'Binnen 1,5 meter vliegen meeste hoest- en niesdruppels rond'

'Binnen 1,5 meter vliegen meeste hoest- en niesdruppels rond'

Iemand die hoest of niest, verspreidt in een straal van 1,5 meter rondom zichzelf het grootste volume aan druppels. Dat staat vast, zegt hoogleraar infectieziekten en medisch microbioloog Andreas Voss (foto) van het Radboudumc en ziekenhuis CWZ in Nijmegen. Daarom is het belangrijk dat iedereen tijdens deze coronacrisis op minimaal 1,5 meter afstand van anderen blijft.Volg Service Management op LinkedIn:

“Hoe meer mensen zich in de openbare ruimte bevinden, hoe groter de kans dat mensen niet op de basisafstand van elkaar zijn. Als iedereen op dezelfde tijd naar dezelfde plekken gaat is de kans op besmetting stukken groter”, legt de hoogleraar uit.

Slecht nageleefd

Dit weekeinde blijkt dat de adviezen over het mijden van groepen en afstand houden slecht worden nageleefd. Voss: “Dat komt mogelijk omdat nog niet iedereen is geconfronteerd met de grote gevolgen van deze ernstige pandemie. Ik denk echter dat het een kwestie van weken is totdat iedereen in Nederland iemand kent die ernstig ziek is door corona of die aan de besmetting is overleden.”

De Mythbusters gaven tijdens hun televisieshow met een experiment aan waarom het belangrijk is in je elleboog te niezen. Zie hieronder.

Nu nog geen totale lockdown

In Nederland is nu nog geen sprake van een totale lockdown. Mensen mogen nog naar buiten. Kinderen kunnen in de tuin spelen, maar ze moeten niet met z’n allen gaan voetballen op een veldje. “Maar als iedereen hardleers is en niet luistert naar de voorschriften zullen er niet-vrijwillige maatregelen volgen zoals dat in andere landen al is gebeurd”, denkt Voss.

Blijf bij de minste klachten thuis

“Je mag ook nog bij elkaar op bezoek, maar beperk dat. Ga zeker niet naar mensen die al een onderliggende aandoening hebben. En blijf zelf bij de minste klachten thuis. Dat is al heel vaak herhaald. Het is niet genoeg te benadrukken: de controle over deze crisis ligt bij het grote publiek. Dat moet zich strikt aan de regels houden.”


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.