Personeel inhuren via payrolling: wat zijn de voor- en nadelen?

Personeel inhuren via payrolling: wat zijn de voor- en nadelen?

Bij het aannemen van personeel komt veel kijken. Van het regelen van arbeidscontracten en loonadministratie tot het indekken van risico's. Het is een optie om een payrollbedrijf in te schakelen om de personeelszaken te regelen. De (link: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/personeel/de-voor--en-nadelen-van-personeel-inhuren-via-payrolling/ text: Kamer van Koophandel target: _blank) zet de voordelen en nadelen daarvan op een rij.

Een payrollbedrijf neemt de werkgeverslasten en het werkgeversrisico op zich en dat scheelt jou tijd. Wat valt er zoal onder de werkgeverslasten? Denk aan het opstellen van een contract, het betalen van de salarissen en het afdragen van loonheffingen. Onder werkgeversrisico valt het risico op ontslag of ziekte van de werknemer.

Gelijke arbeidsvoorwaarden

Als een payrollbedrijf jouw personeelszaken oppakt, moet je als werkgever rekening houden met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (payrollwerknemers recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechtspositie als reguliere werknemers) en de Wet Werk en Zekerheid: voor payrollwerknemers geldt dezelfde ontslagbescherming als voor reguliere werknemers.

Zelf werknemers werven

Een voordeel ten opzichte van een uitzendbureau is dat je payrollwerknemers zelf werft. Werknemers die voor je bedrijf werken via een uitzendbureau zijn geworven door dat bureau, en vallen onder de uitzend-cao. Werknemers die jij via een payrollbedrijf inhuurt, vallen onder de cao van je eigen onderneming. Nog een voordeel is dat je als werkgever niet vast zit aan een payrollwerknemer als je deze niet meer nodig hebt. Een payrollwerknemer huur je voor bepaalde tijd in. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met pieken van werk, een zieke werknemer of een tijdelijk project.

Zelf hoogte loon bepalen

Een ander voordeel is dat de werkgever zelf het salaris van de werknemer bepaalt, niet het payrollbedrijf. Je bent payrollwerknemers verplicht dezelfde arbeidsvoorwaarden te bieden als je reguliere werknemers. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vakantiedagen en een eventuele dertiende maand.

Geen werkgeverslast en werkgeversrisico

Het inschakelen van een payrollbedrijf bespaart tijd. Het payrollbedrijf zorgt onder andere voor de salarisadministratie, loonuitbetaling, arbeidscontracten en pensioenopbouw. Het juridisch werkgeverschap en werkgeversrisico en alle bijbehorende aansprakelijkheden liggen bij het payrollbedrijf. Het bedrijf betaalt loonheffingen en sociale verzekeringspremies. Controleer wel altijd of dit daadwerkelijk gebeurt, want de Belastingdienst stelt jou hiervoor aansprakelijk.

Nadelen van het inhuren van payrollpersoneel

In vergelijking met een vaste werknemer, kan een payrollwerknemer duurder zijn. Dat komt doordat het payrollbedrijf meestal het salaris van de werknemer en een percentage daarvan rekent. Bereken ter vergelijking eens wat het je zou kosten en opleveren als je je eerste vaste werknemer in loondienst neemt. Een ander nadeel is dat jij niet in aanmerking komt voor overheidssteun als je personeel inhuurt via een payrollbedrijf. Dit kwam tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld voor bij horecaondernemers met payrollpersoneel. Zij leden omzetverlies, maar ontvingen geen NOW. Het payrollbedrijf is immers de werkgever en ontving dus ook de overheidssteun.

Aansprakelijkheid bij verschuldigde belastingen

Wanneer een payrollbedrijf jouw personeel niet betaalt, blijf jij aansprakelijk. Je kunt wel een beroep doen op de zogeheten ‘disculpatie regeling’ inlenersaansprakelijkheid van de Belastingdienst. Hiermee sluit je deels het risico uit om aansprakelijk te worden gesteld voor loonheffingen en omzetbelasting die door het payrollbedrijf niet zijn betaald aan de Belastingdienst.

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro Schoonmaakgroep viert dit jaar een mooi jubileum: ze maken al veertig jaar schoon. En dat mag natuurlijk gevierd worden. Dat doen ze met een mooie glossy waarin ze de lezer meenemen in Romaro's ontstaansgeschiedenis, verhalen en beelden van vroeger en nu en een overzicht van belangrijke gebeurtenissen binnen en buiten het bedrijf door de jaren heen.

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar verlies-verlies!

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar...

Het is ondertussen wel bekend: de Belastingdienst gaat vanaf 1 januari weer controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Echter, onder druk van de Tweede Kamer krijgen bedrijven die de wet overtreden door schijnzelfstandigen in te huren toch niet allemaal een boete. De reden? Er is veel onrust onder zzp'ers en bedrijven over een wet die al bijna tien jaar niet wordt gehandhaafd.