Wat als we onverhoopt opnieuw in een pandemie terecht komen

Wat als we onverhoopt opnieuw in een pandemie terecht komen

Een gegeven is de ontsmetting en netheid die bij het schoonmaken van alle oppervlakken komt kijken. Maar hoe vond de ontsmetting tijdens Covid-19 plaats en wat zijn de leerpunten voor als er onverhoopt een volgende pandemie uitbreekt. In het Europees (ESF) project 'PandemicClean'- Save and Effective Cleaning in Pandemic Situations, dat is medegefinancierd vanuit Erasmus+ en met bijdrage van SVS, stond de schoonmaak tijdens de Coronapandemie centraal. Met resultaten uit het onderzoek is een handreiking gevormd die gebruikt kan worden bij het opstellen van inhoudelijke richtlijnen tijdens het bestrijden van een pandemie.

In de handreiking wordt verder ingegaan door middel van verschillende onderwerpen. Een daarvan is het actief communiceren naar werknemers en hen op de hoogte houden van de situatie in relatie tot het werk. Ook komen er algemene richtlijnen voorbij zoals het gebruik van allesreiniger voor algemeen gebruik of het gebruik van wegwerphoezen bij soft en poreuze oppervlakken als stoelen in kantoren of voertuigen. Daarbij wordt benadrukt dat normaal en zorgvuldig schoonmaken efficiënter is en een vals gevoel van veiligheid voorkomt. UV-C licht kan een effectieve methode zijn om microbiologisch leven te doden wanneer de toepassing correct is en het wordt gebruikt volgens de handleiding. Daarnaast is er het belang van genoeg van reinigingsapparatuur zoals microvezeldoeken en (vlak-)moppen. Verder komen in de handreiking onder andere richtlijnen voor reinigingsmethoden, het schoonmaakplan of –programma, persoonlijke bescherming en reinigingsfrequentie voorbij.

Het onderzoek

In het onderzoek, dat in het voorjaar en de zomer van 2022 plaatsvond, zijn onderzoeksgegevens verzameld uit 15 landen, namelijk: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Estland, Finland, Italië, Letland, Noorwegen, Hongarije, Roemenië, Zwitserland, Canada en Australië. Met de onderzoeksgegevens werd in kaard gebracht welke schoonmaakinstructie zijn gegeven voor het reinigen van de Covid-19-pandemie en waar de verbeterpunten liggen voor de toekomst. Tijdens Covid-19 werden instructies voornamelijk vanuit overheidsinstanties of –organisaties en onderzoeksinstituten gegeven. Deze instructies waren voornamelijk gefocust op algemene richtlijnen ter voorkoming van verspreiding van het virus. Ook waren er richtlijnen voor ontsmetting van ruimtes waar mensen verbleven of waar een verdenking was van een infectie. Opmerkelijk is dat er zelden richtlijnen over het toepassen van schoonmaakapparatuur of –methoden werden gegeven. Daarbij gingen de meest gedetailleerde instructies over het gebruik van geschikte desinfectiemiddelen.

De handreiking, bestaande uit 11 bladzijden, is te vinden op de website van SVS-opleidingen.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Vaker handen wassen ook van belang buiten zorgomgevingen

Vaker handen wassen ook van belang buiten zorgomgevingen

In ziekenhuizen en andere zorgomgevingen staat het belang van een goede handhygiëne bovenaan de agenda. Er worden echt levens mee gered. Maar dat betekent niet dat vaak genoeg je handen wassen in andere (werk)omgevingen niet ook belangrijk is. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers vaker hun handen wassen?

ETS-campagne belicht belang goede handhygiëne

ETS-campagne belicht belang goede handhygiëne

Al meer dan vijftien jaar lang onderzoeken wetenschappers wat de beste manier is om de handen te drogen. Het European Tissue Symposium (ETS) zet nu een campagne op touw om aandacht te krijgen voor deze ontwikkeling op het gebied van wetenschappelijke onderzoek naar handdroging.

World Hand Hygiene Day brengt belang handhygiëne zorgprofessionals onder aandacht

World Hand Hygiene Day brengt belang handhygiëne zorgprofessionals...

Op 5 mei organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) World Hand Hygiene Day (WHHD), een jaarlijkse oproep aan zorgprofessionals om hun handhygiëne te verbeteren. Dit jaar neemt Tork voor de negende keer op rij deel aan het initiatief. Torks doel: de wereldwijde gezondheidszorg optimaliseren door middel van handhygiëne.