Middeleeuwen waren echt niet zo smerig als gedacht

Middeleeuwen waren echt niet zo smerig als gedacht

De Middeleeuwen waren lang niet zo vies als veel mensen denken, zo meldt NPO Focus op basis van nieuw onderzoek van historica Janna Coomans. Volgens haar ging het er in laat-Middeleeuwse steden zoals Leiden, Deventer en Genteen stuk properder aan toe dan tot nu toe gedacht.

Middeleeuwse Nederlandse steden kenden wél hygiëne

Het standaard beeld dat het tijdens de Middeleeuwen een vieze bedoeling was moet worden bijgesteld, want dat mensen hun afval en uitwerpselen op straat achterlieten, is een mythe die aantoonbaar onjuist is, zo vertelde Coomans NPO Focus. “Er was weliswaar op veel plekken geen rioleringssysteem, maar er waren bijvoorbeeld wel beerputten. En in Amsterdam en Leiden waren wel degelijk rioleringen, die goed werkten zolang de doorstroom in de grachten op orde was.”

Helemaal spik en span was het nou ook weer niet

Het stereotype beeld dat varkens door de straten liepen, mensen de inhoud van hun toiletpot zo maar voor hun voordeur dumpten en alles er stonk, blijkt dus niet geheel te kloppen. Maar helemaal spik en span was het nou ook weer niet. Want dat mensen hun afval in de rivieren gooiden, klopt wel gedeeltelijk. “Dat gebeurde wel, maar er waren duidelijke regels die dat verboden, omdat anders de rivieren niet meer bevaarbaar waren.”

De varkens liepen wel degelijk door de straten

En er liepen wel degelijk varkens door de straten, zo komt uit het onderzoek naar voren. “Veel families hadden in de Middeleeuwen een varken rond het huis lopen, als een soort wandelende spaarpot – die ze uiteindelijk konden opeten. Maar lang niet iedereen was blij met die varkens: Uit archiefmateriaal blijkt dat die varkens een van de grootste irritaties waren van bestuurders uit die tijd”.

Middeleeuwers zouden erfenis van schone Romeinen hebben evrwaarloosd

Volgens Coomans zijn er twee oorzaken aan te wijzen voor het beeld van de slechte hygiëne in de Middeleeuwen. “Aan de ene kant is er het beeld van de donkere Middeleeuwen na de Romeinse tijd met zijn badhuizen en aquaducten. Middeleeuwers zouden die erfenis verwaarloosd hebben.”

Levensstandaard sinds de Verlichting en Industriële Revolutie enorm omhoog gegaan

Daarnaast is de levensstandaard sinds de Verlichting en de Industriële Revolutie enorm omhoog gegaan, zo meldt NPO Focus. “Het idee is dat de Middeleeuwen het ‘slechtste’ beginpunt van die ontwikkeling zijn, van waaruit we steeds beter en wijzer zijn geworden”.Dat is dus een veel te simpele voorstelling van zaken, blijkt uit het onderzoek van Coomans.

Lees ook:
Handhygiëne: Wie waste als eerste de handen in onschuld?
De schoonmaaktrends voor 2018

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.