Dit verandert per 1 juli voor ondernemers

Dit verandert per 1 juli voor ondernemers

Met ingang van 1 juli verandert er veel op het gebied van wet- en regelgeving, die ook (indirect) van invloed zijn op de schoonmaakbranche. Zo komt er een verbod op wegwerpplastic. Hierbij een greep uit de wijzigingen die al snel en op langere termijn eraan komen.

Gratis wegwerpbekers en plastic maaltijdverpakkingen voor onderweg zijn niet meer gratis. Verkopers moeten vanaf 1 juli extra kosten in rekening brengen voor milieuvervuilend verpakkingsmateriaal. De hoogte mag de verkoper zelf bepalen. Dit geldt ook voor de op het oog papieren bekers waaruit bijvoorbeeld veel koffie to go wordt gedronken. Hier zit namelijk ook een laagje plastic in. Tegelijkertijd moeten ondernemers herbruikbare alternatieven aanbieden voor maaltijden en dranken die ter plekke worden bereid.

Verhoging minimumloon

Per 1 juli stijgt het wettelijk minimumloon met 3,12 procent. Dat betekent dat een 21-jarige voortaan recht heeft op een minimum maandsalaris van 1.995 euro bij een fulltimebaan van veertig uur. Door de stijging moeten de salarissen die het minimumloon bedragen, in het loongebouw worden aangepast. Eventueel andere lage lonen ook, om zo toch differentiatie te houden met het minimumloon.

Accijns op benzine omhoog

Vanwege de hoge energieprijzen had het kabinet sinds 1 april 2022 de accijns op benzine, diesel en lpg verlaagd. Dit wordt nu deels teruggedraaid. De accijnstarieven voor benzine stijgen van 65 naar 79 cent per liter, terwijl het tarief voor diesel stijgt van 42 naar 52 cent. Hiermee wordt de accijnskorting voor de helft afgebouwd, in de tweede helft van dit jaar wordt die verder verminderd.

Re-integratie zieke werknemer

In de praktijk gebeurt dit vaak al, maar de verplichting gaat nu officieel gelden: zowel de mening van de werkgever als die van de werknemer moet worden opgenomen in een re-integratietraject. In dit plan staat hoe een werknemer, die langdurig ziek is, weer aan het werk kan.

Rente stijgt

Het belastingrentepercentage voor onder meer de inkomstenbelasting stijgt van 4 naar 6 procent. De Belastingdienst brengt die rente in rekening als een aanslag niet tijdig kan worden vastgesteld, bijvoorbeeld als er te laat aangifte is gedaan. De wettelijke rente gaat ook omhoog, met 2 procentpunt. Als je een betalingsachterstand hebt, kan de schuldeiser rente in rekening brengen. De overheid bepaalt wat die rente maximaal mag zijn, op basis van ontwikkelingen in de markt. De maximale rente die bedrijven aan consumenten mogen vragen, gaat nu van 12 naar 14 procent. Omdat dit maximum voor alle vormen van consumptief krediet geldt, kan het ook duurder worden om geld te lenen.

Zakelijke kilometers rapporteren

Zakelijk reizen moet op termijn klimaatneutraal plaatsvinden. Daarom gaat de nieuwe Besluit activiteiten leefomgeving (kortweg Bal)-wetgeving in per 1 januari 2024. Ondernemers met meer dan 100 werknemers wordt verplicht om jaarlijks te rapporteren over het aantal gereisde kilometers door hun werknemers en de daarbij gebruikte vervoermiddelen en brandstof. De opgedane inzichten in de CO2-emissie door werkgebonden personenmobiliteit moeten vervolgens leiden tot CO2-reducerende maatregelen, zo is de gedachtegang van de wetgever.

Wet op het recht op onbereikbaarheid

Door e-mailgebruik en apps als WhatsApp voelen steeds meer werknemers druk om - buiten werktijd - te reageren op werkgerelateerde berichten. Deze druk kan onder meer leiden tot stress en burn-outklachten. Het doel van de Wet op het recht van onbereikbaarheid is dat werkgevers en werknemers gezamenlijk het gesprek aangaan over de bereikbaarheid buiten werktijd. Het voeren van een dergelijk gesprek maakt onderdeel uit van het arbobeleid van de werkgever. Daarnaast moet het voor de Inspectie SZW duidelijk zijn dat er daadwerkelijk een gesprek tussen de werkgever en de werknemer heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld door middel van een schriftelijk verslag. Het wetsvoorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer.

Bron: NOS en Salarisnet, uitgave van VMN Media.

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro Schoonmaakgroep viert dit jaar een mooi jubileum: ze maken al veertig jaar schoon. En dat mag natuurlijk gevierd worden. Dat doen ze met een mooie glossy waarin ze de lezer meenemen in Romaro's ontstaansgeschiedenis, verhalen en beelden van vroeger en nu en een overzicht van belangrijke gebeurtenissen binnen en buiten het bedrijf door de jaren heen.

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar verlies-verlies!

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar...

Het is ondertussen wel bekend: de Belastingdienst gaat vanaf 1 januari weer controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Echter, onder druk van de Tweede Kamer krijgen bedrijven die de wet overtreden door schijnzelfstandigen in te huren toch niet allemaal een boete. De reden? Er is veel onrust onder zzp'ers en bedrijven over een wet die al bijna tien jaar niet wordt gehandhaafd.