Waarom worden er zoveel cao's (net als die voor de schoonmaak) verlengd?

Waarom worden er zoveel cao's (net als die voor de schoonmaak) verlengd?

De schoonmaak-cao zou eigenlijk in juli aflopen, maar vanwege de coronacrisis werd de overeenkomst met een halfjaar verlengd. De schoonmaakbranche is op dat gebied geen uitzondering, blijkt uit berichtgeving van de NOS. Er zijn namelijk veel sectoren waarin men geen nieuwe cao afspreekt. Normaal gesproken zijn er rond deze tijd van het jaar bijna 70 cao's afgesloten waarin een loonsverhoging is afgesproken. Nu zijn dat er slechts 43. Volg Service Management op LinkedIn:

Volgens de omroep werkt bijna de helft van alle medewerkers die onder een cao vallen in een sector waarin de cao inmiddels verlopen is. Dat betekent dus ook dat er nog geen nieuwe loonsverhoging is afgesproken. Het gaat onder meer om supermarktmedewerkers, metaalwerkers en medewerkers in de transportsector. Op dit moment zijn er zo’n 400 lopende cao’s, in voorgaande jaren waren dat er meer dan 500.

“Looneis van FNV is oorzaak”

Maar waarom verlopen er dan zo veel cao’s en kunnen de partijen het niet eens worden met elkaar? Werkgeversorganisatie AWVN noemt de looneis van de FNV als oorzaak. Die vakbond eist in sectoren waar de omzetten hoog zijn 5 procent meer loon. Zo ook in de schoonmaakbranche, bleek toen Service Management in gesprek ging met Renate Bos van FNV over de cao-schoonmaak. “Looneis van vijf procent blijft staan”, zei zij toen.

“Werkgevers misbruiken crisis”

De vakbond wijst op haar beurt naar de houding van werkgevers. “Ze misbruiken de crisis”, zegt Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van de FNV, tegen de NOS. Ook in sectoren waar het wél goed gaat, zouden werkgevers stellen dat er geen loonruimte is. Volgens Boufangacha gebruiken veel werkgevers de crisis als gelegenheidsargument. “Dat typeert dit cao-seizoen.”

Onderhandelingen cao-schoonmaak uitgesteld

De cao-schoonmaak zou eigenlijk in juli aflopen. Maar in februari maakten de onderhandelingspartners FNV, CNV en Schoonmakend Nederland bekend dat de onderhandelingen worden uitgesteld tot na de zomer. De huidige cao wordt met een halfjaar verlengd en blijft algemeen verbindend verklaard. Dit zeiden de partijen over deze beslissing:

Khadija Tahiri, president van het FNV Schoonmakersparlement: “Als schoonmakers doen wij ontzettend belangrijk werk. Dat hebben wij tijdens deze crisis wel laten zien. We verdienen dus een goede cao. Maar daar willen we wel op een goede en veilige manier over kunnen onderhandelen. En dat is op dit moment gewoon lastig. Dus stellen we de gesprekken even uit.”

Piet Adema, voorzitter Schoonmakend Nederland: “Het is goed dat in deze onzekere tijd van corona en economische ontwikkelingen wordt gekozen voor rust door een ongewijzigde verlenging van de cao, zonder extra kostenverhogingen in 2021. De schoonmaaksector is fors geraakt door de coronacrisis. De onderhandelingen verplaatsen komt de hele sector ten goede.”

Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen: “We merken dat onze leden op dit moment met heel andere zaken bezig zijn dan hun cao. Denk aan alle onzekerheid rond de coronacrisis en wat dit allemaal voor gevolgen heeft voor hun leven en hun werk. Daarom is het goed dat we de cao-onderhandelingen nu wat verplaatsen.”

Lees ook:

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro Schoonmaakgroep viert dit jaar een mooi jubileum: ze maken al veertig jaar schoon. En dat mag natuurlijk gevierd worden. Dat doen ze met een mooie glossy waarin ze de lezer meenemen in Romaro's ontstaansgeschiedenis, verhalen en beelden van vroeger en nu en een overzicht van belangrijke gebeurtenissen binnen en buiten het bedrijf door de jaren heen.

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar verlies-verlies!

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar...

Het is ondertussen wel bekend: de Belastingdienst gaat vanaf 1 januari weer controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Echter, onder druk van de Tweede Kamer krijgen bedrijven die de wet overtreden door schijnzelfstandigen in te huren toch niet allemaal een boete. De reden? Er is veel onrust onder zzp'ers en bedrijven over een wet die al bijna tien jaar niet wordt gehandhaafd.