RIVM: Slechte hygiëne waarschijnlijk oorzaak van hepatitis A-besmettingen door blauwe bessen

RIVM: Slechte hygiëne waarschijnlijk oorzaak van hepatitis A-besmettingen door blauwe bessen

Goede (hand)hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie is cruciaal. Dat blijkt maar weer nu mensen besmet raken met hepatitis A na het eten van besmette blauwe bessen van de Albert Heijn. Het RIVM vermoedt dat slechte hygiëne de oorzaak is.

Er zijn inmiddels al twaalf mensen besmet geraakt met hepatitis A door het eten van ingevroren blauwe bessen van Albert Heijn. Het RIVM verwacht dat daar nog honderden meldingen bij zullen komen.

Slechte hygiëne

Je kunt op verschillende manieren besmet raken met het hepatitis A-virus. Bijvoorbeeld door in direct contact te komen met iemand die het virus al bij zich draagt. Of door besmet voedsel te eten.

In het geval van de besmette blauwe bessen, vermoedt het RIVM dat slechte hygiëne onder medewerkers in de fabriek de oorzaak is. Eelco Franz, afdelingshoofd van de afdeling epidemiologie en surveillance van gastro-intestinale infecties bij het RIVM, vertelt dat hepatitis A wordt uitgescheiden via de ontlasting. Volgens hem is de meest waarschijnlijke oorzaak van de besmette blauwe bessen dat een besmette medewerker zijn handen niet (goed) heeft gewassen na een toiletbezoek.

Voedselbesmetting komt vaker voor

Dit is niet de eerste keer dat mensen hepatitis A krijgen door het consumeren van besmet voedsel. Slechte hygiëne onder medewerkers light hier vaak aan ten grondslag, meldt NRC.

Zo schrijft de krant over een uitbraak in Nieuw Zeeland in 2002 die werd veroorzaakt doordat fruitplukkers hun handen niet konden wassen met water en zeep nadat ze hun behoeften hadden gedaan.

Goede handhygiëne: hoe zit dat ook alweer?

Door goed je handen te wassen, kun je verdere verspreiding van virussen zoals hepatitis A voorkomen. Zo doe je dat:

  • Doe sieraden rond je vingers en polsen af. Onder sieraden blijven vuil en bacteriën gemakkelijk zitten
  • Maak je handen goed nat onder stromend water
  • Doe wat vloeibare zeep op je handen
  • Wrijf de zeep over je handen. Vergeet daarbij de bovenkant van je handen, de vingertoppen, de ruimte tussen de vingers, de ruimte onder je vingernagels en je polsen niet
  • Was je handen minstens 20 seconden. Sommigen adviseren zelfs om een duur van 30 seconden aan te houden
  • Spoel de handen af onder stromend water
  • Droog ze af. Je handen goed drogen is minstens zo belangrijk!

Lees ook: