Nog geen uitsluitsel over pensioenverlaging schoonmaak

Nog geen uitsluitsel over pensioenverlaging schoonmaak

Waar een aantal pensioenfondsen al kunnen bevestigen dat de pensioenen (dit jaar) niet verlaagd worden, is er over het schoonmaakpensioen nog onduidelijkheid. Uitvoerend bestuurder, Tarik Uçar, van BPF Schoonmaak geeft aan dat het momenteel nog 'too close too call' is.Volg Service Management op LinkedIn:

In eerste instantie was vanaf dit jaar een dekkingsgraad van 104,5% nodig om verlaging van pensioenen te voorkomen. Maar bij veel pensioenfondsen lag de dekkingsgraad dit voorjaar rond de 90%. Dat betekende een korting van zo’n 15% op de pensioenen. Om dat te voorkomen verlaagde het kabinet de ondergrens naar 90%.

Ook dit percentage leek bij veel pensioenfondsen toch nog tot kortingen te leiden, zo lag de dekkingsgraad van BPF Schoonmaak eind november nog op 85,6 procent. Momenteel is de dekkingsgraad naar schatting 90,1%, dus net boven de minimale eis. Uçar geeft echter aan dat dit te dicht op de 90% ligt om nu al duidelijkheid te geven. Het kan namelijk nog iets veranderen en dan alsnog net onder de 90% uitkomen. Pas over een paar weken is hier zekerheid over.

Aanhoudende kans op verlaging

Zelfs als de pensioenen dit jaar niet verlaagd hoeven te worden, blijft de kans op verlaging reëel. De komende jaren blijft nog wel de ondergrens van 90% gelden, maar in 2026 moeten pensioenfondsen op 95% zitten. Of dit lukt is volledige afhankelijk van de economie, met de huidige onzekere tijden is daar dus ook weinig duidelijkheid over te geven.

In 2026 gaat het nieuwe pensioenstelsel in. Het doel is een transparanter en persoonlijker stelsel, dat meer aansluit op de huidige samenleving en meebeweegt met de economie.

Lees ook: