Coronavirus voor het eerst opgedoken in Nederland: wat nu?

Coronavirus voor het eerst opgedoken in Nederland: wat nu?

Voor het eerst is het Coronavirus in Nederland opgedoken. Inmiddels zijn er twee personen in ons land besmet met het virus. Vrijdag 28 februari liet het RIVM weten dat een vrouw uit Amsterdam besmet is geraakt en in Diemen in thuisisolatie zit. Dit kwam vlak na de mededeling op donderdagavond 27 februari dat een 56-jarige man uit Loon op Zand als eerste Nederlander besmet is geraakt en in isolatie in het Tilburgse TweeSteden Ziekenhuis ligt. Wat betekent dit voor de rest van Nederland? En specifiek voor de schoonmaak en hygiëne? Welke maatregelen moeten of kunnen we zelf nemen? Volg Service Management op LinkedIn:

Wereldwijd zijn meer dan 82.000 besmettingen en 2800 sterfgevallen gemeld, vrijwel allemaal in China. In Europa is Italië het zwaarst getroffen.

Hoe gaat het met de Nederlandse personen die besmet zijn?

Het coronavirus is dus voor het eerst in Nederland opgedoken. De 56-jarige man die besmet is met het virus, is woensdag 26 februari al in het Tilburgse ziekenhuis opgenomen. Een familielid van de man liet weten aan Hart van Nederland dat de man goed verpleegd wordt en er snel weer boven wil komen. “Het is een nuchtere man die niet bang is voor een griepje.” De burgemeester van Loon op Zand vertelde vrijdag 28 februari dat de man het goed maakt en dat er wordt nagedacht over ontslag uit het ziekenhuis. Hij zou dan in thuisisolatie gaan. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, waar de man met het coronavirus ligt, is gewoon in functie en toegankelijk. Alle operaties en afspraken gaan door.

Over de besmette vrouw uit Amsterdam is vooralsnog iets minder bekend. Bij haar werd in de nacht van donderdag op vrijdag door middel van labonderzoek in het AmsterdamUMC vastgesteld dat ze besmet is met het coronavirus. De vrouw werkt in het Amsterdam UMC, op de locatie AMC. Ze doet geen patiëntgebonden werk, laat het ziekenhuis weten. De kans op besmetting in het ziekenhuis is klein.

Volgens het RIVM is er geen link tussen de twee besmette personen. Wel maakt het instituut bekend dat beiden kort geleden in de Noord-Italiaanse regio Lombardije zijn geweest. Daar zijn volgens de Italiaanse autoriteiten al ruim vierhonderd besmettingen gemeld. Het gaat in heel het land om zo’n 650 gevallen. Tot nu toe zijn in Italië zeventien patiënten aan het virus overleden.


LEES OOK: Het Coronavirus: Wat we tot dusver weten over de uitbraak


Welke maatregelen worden er genomen?

Meteen na vaststelling van de besmettingen is begonnen met een onderzoek naar de contacten die de man en vrouw hebben gehad. Na dat contactonderzoek wordt besloten hoe het verder gaat. “Dan heb je meer inzicht met wie deze mensen contact hebben gehad. Dan kun je vervolgmaatregelen bepalen”, aldus minister Bruno Bruins. Het kan zijn dat de GGD een groep mensen gaat monitoren, dat mensen worden getest en dat mensen in quarantaine worden geplaatst.

Minister  Bruins hoopt in de loop van vandaag meer duidelijkheid te kunnen geven over hoe het nu verder gaat. Ook zou er in de loop van vandaag duidelijk moeten worden met hoeveel mensen de besmette man in contact is geweest en waar die nu zijn.

“Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe wanneer nieuwe besmettingen worden ontdekt: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt”, staat in een verklaring van het gezondheidsinstituut.

De ziekte die het coronavirus veroorzaakt verloopt bij de meeste patiënten (80 procent) mild

Wat weten we al over het nieuwe coronavirus?

Over het nieuwe coronavirus, dat voluit SARS-CoV-2 heet, wordt steeds meer duidelijk. Zo staat vast dat de ziekte die het veroorzaakt bij de meeste patiënten (80 procent) mild verloopt. Zij herstellen binnen enkele dagen. In circa 17 procent van de gevallen verloopt de ziekte ernstiger. Dan ontstaan bijvoorbeeld ademhalingsproblemen of longontstekingen. Ouderen en zieken lopen meer risico. Volgens de Chinese gezondheidsautoriteiten overlijdt 2,3 procent van de patiënten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in Nederland de bestrijding van het virus coördineert, gaat uit van 2 procent en benadrukt dat het “een grove schatting” is.

De ziekte is overdraagbaar via de luchtwegen. Mensen die ziek zijn geworden besmetten anderen door te hoesten en niezen. Gemiddeld besmetten zij zo’n 2 à 3 anderen. Mensen die wel besmet zijn, maar nog geen symptomen hebben, lijken volgens het RIVM niet erg besmettelijk. Om (verdere) verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) in kaart brengen met wie iemand die is besmet contact heeft gehad. Die mensen moeten hun gezondheid twee weken in de gaten houden, de maximale incubatietijd, en zich bij de GGD melden als ze ziekteverschijnselen krijgen. Het RIVM, het Erasmus MC in Rotterdam en eventueel andere laboratoria kunnen met testen vaststellen of iemand besmet is. Wie het virus heeft, moet in quarantaine. Afhankelijk van hoe het met iemand gaat, worden patiënten thuis of in het ziekenhuis geïsoleerd van anderen totdat ze zijn opgeknapt.

Welke hygiëne- en schoonmaakmaatregelen kunnen we zelf nemen?

Wat kunnen we zelf doen om eventuele besmetting met coronavirus te voorkomen? Het RIVM raadt aan om algemene hygiënemaatregelen te nemen, vergelijkbaar in een periode met griep. Die maatregelen kunnen sowieso geen kwaad en een schoonmaakbedrijf kan daar ook bij zijn klanten op in zetten.


LEES OOK: Griep: Hoe kan schoonmaak helpen om besmetting te voorkomen?


Misschien wel het allerbelangrijkst en meest effectief  is om (zeer) regelmatig je handen goed te wassen. Helemaal als je in contact bent geweest met veel andere mensen, bijvoorbeeld in de trein of op een groot evenement. Dit geldt trouwens ook voor andere besmettelijke virussen als de griep.

Handen wassen doe je zo:

  1. Maak je handen nat onder stromend water
  2. Zet de kraan uit (want handen wassen kost tijd!) en doe wat (antibacteriële) zeep op de handen
  3. Wrijf de zeep goed over je handen. Vergeet daarbij de bovenkant van de handen, de ruimte tussen de vingers en de ruimte onder de vingernagels niet. De duimen worden ook nog wel eens vergeten, dus let daar goed op!
  4. Was je handen minstens 20 seconden lang. Sommige experts adviseren zelfs om een duur van 30 seconden aan te houden
  5. Spoel de handen af onder stromend water en droog ze af. Je handen goed drogen is minstens zo belangrijk!
  6. De beste methode om de handen te drogen is een papieren handdoek die je meteen na gebruik weggooit. Deze droogmethode geniet de voorkeur vanwege onder meer de bacterieverwijderende- en drogende eigenschappen. Textiel is een redelijk alternatief voor papier als het na ieder gebruik wordt gewassen (op 60 graden). Leestip: Handen drogen: Papier, katoen of luchtdroger?

Heb je geen gelegenheid om je handen (goed) te wassen? Alcoholgel, of desinfecterende handgel, is dan een goed alternatief. Zorg er dan ook altijd voor dat je een klein flesje bij je hebt. Wrijf wel de gel in de op het flesje voorgeschreven tijd over je hele hand, inclusief de vingertoppen. Een goede alcoholgel doodt 99,9 procent van de bacteriën op de handen, mits je het goed gebruikt.

Extra aandacht voor schoonmaken van contactvlakken

Ten tijden van een (aanstaande) epidemie is het belangrijk om extra te letten op het schoonmaken van contactvlakken, oftewel, die kritische plekken waar de overdracht van ziekteverwekkers het vaakst plaatsvindt. Dit noemen we ook wel doelgerichte hygiëne: richt hygiëneprotocollen op de meest kritische punten en op kritische tijdstippen om de keten van besmetting te doorbreken.

Toetsenborden, muizen, werkoppervlaktes, lichtknoppen, deurknoppen, kranen en de leuning van de trap zijn allemaal voorbeelden van plekken die je extra goed moet schoonmaken om (verdere) uitbraak te voorkomen. Was elk schoonmaakdoekje dat je gebruikt direct na gebruik op minstens zestig graden Celsius. En was je handen direct daarna goed!


LEES OOK: Doelgerichte hygiëne sleutel tot effectieve en efficiënte hygiënemaatregelen


Schoonmaken met handschoenen

Het dragen van handschoenen tijdens schoonmaakwerkzaamheden is sowieso al geen overbodige luxe en in het geval van besmettelijke ziekten is het helemaal ten zeerste aan te raden. Ga maar na: de oppervlakten die eventueel besmette mensen aanraken, raakt de schoonmaker aan tijdens zijn werk terwijl de ziekmakende virussen of bacteriën nog aanwezig zijn. En de tissues waarin zieke mensen hun neus hebben gesnoten of hun handen mee hebben gedroogd, komen terecht in de vuilniszak die de schoonmaker oppakt om weg te gooien. Kortom: draag handschoenen tijdens het schoonmaken. Zowel om jezelf te beschermen, als om verdere verspreiding te voorkomen.

Het beste zijn wegwerphandschoenen, die na de werkzaamheden direct weggegooid kunnen worden. Belangrijk is daarbij om de handschoenen binnenste te buiten uit te trekken, zodat je dus niet het vieze gedeelte aanraakt met je blote handen. Als je de handschoenen hebt uitgetrokken en weggegooid, was dan direct je handen.


LEES OOK: Handschoenen: allesbehalve overbodige luxe


Overige tips

  • Ventileer ruimten als kantoren of vergaderruimten goed door af en toe een raam open te zetten
  • Raak zo min mogelijk je ogen, mond en neus aan
  • Verhoog de schoonmaakfrequentie, vooral van de cruciale contactvlakken
  • Zorg voor voldoende hygiënematerialen als doekjes, zeep en desinfecterende handgel
  • Sluit vuilniszakken met gebruikte hygiënematerialen goed af

Informatienummer voor vragen over coronavirus

De rijksoverheid opent een informatienummer waar mensen terechtkunnen met vragen over het nieuwe coronavirus. Dat meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Volgens de bewindsman leven er veel vragen over het coronavirus. Wie graag iemand aan de lijn wil krijgen kan in de loop van de middag terecht op het publieksinformatienummer 0800-1351.

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant meldt dat de GGD ook publieksnummers heeft geopend voor vragen over het virus. Voor Hart voor Brabant gaat het om 0900-3646464 en voor West-Brabant om 085-0785617.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.