Als je je wilt beschermen tegen het Coronavirus, is (zeer) regelmatig je handen goed wassen één van de allerbelangrijkste maatregelen om te nemen! Dit geldt trouwens ook voor andere besmettelijke virussen als de griep.
LEES OOK: Griep: Hoe kan schoonmaak helpen om besmetting te voorkomen?
Handen wassen doe je zo:
- Maak je handen nat onder stromend water
- Zet de kraan uit (want handen wassen kost tijd!) en doe wat (antibacteriële) zeep op de handen
- Wrijf de zeep goed over je handen. Vergeet daarbij de bovenkant van de handen, de ruimte tussen de vingers en de ruimte onder de vingernagels niet. De duimen worden ook nog wel eens vergeten, dus let daar goed op!
- Was je handen minstens 20 seconden lang. Sommige experts adviseren zelfs om een duur van 30 seconden aan te houden
- Spoel de handen af onder stromend water en droog ze af. Je handen goed drogen is minstens zo belangrijk!
- De beste methode om de handen te drogen is een papieren handdoek.Deze droogmethode geniet de voorkeur vanwege onder meer de bacterieverwijderende- en drogende eigenschappen. Textiel is een redelijk alternatief voor papier als het na ieder gebruik wordt gewassen (op 60 graden). Leestip: Handen drogen: Papier, katoen of luchtdroger?
Heb je geen gelegenheid om je handen (goed) te wassen? Alcoholgel, of desinfecterende handgel, is dan een goed alternatief. Zorg er dan ook altijd voor dat je een klein flesje bij je hebt. Wrijf wel de gel in de op het flesje voorgeschreven tijd over je hele hand, inclusief de vingertoppen. Een goede alcoholgel doodt 99,9 procent van de bacteriën op de handen, mits je het goed gebruikt.
Extra aandacht voor schoonmaken van contactvlakken
Ten tijden van een (aanstaande) epidemie is het belangrijk om extra te letten op het schoonmaken van contactvlakken, oftewel, die kritische plekken waar de overdracht van ziekteverwekkers het vaakst plaatsvindt. Dit noemen we ook wel doelgerichte hygiëne: richt hygiëneprotocollen op de meest kritische punten en op kritische tijdstippen om de keten van besmetting te doorbreken.
Toetsenborden, muizen, werkoppervlaktes, lichtknoppen, deurknoppen, kranen en de leuning van de trap zijn allemaal voorbeelden van plekken die je extra goed moet schoonmaken om (verdere) uitbraak te voorkomen. Was elk schoonmaakdoekje dat je gebruikt direct na gebruik op minstens zestig graden Celsius. En was je handen direct daarna goed!
LEES OOK: Doelgerichte hygiëne sleutel tot effectieve en efficiënte hygiënemaatregelen
Schoonmaken met handschoenen
Het dragen van handschoenen tijdens schoonmaakwerkzaamheden is sowieso al geen overbodige luxe en in het geval van besmettelijke ziekten is het helemaal ten zeerste aan te raden. Ga maar na: de oppervlakten die eventueel besmette mensen aanraken, raakt de schoonmaker aan tijdens zijn werk terwijl de ziekmakende virussen of bacteriën nog aanwezig zijn. En de tissues waarin zieke mensen hun neus hebben gesnoten of hun handen mee hebben gedroogd, komen terecht in de vuilniszak die de schoonmaker oppakt om weg te gooien. Kortom: draag handschoenen tijdens het schoonmaken. Zowel om jezelf te beschermen, als om verdere verspreiding te voorkomen.
Het beste zijn wegwerphandschoenen, die na de werkzaamheden direct weggegooid kunnen worden. Belangrijk is daarbij om de handschoenen binnenste te buiten uit te trekken, zodat je dus niet het vieze gedeelte aanraakt met je blote handen. Als je de handschoenen hebt uitgetrokken en weggegooid, was dan direct je handen.
LEES OOK: Handschoenen: allesbehalve overbodige luxe
En: Dettol hamsteren (??!!)
Op de achterkant van de verpakkingen van het bekende schoonmaakmiddel Dettol staat dat het zou werken tegen het ‘menselijke coronavirus’, meldt De Telegraaf. Op sociale media is al te lezen dat mensen Dettol hamsteren omdat het dé remedie tegen het virus zou zijn. Maar voordat je direct naar de winkel rent om de flessen allesreiniger in te slaan, is een (hele grote) kanttekening op zijn plaats. Het gaat namelijk om voorgaande, andere varianten van het Coronavirus. En dus níet om de variant waar we het momenteel over hebben.
De Daily Mail sprak professor Paul Hunter over de wonderlijke claim op het etiket van Dettol: “Het actieve ingrediënt van Dettol is chloroxylenol. Dat desinfecteert. Chloroxylenol werkt tegen een groot aantal virussen en bacteriën, waaronder coronavirussen”, zegt Hunter tegen de Daily Mail. “Maar gebruik Dettol niet voor andere doeleinden dan schoonmaken. Dat is wel giftig zodra het wordt ingenomen en het moet beslist niet worden gebruikt als aërosol waarbij mensen het kunnen inademen.”
LEES OOK: Desinfectie: een specialisme binnen de schoonmaak