te investeren, wat in deze tijd ‘knalhard’ nodig is. Voor schoonmaakmedewerkers ontstaat er meer ruimte dankzij de verlaging van de inkomstenbelasting. “Ik denk niet dat ze er allemaal heel erg mee bezig zijn, maar ze zullen het wel gaan merken”, aldus El Bachiri-Ouamar.
>> Lees ook: Prinsjesdag 2020: de veranderingen voor schoonmaakondernemers (whitepaper)
Hogere belasting op box 2
Familiebedrijven, waarvan er veel zijn binnen de schoonmaak, worden als het ware gestraft voor het opbouwen van financiële buffers door deze hogere belasting. Wanneer zij op lange termijn inkomsten naar privé halen lopen ze hier tegen aan. Rommelse: “Ik denk niet dat veel familiebedrijven er wakker van liggen, maar het frustreert wel. En je hebt juist dat kapitaal ook nodig om weer verder te bouwen aan de economie”.
>> Lees ook: Blog Ronald Bruins: Waardering is leuk, maar er moet boter bij de vis
Verlenging van de NOW-regeling
Voor zwaar getroffen bedrijven blijft de NOW-regeling bestaan tot 1 juli 2021. Daarbij is de drempel verhoogd (30% omzetverlies) en wordt er minder uitgekeerd. Een deel van bedragen die in de eerdere regelingen werd uitgekeerd gaat nu naar scholing. Rommelse vindt het heel sterk dat de overheid daar op inzet. Echter zijn ze niet gelukkig dat het regionaal is ingericht, zij zien liever dat mensen binnen de sector behouden worden.
El Bachiri-Ouamar vertelt dat de beschikbare regelingen zeker helpen, daarbij geeft ze wel aan: “Je moet in deze tijd ook echt wel grote buffers hebben om overeind te kunnen blijven. Anders red je het gewoon niet met de nieuwe regelingen, want de grens wordt steeds verlegd. Maar absoluut dat het helpt”.
>> Lees ook: Zo ziet NOW 3 er uit
Personeel: overtolligheid en flexibiliteit
Voor de tweede helft van het webinar maakt Rob Rommelse plaats voor Hella Vercammen. Zij merkt dat er onder haar klanten in de schoonmaakbranche nog geen grote klappen zijn gevallen. Wel verwacht ze dat er toch reorganisaties aan gaan komen in de schoonmaakbranche, met name doordat er in branches als de horeca, reizen en bijvoorbeeld op Schiphol een overtolligheid aan personeel zal zijn.
Ze vraagt zich af of de hervorming van de arbeidsmarkt waarbij de nadruk op vaste contracten ligt op dit moment wel door moet gaan. “We zitten momenteel in een extreem moeilijke tijd en de markt vraagt om flexibiliteit”. El Bachiri -Ouamar is het helemaal met haar eens: “Bepaalde dingen moet je even laten, want we hebben het al moeilijk genoeg als ondernemer”.
>> Lees ook: Alternatieve troonrede FNV: hoger minimumloon en vaste banen
Problematische schulden
In de schoonmaakbranche werken best veel mensen met schulden, wat ook weer kan leiden tot stress, ziekte en uitval en dus meer ziektedossiers voor werkgevers. Zowel Vercammen als El Bachiri- Ouamar zijn dan ook positief over het plan om mensen met problematische schulden te ondersteunen. “Als een medewerker hulp nodig heeft bij schulden gaan we daarmee als bedrijf om tafel om te kijken waar wij kunnen helpen. Dus voor ons is dit echt een uitkomst”, aldus El Bachiri- Ouamar.
>> Lees ook: Kabinet komt met opkoopfonds voor probleemschulden