De top 10 meest gelezen artikelen van 2023 (tot nu toe)

De top 10 meest gelezen artikelen van 2023 (tot nu toe)

Wat leeft er onder schoonmaakprofessionals? Welke onderwerpen vinden jullie belangrijk en interessant? Om daar een antwoord op te vinden, onderzochten we welke interviews tot nu toe het meest werden gelezen. We zetten de top 10 op een rij.

#10 Pech achtervolgt jonge glazenwasser uit Wateringen

Een jonge glazenwasser uit Wateringen had in maart grote pech toen zijn bedrijfsauto onverwachts een 'duik' in het water nam. Wat het extra vervelend maakt, is dat de glazenwasser de auto met hulp van de gemeente had kunnen kopen.

#9 Mark Keur (Vebego Cleaning Services): "We moeten nadenken over hogere salarissen in de schoonmaak"

"We moeten méér doen om aantrekkelijk te zijn." Dat zegt Mark Keur, directeur van het net uit negen schoonmaakbedrijven gevormde Vebego Cleaning Services in de podcast De top van Nederland van BNR. Daarbij hoort volgens hem ook een hoger loongebouw.

#8 Minimumloon gaat omhoog per 1 juli 2023

Per juli indexeerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het minimumloon. Het brutominimumloon steeg daarmee van 1.934,40 euro naar 1.995 euro per maand.

#7 Schoonmaakbedrijf kiest voor tussentijdse verhoging van 3,1 procent

De redactie van Service Management kreeg een brief van een schoonmaakbedrijf in handen dat kiest voor een verhoging van 3,1 procent van de tarieven voor haar klanten per 1 november 2023.

#6 Schoonmakers en glazenwassers krijgen forse extra loonsverhoging

In de maand mei kwam het nieuws uit dat de vakbonden FNV Schoonmaak en CNV Vakbonden en Schoonmakend Nederland een akkoord hadden bereikt op een forse loonsverhoging voor de ruim 120.000 schoonmakers in Nederland. Het ging daarbij om een aanvulling op de lopende cao.

#5 Schoonmaakapp Helpling failliet

In januari kwam het nieuws uit dat Schoonmaakapp Helpling failliet is verklaard door de rechter. Helpling was een app waarmee huishoudens een schoonmaker kunnen inhuren.

#4 Nieuwe naam en samengaan negen schoonmaakbedrijven: Vebego Cleaning Services

In de schoonmaakbranche is sinds 1 januari 2023 een nieuwe naam te horen: Vebego Cleaning Services. Door het samengaan van negen schoonmaakbedrijven is het bedrijf, met 8.000 medewerkers en ruim 2.500 klanten, een van de grootste schoonmaakbedrijven in Nederland.

#3 Schoonmakend Nederland: eerste stap loongebouw al in 2023

Werkgevers verenigd in Schoonmakend Nederland stellen voor om een eerste stap in de aanpassing van het loongebouw niet in 2024, maar al in 2023 te maken. Dat maakt Fedde Monsma, Manager Cao, Arbeidsverhoudingen en Projecten bij Schoonmakend Nederland bekend.

#2 Cao-lonen voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche stijgen

Volgens de schoonmaakcao werden op 1 april 2023 de basisuurlonen met 2,75 procent verhoogd. Bij loonbetaling per 4 weken is de verhoging vanaf periode 4 van 2023. Voor studenten/scholieren (het hele jaar) en vakantiekrachten (tussen half juni en half september 2023) kan een all-in loon worden betaald.

#1 Dank-je-wel staat centraal tijdens De Dag van de Schoonmaker 2023

15 juni 2023 was het zover: De achtste editie van De Dag van de Schoonmaker. Het thema was: dank-je-wel. Immers, een bedankje geven geeft een voldaan gevoel en een bedankje ontvangen geeft nog meer het gevoel van voldoening.