Rob Rommelse (Schoonmakend Nederland): "Plannen hoger minimumloon onverantwoord voor onze sector"

Rob Rommelse (Schoonmakend Nederland): "Plannen hoger minimumloon onverantwoord voor onze sector"

Bijna alle politieke partijen pleiten voor een hoger wettelijk minimumloon. Ook de plannen van de Europese Commissie leiden tot een verhoging in Nederland. Volgens Rob Rommelse, directeur van Schoonmakend Nederland, een onverantwoord plan. Dat zegt hij tegen AWVN in gesprek over plannen.

Dát het minimumloon zal gaan stijgen, lijkt al bijna zeker. Zo willen SP, GroenLinks en PvdA net als vakbond FNV het minimumloon op termijn verhogen met 40 procent. Andere partijen, als ChristenUnie, D66 en VVD, hebben het in hun plannen over verhogingen van tussen de 10 en 20 procent. In Brussel worden ondertussen plannen gemaakt om een Europees minimumloon te introduceren. Dat zou voor Nederland een verhoging van 40 procent tot gevolg hebben.

Arbeidsintensieve sectoren geraakt

AWVN, de grootste werkgeversvereniging van Nederland, stelt dat een hoger minimumloon gevolgen heeft voor het loongebouw in een sector. “Dit leidt tot een stijging van de loonkosten. Vooral arbeidsintensieve sectoren, zoals de schoonmaak, worden daardoor geraakt. Daar wordt nu al scherp geconcurreerd op kosten.”

Een forse verhoging van het minimumloon heeft invloed op de hele BV Nederland

Rob Rommelse, directeur van Schoonmakend Nederland, zegt: “Een forse verhoging van het minimumloon heeft invloed op de hele BV Nederland. Op de werkgelegenheid, op de hoogte van de uitkeringen, op de prijzen van producten en diensten… De discussie over verhoging van het minimumloon moet daarom ook veel breder worden gevoerd dan alleen op sectorniveau, zodat álle gevolgen in kaart kunnen worden gebracht.”

Zeer lastige uitdaging

“De Brusselse plannen zijn voor onze sector onverantwoord”, vervolgt Rommelse. “Niet alleen met het oog op de kosten – de kosten van een schoonmaakondernemer bestaan voor 85 procent uit loonkosten – maar vooral ook vanuit sociaalmaatschappelijke overwegingen. Onze branche is koploper inclusief werkgeverschap en sterk in het aan het werk helpen én houden van mensen aan de basis van de arbeidsmarkt. Met zo’n forse verhoging van het minimumloon komen we als sector voor een zeer lastige uitdaging te staan om onze belangrijke en waardevolle maatschappelijke functie te behouden.”

Afsluitend: “De schoonmaaksector betaalt de schoonmakers gewoon goed en al ruim meer dan het minimumloon. Mensen beginnen op 110 procent en stromen daarna in vier stappen door naar 125 procent. AWVN gaat voor ons een benchmark maken over hoe ons loongebouw zich verhoudt tot die in andere, vergelijkbare sectoren, zodat we nog scherper inzicht krijgen in onze positie.”

(Bron: AWVN

Lees ook:

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro Schoonmaakgroep viert dit jaar een mooi jubileum: ze maken al veertig jaar schoon. En dat mag natuurlijk gevierd worden. Dat doen ze met een mooie glossy waarin ze de lezer meenemen in Romaro's ontstaansgeschiedenis, verhalen en beelden van vroeger en nu en een overzicht van belangrijke gebeurtenissen binnen en buiten het bedrijf door de jaren heen.

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar verlies-verlies!

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar...

Het is ondertussen wel bekend: de Belastingdienst gaat vanaf 1 januari weer controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Echter, onder druk van de Tweede Kamer krijgen bedrijven die de wet overtreden door schijnzelfstandigen in te huren toch niet allemaal een boete. De reden? Er is veel onrust onder zzp'ers en bedrijven over een wet die al bijna tien jaar niet wordt gehandhaafd.