Twee verschenen artikelen zijn in dit verband goed om na te lezen:
- Het coronavirus en ventilatie in gebouwen: online-pagina van de Rijksoverheid met de regels over luchtverversing in gebouwen, onder meer in het Bouwbesluit.
- Artikel Experts trekken ventilatierichtlijn RIVM in twijfel van 13 augustus 2020 op de website van NOS. Met reacties van deskundigen, waaronder hoogleraar binnenklimaat Philomena Bluyssen aan de TU Delft.
Zij zegt in dat artikel over luchtverversing in schoolgebouwen: “De ventilatienormen voor schoollokalen zijn opgesteld zodat kinderen niet duf worden en goed kunnen leren. Of die richtlijnen ook werken om het virus uit de lucht te halen, is nog maar de vraag.”
Onderzoek naar ventilatiesystemen in 1100 overheidsgebouwen
In het NOS-artikel wordt overigens ook gemeld dat over de ventilatiesystemen in 1100 overheidsgebouwen onduidelijkheid bestaat en dat er momenteel – met een steekproef – wordt geïnventariseerd meer via een steekproef wordt onderzocht welk type ventilatiesysteem aanwezig is.
>> Lees ook: Coronavirus in klimaatsystemen: hoe beperk je overdracht via lucht?
Plicht om aan te tonen dat ventilatiesysteem goed functioneert
In de tekst op de website van de overheid wordt overigens expliciet vermeld dat ondernemers en gebouwbeheerders moeten kunnen aantonen dat er een goed functionerend ventilatiesysteem is volgens het Bouwbesluit. Bijvoorbeeld in horeca, kantoren, winkels, zorginstellingen en scholen.
>> Lees ook: Basisscholen weer open: hoe zorg je voor een schone, hygiënische school?
Hierbij gelden de volgende regels:
- Een deskundig installatiebedrijf of een adviseur beoordeelt of de ventilatie goed is.
- Er is een zogenaamde spuivoorziening aanwezig. Zo nodig kan deze snel sterk verontreinigde binnenlucht afvoeren.
- Er is voldoende onderhoud aan het ventilatiesysteem, bijvoorbeeld aan de filters.
- Het personeel krijgt een instructie voor het juiste gebruik van het ventilatiesysteem. Hiervoor maakt de ondernemer of beheerder protocollen.
- Zijn er tussenwanden of –schotten in een verblijfsruimte geplaatst? Vaak verstoort dit de oorspronkelijke goede functie van het ventilatiesysteem. Corrigerende maatregelen zijn dan nodig.
- Voldoet het ventilatiesysteem niet, dan is aanpassing nodig. Of de bezettingsgraad (minder mensen in een ruimte) moet omlaag.
Vanwege het coronavirus geldt verder het volgende:
- Vermijd een luchtstroom van persoon naar persoon. Bijvoorbeeld van een tafelventilator of een staande ventilator.
- Gebruik van een recirculatie in een ruimte wordt afgeraden (recirculatie is ook luchtverplaatsing en géén luchtverversing).
Techniek Nederland: Laar ventilatiesysteem vóór de herfst controleren
Overigens heeft Techniek Nederland eerder al aangegeven dat volgens hen de ventilatie in veel gebouwen niet aan de minimumeisen van het Bouwbesluit voldoet. Ook in scholen is de situatie zorgwekkend. Uit onderzoek blijkt dat de ventilatie in een kwart van de schoolgebouwen onvoldoende is, aldus een bericht op de website.
Techniek Nederland en de twee kennisorganisaties in de installatiebranche, TVVL en ISSO, adviseren al langer om aanvullende maatregelen te nemen. Daarmee kan de eigenaar van een gebouw een hoger ‘ventilatievoud’ tot stand brengen. Het ventilatievoud geeft aan hoeveel keren per uur de lucht in een ruimte wordt ververst.
Ook is het raadzaam om recirculatie van lucht te minimaliseren en na te gaan of toepassing van filters en andere luchtreinigende apparaten zinvol is. Deze maatregelen zijn vooralsnog niet verplicht.
Dit artikel is eerder verschenen bij Facto, een zusteruitgave van Service Management.