Cheyenne Janssen: "Leuk om in verbinding te staan met de werkvloer"

Cheyenne Janssen: "Leuk om in verbinding te staan met de werkvloer"

In de rubriek Jong Talent geven jonge schoonmaakprofessionals hun toekomstvisie op de schoonmaak, delen ze hun ervaringen en geven ze een inkijkje in wie zij zijn en wat hen beweegt. Dit keer: Cheyenne Janssen.

Naam: Cheyenne Janssen 
Leeftijd: 32 
Functie en bedrijf: Rayonleider bij Hommerson Schoonmaakbedrijf 
Ik ben: “Cheyenne Janssen, 32 jaar, kom uit Arnhem en ben werkzaam bij Hommerson Schoonmaakbedrijf. Ik ben hier sinds 2 mei 2022 in dienst. Nog niet zo heel erg lang, maar ik heb het hier wel heel erg naar mijn zin. Sinds mijn 19de werk ik in de schoonmaakwereld. Ik ben opgegroeid met de schoonmaakwereld, want met beide ouders zijn hierin werkzaam.” 

Mijn werk bestaat uit: 

“Een controlerende en aansturende taak. Ik heb contact met de klant tijdens evaluatiegesprekken. Verder ben ik verantwoordelijk voor de planning van de medewerkers en regel ik inval bij vakantie en ziekte. Indien nodig en als er geen inval is, doe ik dit zelf. Dat vind ik ook niet erg. Het is leuk om nog steeds in verbinding te staan met de werkvloer. Daarnaast heb ik de administratieve verantwoordelijkheid zoals het boeken van de uren en het houden van beoordelingsgesprekken.” 

Wil jij ook in de rubriek Jong Talent of ken je iemand die in deze rubriek zou passen? E-mail zijn of haar gegevens dan naar ronaldbruins@vmnmedia.nl.

Hoe jong voel je je? 

“Ik voel me 18. Ik geniet van mijn werk. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn en soms overweldigt het me nog, maar ik voel me wel altijd voldaan. Het werk laat me ook jong voelen. Door de vele wisseling in werkzaamheden; geen enkele dag is hetzelfde. Dat zorgt ervoor dat ik me jong van geest voel. Ik ben natuurlijk helemaal niet oud, maar dit werk houdt me wel heel erg scherp en fit.”   

Waarom heb je voor de schoonmaakbranche gekozen? 

“Ik ben opgegroeid met de schoonmaakwereld. Mijn moeder werkt al een lange tijd hierin. Ik ben op mijn 19de eigenlijk begonnen met een bijbaantje op een avondpand en ben daarna de schoonmaakbranche niet meer uitgegaan. Binnen mijn avondpand had ik de mogelijkheid om een aantal cursussen te doen en die kans pakte ik meteen aan. Daarna was het eigenlijk een trein die ervoor zorgde dat ik op mijn huidige plek en functie terechtkwam.”  

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je werk? 

“Voor mij persoonlijk is dat een onderscheid maken tussen mezelf afremmen en omgaan met zoveel verschillende karakters. Je moet rekening houden met alle gevoelens en achtergronden van verschillende mensen. Medewerkers zijn niet allemaal hetzelfde, dus je moet ze soms op een andere wijze benaderen.  Ik ben zelf nog jong en kan dat niet altijd even goed. Dat is dus een aandachtspunt waarvan ik weet dat ik eraan moet werken. Mezelf afremmen is een uitdaging, omdat ik bomvol energie zit en dit allemaal wil uiten. Ik merk dat ik mezelf dan nog wel eens voorbij loop. Gelukkig heb ik hele fijne collega’s om me heen die mij daarop wijzen en mij hierin ondersteunen.”  

Wat is volgens jou de belangrijkste schoonmaaktrend en waarom? 

“Schoonmaak tijdens de dag. Eindelijk hoeven de schoonmakers niet meer onzichtbaar en onhoorbaar te zijn. Ze mogen gezien worden. Hierdoor worden ze veel meer gewaardeerd en zien opdrachtgevers het werk dat een schoonmaakmedewerker verzet. De schoonmaker krijgt hierdoor meer waardering voor zijn werk en is daardoor niet meer ‘alleen de schoonmaker’. Door dagschoonmaak terwijl kantoorpersoneel gewoon aanwezig is, kan de schoonmaker een praatje met ze maken, of andersom, en krijgt ze de kans om zichzelf voor te stellen buiten de term ‘schoonmaker’.”  

Eindelijk hoeven de schoonmakers niet meer onzichtbaar en onhoorbaar te zijn.

Waar zie jij kansen voor de schoonmaak en waarom? 

“Ik zie veel kansen liggen in het digitaliseren. Tegenwoordig worden er veel apps en dergelijke ontwikkeld zoals Appreo. Medewerkers kunnen elke dag hun uren zien, zelf bijhouden en bij fouten de rayonleiding meteen aan de mouw trekken. Ook vakantieaanvragen kunnen zij meteen doen. Ze krijgen de melding van goedkeuring zodra die is geaccepteerd door de leiding. Hommerson werkt al met Appreo. Het is een stuk makkelijker geworden. Het zou nog fijner zijn als logboeken digitaal worden, het liefst via de Appreo-app.”

Mooiste/meest bijzondere project waaraan je hebt gewerkt? 

“De meest bijzondere projecten waar ik gewerkt heb, is het Valkhof Museum in Nijmegen en de studentenhuisvestingen van de SSH&. Bij het Valkhof was het vooral erg bijzonder om tussen de kunstwerken door te lopen. De kwaliteit van de schoonmaak is dan altijd top en de schoonmakers kunnen daar heel goed op inspelen. Het project heeft daarnaast ook nog verschillende festiviteiten en ook daar hebben wij mee te maken in de schoonmaak. Bij de SSH& is het weer totaal anders. Hier heb je weer te maken met allerlei verschillende studenten en nationaliteiten. De schoonmaak moet hier steeds weer rekening mee houden.”  

Wat zou je nog graag beter kunnen? 

“Ik zou mij graag willen ontwikkelen in de specialistische schoonmaak. Vloeronderhoud en glasbewassing lijken mij vaardigheden die je als rayonleider best mag hebben. Een glazenwasser of vloerspecialist vertellen wat ze fout gedaan hebben terwijl je er zelf geen kaas van gegeten hebt, is niet geloofwaardig. Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om alle fronten van dit werk te kunnen of er in ieder geval kennis van te hebben.”  

Wie is jouw inspiratiebron en waarom? 

“Heel cliché misschien maar dat zijn mijn ouders. Ze zijn geweldig. Ik heb twee ouders die altijd hard gewerkt hebben en ook nog tijd hadden om met mij en mijn broers/zus leuke dingen te doen. En thuis te komen om voor ons allemaal te koken en ervoor te zorgen dat de volgende dag ons lunchpakket voor school weer klaarstond. Zij hebben mij allebei altijd laten doen waar ik mij goed bij voelde en stonden er als ik weer even op mijn plek gezet moest worden. Beiden hebben mij altijd gesteund en ik val nog altijd op ze terug als ik advies nodig heb.”  

Vloeronderhoud en glasbewassing lijken mij vaardigheden die je als rayonleider best mag hebben.

Welk boek/app/magazine/gadget/film of iets anders mogen we echt niet missen? 

“Persoonlijk kan ik niet zonder Netflix of HBO Max. Wanneer er niet gewerkt wordt, is het heerlijk om thuis op de bank te ploffen en dan een filmpje of serie te kijken. Ik denk dat heel veel mensen tegenwoordig meer streamen dan daadwerkelijk tv-kijken. Ik vind de reclames tussendoor ook altijd heel erg vervelend. Daarom kan ik niet zonder mijn streamingsapps.”  

Over vijf jaar ben ik: 

“Hopelijk nog steeds aan het werk in mijn functie bij Hommerson. Het is een heel fijn bedrijf en ik heb topcollega’s. Ik kan altijd op ze rekenen voor een lach of een luisterend oor. Er heerst er een heerlijke sfeer. Dit heb ik ook anders gekend.”  

Wil je ook in de rubriek Jong Talent? E-mail naar ronaldbruins@vmnmedia.nl

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro Schoonmaakgroep viert dit jaar een mooi jubileum: ze maken al veertig jaar schoon. En dat mag natuurlijk gevierd worden. Dat doen ze met een mooie glossy waarin ze de lezer meenemen in Romaro's ontstaansgeschiedenis, verhalen en beelden van vroeger en nu en een overzicht van belangrijke gebeurtenissen binnen en buiten het bedrijf door de jaren heen.

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar verlies-verlies!

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar...

Het is ondertussen wel bekend: de Belastingdienst gaat vanaf 1 januari weer controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Echter, onder druk van de Tweede Kamer krijgen bedrijven die de wet overtreden door schijnzelfstandigen in te huren toch niet allemaal een boete. De reden? Er is veel onrust onder zzp'ers en bedrijven over een wet die al bijna tien jaar niet wordt gehandhaafd.