Stichting Binnenklimaattechniek lanceert Nationaal Register CO₂-meters

Stichting Binnenklimaattechniek lanceert Nationaal Register CO₂-meters

Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat én helpt in de strijd tegen coronabesmetting. Alle scholen moeten daarom verplicht een werkende CO2-meter in ieder klaslokaal plaatsen. Maar hoe weet je welke meter je het beste kunt kiezen? Stichting Binnenklimaattechniek heeft alle opties op een rij gezet in het Nationaal Register CO₂-meters.

Er zijn honderden CO₂-meters beschikbaar, maar niet iedere meter levert dezelfde prestaties. Om schoolbesturen en gemeentes, maar ook andere belangstellenden, te helpen de juiste keuze te maken in het doolhof van CO₂-meters, komt Stichting Binnenklimaattechniek met het Nationaal Register CO₂-meters.

Verschillende criteria

Op basis van verschillende criteria, waaronder dataopslag en dataverwerking, is bepaald of de meters naar behoren functioneren. Daarnaast worden schoolbesturen die met het register aan de slag gaan verder op weg geholpen met aanvullende informatie zoals de Handreiking Optimaal Ventileren, de Conceptvergelijking voor schoolventilatiesystemen en het Programma van Eisen – Frisse Scholen.

Positief effect op leerprestaties

Gezonde lucht helpt in de strijd tegen virussen, maar heeft ook een positief effect op de prestaties van basisschoolleerlingen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. De onderzoekers pleiten voor het aanscherpen van de regelgeving voor luchtkwaliteit en streng te handhaven op de maximaal acceptabele CO₂-niveaus (950 ppm voor scholen gebouwd na 2012 en 1200 ppm voor scholen gebouwd voor die tijd).

Register inzien

In eerste instantie is dit register opgezet voor gemeenten en scholen, maar ook andere gebouweigenaren die met behulp van monitoring willen werken aan een beter binnenklimaat kunnen er een kijkje in nemen.

Kennisplatform

Stichting Binnenklimaattechniek is een kennisplatform en biedt professionals professionals alle benodigde hulpmiddelen om op duurzame wijze gezonde gebouwen tot stand te brengen. Denk aan publicaties, instrumenten, tools en kwaliteitstandaarden (onder andere het PVE Gezonde Kantoren en het PVE Gezonde Woningen.

Onderzoek

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

griep

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Het aantal luchtweginfecties is de afgelopen weken almaar gestegen en ondertussen kunnen we officieel spreken van een griepepidemie. Dat meldt het RIVM.

corona

Aantal coronapatiënten neemt toe: ga niet naar de kerstborrel als je...

De kerstdagen staan voor de deur: voor veel mensen een periode van gezellig samen zijn. Nu corona weer wat oplaait, adviseert Chantal Rovers, hoogleraar uitbraken van infectieziekten bij het Radboudumc, om niet naar een kerstborrel te gaan als je ziek bent. Ook raadt ze aan om te overwegen om een coronatest te doen bij klachten.

Artikel

Wat als we onverhoopt opnieuw in een pandemie terecht komen

Een gegeven is de ontsmetting en netheid die bij het schoonmaken van alle oppervlakken komt kijken. Maar hoe vond de ontsmetting tijdens Covid-19 plaats en wat zijn de leerpunten voor als er onverhoopt een volgende pandemie uitbreekt. In het Europees (ESF) project 'PandemicClean'- Save and Effective Cleaning in Pandemic Situations, dat is medegefinancierd vanuit Erasmus+ en met bijdrage van SVS, stond de schoonmaak tijdens de Coronapandemie centraal. Met resultaten uit het onderzoek is een handreiking gevormd die gebruikt kan worden bij het opstellen van inhoudelijke richtlijnen tijdens het bestrijden van een pandemie.