Verlaging van het gebruikelijk loon directeur: wanneer mag dat?

Verlaging van het gebruikelijk loon directeur: wanneer mag dat?

In principe moet een directeur-grootaandeelhouder (dga) zichzelf een passend salaris betalen voor de werkzaamheden, ook als er maar een gedeelte van het jaar voor een bedrijf is gewerkt. Er is wel een uitzonderingsituatie: als de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt.Volg Service Management op LinkedIn:

Een directeur-grootaandeelhouder die werkzaamheden verricht voor een B.V. waar hij (in)direct een aanmerkelijk belang (minimaal 5 procent van de aandelen) in houdt, moet zichzelf een passend salaris betalen dat gebruikelijk is voor zijn of haar werkzaamheden en functie. Dit wordt ook wel het ‘gebruikelijk loon’ genoemd.

Volledig salaris toekennen

De Rechtbanken Noord-Holland en Gelderland hebben recentelijk uitspraken gedaan met betrekking tot het gebruikelijk loon. De Rechtbank Noord-Holland heeft bepaald dat het gebruikelijk loon niet tijdsevenredig mag worden verlaagd indien maar een gedeelte van het jaar voor de B.V. is gewerkt. Dit betekent dat de dga zichzelf een volledig salaris moet toekennen, ook als de dga maar een paar maanden werkzaamheden voor de B.V. heeft verricht.

Continuïteit in gevaar

Dit geldt niet als er andere (financiële) omstandigheden bij komen kijken. Het gebruikelijk loon mag namelijk wel worden verlaagd indien de continuïteit van de B.V. in gevaar dreigt te komen als het (hoge) salaris wordt betaald, of als de onderneming zich nog in de startfase bevindt en zij de loonkosten nog niet kan betalen. Dit is onlangs bevestigd in een uitspraak van Rechtbank Gelderland. De Rechtbank oordeelde dat het gebruikelijk loon naar beneden mag worden bijgesteld indien de B.V. niet de financiële middelen heeft om het gebruikelijk loon te betalen. Het feit dat het loon wordt vastgesteld onder het minimumloon doet daar niet aan af.

Auteur: Mr. Almer de Beer, Bureau Vaktechniek Fiscaal van Grant Thornton Accountants en Adviseurs (BVTFiscaal@nl.gt.com).