Verlaging van het gebruikelijk loon directeur: wanneer mag dat?

Verlaging van het gebruikelijk loon directeur: wanneer mag dat?

In principe moet een directeur-grootaandeelhouder (dga) zichzelf een passend salaris betalen voor de werkzaamheden, ook als er maar een gedeelte van het jaar voor een bedrijf is gewerkt. Er is wel een uitzonderingsituatie: als de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt.Volg Service Management op LinkedIn:

Een directeur-grootaandeelhouder die werkzaamheden verricht voor een B.V. waar hij (in)direct een aanmerkelijk belang (minimaal 5 procent van de aandelen) in houdt, moet zichzelf een passend salaris betalen dat gebruikelijk is voor zijn of haar werkzaamheden en functie. Dit wordt ook wel het ‘gebruikelijk loon’ genoemd.

Volledig salaris toekennen

De Rechtbanken Noord-Holland en Gelderland hebben recentelijk uitspraken gedaan met betrekking tot het gebruikelijk loon. De Rechtbank Noord-Holland heeft bepaald dat het gebruikelijk loon niet tijdsevenredig mag worden verlaagd indien maar een gedeelte van het jaar voor de B.V. is gewerkt. Dit betekent dat de dga zichzelf een volledig salaris moet toekennen, ook als de dga maar een paar maanden werkzaamheden voor de B.V. heeft verricht.

Continuïteit in gevaar

Dit geldt niet als er andere (financiële) omstandigheden bij komen kijken. Het gebruikelijk loon mag namelijk wel worden verlaagd indien de continuïteit van de B.V. in gevaar dreigt te komen als het (hoge) salaris wordt betaald, of als de onderneming zich nog in de startfase bevindt en zij de loonkosten nog niet kan betalen. Dit is onlangs bevestigd in een uitspraak van Rechtbank Gelderland. De Rechtbank oordeelde dat het gebruikelijk loon naar beneden mag worden bijgesteld indien de B.V. niet de financiële middelen heeft om het gebruikelijk loon te betalen. Het feit dat het loon wordt vastgesteld onder het minimumloon doet daar niet aan af.

Auteur: Mr. Almer de Beer, Bureau Vaktechniek Fiscaal van Grant Thornton Accountants en Adviseurs (BVTFiscaal@nl.gt.com).

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro Schoonmaakgroep viert dit jaar een mooi jubileum: ze maken al veertig jaar schoon. En dat mag natuurlijk gevierd worden. Dat doen ze met een mooie glossy waarin ze de lezer meenemen in Romaro's ontstaansgeschiedenis, verhalen en beelden van vroeger en nu en een overzicht van belangrijke gebeurtenissen binnen en buiten het bedrijf door de jaren heen.

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar verlies-verlies!

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar...

Het is ondertussen wel bekend: de Belastingdienst gaat vanaf 1 januari weer controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Echter, onder druk van de Tweede Kamer krijgen bedrijven die de wet overtreden door schijnzelfstandigen in te huren toch niet allemaal een boete. De reden? Er is veel onrust onder zzp'ers en bedrijven over een wet die al bijna tien jaar niet wordt gehandhaafd.