1,5 miljoen Nederlanders spoelen billendoekjes door de wc

1,5 miljoen Nederlanders spoelen billendoekjes door de wc

Bijna een op de tien Nederlanders geeft aan wel eens billendoekjes door het toilet te spoelen. Omgerekend zijn dat zo'n 1,5 miljoen mensen. Uitgaande van dagelijks gebruik zou het gaan om een afvalberg van wekelijks 10,5 miljoen doekjes. Niet alleen dit soort doekjes verdwijnen in het riool. In mindere mate worden ook menstruatieproducten, medicijnen, frituurvet, verfresten, etensresten en zelfs luiers door de wc gespoeld. Medicijn- en verfresten zijn een groeiend probleem.

Onvoldoende kennis over wat in het riool thuishoort

De Unie van Waterschappen deed onderzoek over o.a. het doorspoelgedrag van Nederlanders in aanloop naar de aanstaande waterschapsverkiezingen op 20 maart. Dit maakt o.a. duidelijk dat de kennis van wat wel en niet in het riool thuishoort nog niet voldoende is.

21 procent spoelt etensresten door toilet

De grootste misvatting is dat etensresten doorgespoeld mogen worden. 14 procent denkt dat etensresten prima door het toilet kunnen, 21 procent van de ondervraagden doet dit dan ook. 2 procent geeft aan frituurvet door het toilet te spoelen, verfresten en medicijnen wordt door 1 procent gewoon door de wc gespoeld.

Verstoppingen en verstoring in het waterzuiveringsproces

Vezeldoekjes, billendoekjes, vet, frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool. Verf en medicijnen verstoren het waterzuiveringsproces.

Medicijn- en verfresten groeiend probleem

Resten uit medicijnen en verf vormen een groeiend probleem voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Medicijnresten komen niet alleen in het riool terecht door het wegspoelen van medicijnen door het toilet. Maar ook bijvoorbeeld via urine of door het afspoelen van muggenspray van de huid tijdens het douchen. In totaal moet jaarlijks 140.000 kilo medicijnresten uit het afvalwater gezuiverd worden.

Zorgen dat verontreinigende stoffen niet in het water komen

Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen: “Als we extra investeren in nieuwe technologieën kunnen we steeds meer nieuwe, verontreinigende stoffen uit afvalwater zuiveren. Een aanpak om ervoor te zorgen dat die stoffen het water überhaupt niet inkomen is ook een mogelijkheid. Dit soort keuzes in het waterbeheer staan centraal tijdens de waterschapsverkiezingen. Er valt dus iets te kiezen op 20 maart.”

CWS Nederland geeft tips om ziekteverzuim te verminderen

CWS Nederland geeft tips om ziekteverzuim te verminderen

De r zit in de maand en dat betekent vaak dat mensen ten prooi vallen aan verkoudheid en griep. Een goede hygiëne helpt in de preventie. Belangrijk, want in veel sectoren is extra uitval door ziek personeel direct voelbaar, waaronder in het onderwijs. CWS Nederland geeft tips voor een schone schoolomgeving, die helpen om ziekteverzuim te verminderen.

"Kleuters laten een toilet nog schoner achter dan studenten"

"Kleuters laten een toilet nog schoner achter dan studenten"

Mounia Benyahia werkt sinds 2000 als schoonmaker bij Tilburg University en vindt dat er meer waardering voor schoonmaakwerk mag zijn. "Kleuters laten een toilet nog schoner achter dan studenten", stelt ze in een (link: https://universonline.nl/nieuws/2023/01/24/schoonmaker-mounia-benyahia-mensen-laten-van-alles-op-het-toilet-achter/ text: artikel op de website van universiteitsmagazine Univers target: _blank).

Nationaal Toiletonderzoek: hoe werkt dat precies?

Nationaal Toiletonderzoek: hoe werkt dat precies?

Een organisatorisch probleem en vervolgens twee jaar covid, dat resulteerde in drie jaar lang geen Nationaal Toiletonderzoek. Maar Service Management en de Facility Trade Group zijn weer terug met hét onderzoek naar hygiëne in openbare toiletten. Voor de uitkomst lijkt die pauze weinig verschil te hebben gemaakt. In 2018 was 41 procent schoon, nu is dat 40,4 procent. Ook nu weer wonnen de dames nipt, maar het allerschoonste toilet troffen we aan op een vakantiepark in Zuid-Holland, bij de heren. *Tekst: Dick van Zomeren*

Resultaten Nationaal Toiletonderzoek 2022 bekend: Slechts 40,4 procent van de toiletten bacteriologisch schoon

Resultaten Nationaal Toiletonderzoek 2022 bekend: Slechts 40,4...

De kans om in Nederland een schoon toilet aan te treffen is met 40,4 procent schrikbarend laag. Dat blijkt uit het Nationale Toiletonderzoek 2022 van vakblad Service Management en facilitaire groothandel Facility Trade Group.