Onderzoek: Hoe vaak wisselen schoonmakers van baan?

Onderzoek: Hoe vaak wisselen schoonmakers van baan?

Hoe lang blijven werknemers gemiddeld in dienst bij een schoonmaakbedrijf voordat ze op zoek gaan naar een andere baan? En hoeveel schoonmakers krijgen intern een andere functie, bijvoorbeeld door door te groeien naar meewerkend voorman of -vrouw? Deze vragen worden beantwoord in het onderzoek 'Mobiliteit en retentie: wie blijft het langst?' van Intelligence Group en de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Intelligence Group onderzocht de loyaliteit, het verloop en de interne mobiliteit van werknemers in verschillende branches, waaronder de facilitaire dienstverlening en schoonmaak, in 2024.

De schoonmaakbranche heeft al jaren te maken met een krappe arbeidsmarkt en schoonmaakbedrijven worstelen met het vinden van voldoende personeel.

Kwart van de werknemers vond nieuwe baan

Uit het rapport blijkt dat 27% van de werknemers in de facilitaire dienstverlening en schoonmaak in 2024 van baan veranderde. 17% van de schoonmaak- en facilitair professionals vond die nieuwe uitdaging bij een ander bedrijf. Dit wordt externe mobiliteit genoemd.

10% begon aan een nieuwe functie bij dezelfde werkgever, ook wel bekend als interne mobiliteit.

Externe mobiliteit

In 2024 begon dus 17% van de werknemers in de facility en schoonmaakbranche aan een baan bij een nieuwe werkgever.

Uit het rapport blijkt dat schoonmaak- en facility professionals gemiddeld 5,8 jaar in dienst blijven van dezelfde werkgever, alvorens ze switchen naar een ander bedrijf.

Het gemiddelde in Nederland, over alle branches heen, bedraagt anno 2024 iets minder dan 5 jaar. Dat wil zeggen dat schoonmaak- en facilitaire professionals over het algemeen langer bij een bedrijf blijven werken dan gemiddeld.

Interne mobiliteit

De zogenoemde interne mobiliteit in de facilitaire dienstverlening en schoonmaak bedroeg in 2024 10%. Dit betekent dat 1 op de 10 werknemers in 2024 intern -dus bij dezelfde werkgever- van baan is gewisseld. Denk bijvoorbeeld aan de stap van schoonmaakmedewerker naar meewerkend voorman of -vrouw, of naar objectleider.

Dit percentage ligt onder het gemiddelde in Nederland: 12%. Met andere woorden: ongeveer 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft in 2024 een interne beweging of promotie gemaakt.

Volgens de onderzoekers is het stimuleren van interne mobiliteit voor werkgevers essentieel. "Intern van functie veranderen is sterk van belang voor het behoud van werknemers en om extern verloop tegen te gaan, maar ook om mensen doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden te bieden", staat in het rapport.

Tips om interne mobiliteit te stimuleren

Er zijn verschillende manieren om interne mobiliteit te stimuleren. In het rapport worden verschillende tips gegeven, zoals:

  • Maak interne vacatures goed zichtbaar
  • Vier interne promoties
  • Zet meer in op 'learning-on-the-job'
  • Stimuleer een leercultuur
  • Faciliteer jobrotatie en cross-training
  • Creëer een bedrijfscultuur van opleiden, carrièredoelen en interne kansen
  • Ontwikkel voor alle (opleidings)niveaus loopbaanpaden
  • Overweeg de aanstelling van speciale interne mobiliteitsrecruiters

Lees ook