Middeleeuwse Nederlandse steden kenden wél hygiëne
Het standaard beeld dat het tijdens de Middeleeuwen een vieze bedoeling was moet worden bijgesteld, want dat mensen hun afval en uitwerpselen op straat achterlieten, is een mythe die aantoonbaar onjuist is, zo vertelde Coomans NPO Focus. “Er was weliswaar op veel plekken geen rioleringssysteem, maar er waren bijvoorbeeld wel beerputten. En in Amsterdam en Leiden waren wel degelijk rioleringen, die goed werkten zolang de doorstroom in de grachten op orde was.”
Helemaal spik en span was het nou ook weer niet
Het stereotype beeld dat varkens door de straten liepen, mensen de inhoud van hun toiletpot zo maar voor hun voordeur dumpten en alles er stonk, blijkt dus niet geheel te kloppen. Maar helemaal spik en span was het nou ook weer niet. Want dat mensen hun afval in de rivieren gooiden, klopt wel gedeeltelijk. “Dat gebeurde wel, maar er waren duidelijke regels die dat verboden, omdat anders de rivieren niet meer bevaarbaar waren.”
De varkens liepen wel degelijk door de straten
En er liepen wel degelijk varkens door de straten, zo komt uit het onderzoek naar voren. “Veel families hadden in de Middeleeuwen een varken rond het huis lopen, als een soort wandelende spaarpot – die ze uiteindelijk konden opeten. Maar lang niet iedereen was blij met die varkens: Uit archiefmateriaal blijkt dat die varkens een van de grootste irritaties waren van bestuurders uit die tijd”.
Middeleeuwers zouden erfenis van schone Romeinen hebben evrwaarloosd
Volgens Coomans zijn er twee oorzaken aan te wijzen voor het beeld van de slechte hygiëne in de Middeleeuwen. “Aan de ene kant is er het beeld van de donkere Middeleeuwen na de Romeinse tijd met zijn badhuizen en aquaducten. Middeleeuwers zouden die erfenis verwaarloosd hebben.”
Levensstandaard sinds de Verlichting en Industriële Revolutie enorm omhoog gegaan
Daarnaast is de levensstandaard sinds de Verlichting en de Industriële Revolutie enorm omhoog gegaan, zo meldt NPO Focus. “Het idee is dat de Middeleeuwen het ‘slechtste’ beginpunt van die ontwikkeling zijn, van waaruit we steeds beter en wijzer zijn geworden”.Dat is dus een veel te simpele voorstelling van zaken, blijkt uit het onderzoek van Coomans.
Lees ook:
Handhygiëne: Wie waste als eerste de handen in onschuld?
De schoonmaaktrends voor 2018