Foodreiniging: "Schoonmakers moeten begrijpen waarom hun werk zo belangrijk is"

Foodreiniging: "Schoonmakers moeten begrijpen waarom hun werk zo belangrijk is"

Oguz Tetik werkt als rayonleider voor Kleentec, de specialist in foodreiniging van Gom. "Mensen onderschatten ons werk vaak. 'Het is maar schoonmaken en een beetje spuiten', zeggen ze dan. Maar ze vergeten dat we het over voedsel hebben, wat jij en ik moeten eten. Hygiëne is cruciaal. Ik kan het niet genoeg benadrukken."

Als rayonleider bij Kleentec is Tetik onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van de reinigingswerkzaamheden op meerdere locaties, waaronder een grote chipsfabriek, een kipverwerkingsbedrijf en een groentesnijderij. Ter illustratie: elke nacht werken bij die eerste en laatste respectievelijk 46 en 76 Kleentec-medewerkers om de productielocaties weer volledig schoon te krijgen. De planning, het toezicht op veiligheid, begeleiding en coaching, training on the job; Tetik doet het allemaal. Náást zijn eigen reinigingswerkzaamheden. 

Dankbaar werk 

“Wat is er zo leuk aan het opruimen van de bende van een ander, vragen mensen me weleens”, zegt de enthousiaste leidinggevende. “Maar je moet je voorstellen dat als wij ’s avonds bij een productielocatie binnenkomen, álles onder de productresten zit. Het is vaak heel vies. Als wij ons werk gedaan hebben en weggaan, dan blinkt alles. Dat geeft veel voldoening. Onze klant kan dan weer met een schone fabriek aan een nieuwe dag beginnen. Het is dankbaar werk.”  

Onderdeel van productieproces 

Daarnaast vormen de seizoensinvloeden een leuke uitdaging, zegt Tetik. “Het feit dat we elke dag hetzelfde resultaat moeten behalen, ongeacht de omstandigheden. Het is gaaf om te zien dat het ons team elke keer weer lukt. Stel dat je het journaal zit te kijken en de weerman vertelt dat maandag de zomer écht begint. Jij denkt misschien aan het reserveren van een terrasje, maar ik denk aan onze slagerijen die opeens overuren gaan draaien in verband met het barbecueseizoen. Waarbij ze ‘s avonds langer door produceren en ’s ochtends eerder beginnen. Hoe krijgen wij dan die productielijnen op tijd schoon? Dat besef dat wij een belangrijk onderdeel van het productieproces zijn, vind ik bijzonder. In feite begint het productieproces waar wij eindigen: met een schone productielijn. En als zij aan het einde van de dag klaar zijn, zorgen wij dat we weer teruggaan naar de beginsituatie.”  

Voedsel dat jij en ik eten 

Dat besef over het belang van hun werk moet bij alle medewerkers van het schoonmaakbedrijf doordringen, zegt Tetik gepassioneerd. “Mensen onderschatten ons werk vaak. ‘Het is maar schoonmaken en een beetje spuiten’, zeggen ze dan. Maar ze vergeten dat we het over voedsel hebben, wat jij en ik moeten eten. Het moet dus écht schoon zijn, zodat het voedsel veilig is om te eten. Niet alleen visueel schoon, maar ook microbiologisch. Er mogen geen ziekteverwekkers in de productieomgeving aanwezig zijn die in het voedsel terecht kunnen komen. Onze medewerkers moeten begrijpen wát ze aan het doen zijn en wáárom dat zo belangrijk is.” 

Training is belangrijk 

Hij vervolgt: “We kunnen niet zomaar eventjes bij het uitzendbureau een paar goede foodschoonmakers bestellen. Die zijn allemaal al aan het werk. Iedereen die graag in deze branche aan het werk wil en bereid is om het vak te leren, kan bij ons terecht. Maar als je vanmiddag je contract ondertekent, sta je niet vanavond al met een spuit in je hand. Veiligheid en gezondheid gaan voor alles. Daarom is training heel belangrijk. Het begint al met een poortinstructie, waarbij je de huis- en hygiëneregels van de klant krijgt uitgelegd. Daarna krijg je van mij of van de voorman een uitgebreide training on the job. Daarbij krijg je uitgelegd wat je gaat doen, waarom je dat gaat doen en hoe je dat gaat doen.”  

Chemie in je laarzen 

Tetik geeft een voorbeeld. “We werken met chemie. Als je aan het werk gaat, moet je niet alleen handschoenen aan en een bril op, maar ook een spuitpak dragen. Het is belangrijk dat je de broekspijpen van het pak óver je veiligheidslaarzen draagt. Want doe je die pijpen in je laarzen en krijg je per ongeluk chemie over je heen, dan loopt dat zo in je laarzen.” 

“We leggen ook uit hoe de chemie werkt. We beginnen met voorspoelen, totdat er geen productresten meer te zien zijn. Dan gaan we schuimen en dat laten we een kwartier inwerken. Vervolgens spoelen we dat heel zorgvuldig af, want er mag natuurlijk geen achtergebleven chemie in het voedsel terechtkomen. Daarna gaan we desinfecteren om eventuele ziekteverwekkers te doden. Ook dat moeten we laten intrekken en daarna goed afspoelen, afhankelijk van het type desinfectiemiddel dat we gebruiken. Trainen is erg belangrijk, niet alleen om het vak goed te kunnen doen, maar ook vanwege de veiligheid. We willen dat iedereen elke avond weer met al z’n tien vingers naar huis gaat.”  

Schoonmaak precies volgen 

Een ander belangrijk onderdeel van Tetik’s werk is de communicatie met de klant. “Daarvoor gebruiken we onder andere een software-tool: Kleendesk. Dat is een communicatiemiddel van ons naar de klant en andersom. Daarin leggen we vast welke medewerkers welke schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren, op welke manier ze dat doen, met welke chemie en hoe vaak. Als er dan een auditeur komt en vraagt hoe de schoonmaak is geregeld, kan de kwaliteitsmanager heel makkelijk Kleendesk openen en dat precies laten zien. Zo kun je in het hele productieproces de schoonmaak volgen. Daarnaast kunnen we ook elkaar informeren via het logboek. Zo kunnen wij bijvoorbeeld melden als we iets niet hebben kunnen schoonmaken, met de reden erbij en een oplossing. En de klant kan ons bijvoorbeeld laten weten als er binnenkort een monteur langskomt, of belangrijk bezoek van een klant. En dat we daarom even wat extra aandacht moeten besteden aan de hoofdingang.”  

Gepaste trots 

“Het besef dat bijna alles wat jij eet, is gemaakt in fabrieken die wij schoonmaken, vind ik heel bijzonder. Als ik door een supermarkt loop, dan word ik altijd wel een beetje gepast trots. Je ziet dan al die merken van bedrijven waar wij werken en onderdeel van uitmaken. Zonder schoonmaak zouden we dat allemaal niet kunnen eten.” 

Dit verhaal is al eens eerder gepubliceerd.

Lees meer: