Rayonleiders Gom Logistiek slagen voor opleiding tot Basis Veiligheidskundige

Rayonleiders Gom Logistiek slagen voor opleiding tot Basis Veiligheidskundige

Logistieke en distributiecentra mogen geen downtime hebben. Schoonmaakmedewerkers moeten hun werk dus doen terwijl de klant gewoon doordraait, met heftrucks, pompwagens en ander intern transport dat om hen heen rijdt. Dat vraagt maximale focus op veiligheid. Om die focus te vergroten, volgden vier rayonleiders van Gom Logistiek de opleiding tot Basis Veiligheidskundige bij opleidingsinstituut Kader.

“Een distributiecentrum als dat van Albert Heijn of Bol.com is 24 uur per dag in beweging. Je moet constant om je heen kijken en alert blijven op wat er gebeurt. Daar zijn regels voor, maar die moeten wel bekend zijn bij de medewerkers. En zij moeten zich eraan houden", zegt Monique Hazelaar, als rayonleider bij Gom Logistiek verantwoordelijk voor het account Ahold Delhaize. Zij slaagde met een 8,4 voor de veiligheidsopleiding.

Regels kennen en toepassen

Dat is precies het doel van de opleiding tot Basis Veiligheidskundige: de regels kennen én toepassen. In zes lesdagen en een aantal huiswerkopdrachten, verspreid over twee maanden, leerden Hazelaar en haar collega’s over onder andere actuele wet- en regelgeving arbeidsveiligheid. En over hoe je die theorie naar de werkvloer brengt.

Dat was soms best pittig, aldus de rayonleidster. “In de lesstof stond welke wetten en regels over veilig werken er allemaal zijn. Maar niet hoe je die zelf kunt opzoeken. En dat wilden we juist weten. Uiteindelijk hebben we een docent gevraagd uit te leggen hoe je dat doet. Toen viel het kwartje.”

Trillende schoonmaakmachines

In de opleiding lag de focus vooral op veilig werken in de petrochemie en de zware industrie. Toch was de vertaalslag naar logistiek voor Hazelaar snel gemaakt. “Zo leerden we over de blootstelling aan trillingen. En waarom je niet te lang met een elektrische breekhamer mag werken. Nou werken onze medewerkers niet met breekhamers, maar wij werken wel met schoonmaakmachines die soms behoorlijk trillen. Dus ook wij moeten steeds goed opletten of ze hun armen en benen nog wel voelen. Want als dat niet zo is, is het mis.”

Het heeft me bewust gemaakt van dingen waar ik eerder niet bij stilstond.

Bewustwording

Of Hazelaar haar opleiding al in de praktijk kon brengen? “Zeker. Het heeft me bewust gemaakt van dingen waar ik eerder niet bij stilstond. Van de praktijk wist ik al veel. Toch is het goed je hierin extra te verdiepen, je zet de puntjes op de i en verdiept je verder in zaken. Sinds mijn opleiding valt het me bijvoorbeeld altijd direct op als er rondom een hoogwerker geen pionnen staan en zorg ik dat ze alsnog snel worden neergezet.”

Voorbeeldfunctie

Een Basis Veiligheidskundige heeft een voorbeeldfunctie voor het veilig uitvoeren van risicovolle werkzaamheden. En is de schakel tussen de werkvloer en het management bij alles wat met veilig werken te maken heeft. De invloed van de Basis Veiligheidskundige op de medewerkers is groot, merkt Hazelaar.

“Als iemand mij eerder vroeg waarom we bijvoorbeeld veiligheidsschoenen moeten dragen, liet ik het er vaak bij dat het verplicht is. Nu kan ik beter uitleggen waarom het verplicht is en waar dat staat. Je merkt dat collega’s zich hierdoor bewuster worden van de regels over veilig werken en daar ook meer naar gaan handelen. Zo zijn we een aanvulling op het veiligheidsbeleid van onze logistieke klanten, waar dit een topprioriteit is.”

Adviseren over veiligheid

Hazelaar wil verder leren en hoopt ook de vervolgopleiding Middelbare Veiligheidskunde te gaan doen. “De klanten gaan zelf over de vraag wat veilig werken in hun distributiecentra betekent. Met een diploma Middelbare Veiligheidskunde op zak kan ik hen hierbij ook gaan helpen en adviseren. Dan nemen we dus echt het voortouw. Vanuit Gom Logistiek willen we excelleren als het om veilig werken gaat. Dan past die rol van adviseur bij ons.”

Richard de Maar (BU-directeur Gom) en Betty van Haandel (manager service center facilitair Port of Rotterdam). Foto: Gom

Havenbedrijf Rotterdam kiest opnieuw voor Gom

Op 9 december hebben Gom en het Havenbedrijf Rotterdam officieel hun nieuwe schoonmaakcontract ondertekend. Het contract, dat betrekking heeft op maar liefst 62 locaties, is het resultaat van een succesvolle aanbesteding. Gom verzorgde al de schoonmaak bij het Havenbedrijf en ze zijn er dan ook trots op dat het Havenbedrijf opnieuw voor Gom heeft gekozen. CWS verzorgt in de toekomst hierbij de sanitaire voorzieningen.

Maak nog voor 31 december gebruik van scholingsfonds RAS

Maak nog voor 31 december gebruik van scholingsfonds RAS

In de cao voor de schoonmaak is afgesproken dat schoonmakers een opleiding kunnen volgen om een baan buiten de schoonmaaksector te vinden. De RAS betaalt deze opleiding. Echter, deze regeling stopt op 31 december 2024. Voor 2025 en 2026 is er geen budget meer beschikbaar.

Werkgevers met leerplaatsen hebben betere ondersteuning nodig

Werkgevers met leerplaatsen hebben betere ondersteuning nodig

In Nederland zetten veel bedrijven in op het opleiden van jonge mensen in de beroepspraktijk. Maar de kosten die bedrijven maken voor het aanbieden van stages en leer-werktrajecten, variëren wel enorm. Uit onderzoek van ResearchNed in opdracht van MKB-Nederland en VNO-NCW blijkt dat dit onder andere afhangt van de student, het type bedrijf en stage en de benodigde begeleiding.

UL-Team steunt Wereld Meisjesdag

UL-Team steunt Wereld Meisjesdag

Als opleider gelooft UL-Team sterk in de kracht van ontwikkeling. En dat geldt voor iedereen, maar vooral ook voor meisjes en vrouwen die wereldwijd tegen barrières vechten om hun dromen te verwezenlijken. Daarom steunt de opleider Plan Nederland - Girls First, een initiatief dat zich inzet voor de rechten en kansen van meisjes.