“Dankbaar dat we op hen mochten rekenen”
De bonus is onder meer bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en mensen die werken in ondersteunende diensten, zoals schoonmakers. “We zijn als Nederland dankbaar dat we zo op hen mochten rekenen”, aldus de minister. “Tijdens de coronacrisis hebben zorgprofessionals zich dag en nacht onvermoeibaar ingezet om anderen te helpen. En dat onder ongekende omstandigheden. Nederland kon op hen rekenen. Minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport): “Met deze bonus laten we vanuit de Tweede Kamer en het kabinet onze waardering zien. Staatssecretaris Paul Blokhuis: “Voor de volharding, flexibiliteit en professionaliteit van onze zorgmedewerkers mogen we heel dankbaar zijn.”
De eerste inschatting is dat zo’n 800.000 mensen voor het extraatje in aanmerking komen. Daarmee zou de regeling de overheid zo’n 800 miljoen euro kosten. Het geld wordt in het najaar uitgekeerd. Werkgevers kunnen de bonus vanaf 1 oktober aanvragen voor hun medewerkers.
Niet voor medisch specialisten
De regeling is niet voor iedereen: medisch specialisten komen bijvoorbeeld niet in aanmerking, maakte De Jonge duidelijk. “We willen hier echt kiezen voor de verpleegkundigen, verzorgenden en ondersteunend personeel.” Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers van ziekenhuizen, verpleeghuizen, ambulancediensten, gehandicaptenzorg, revalidatiezorg, wijkverpleging, jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg.
De bonus was een wens van de Tweede Kamer. Die stemde ook tot drie keer toe over een motie van de linkse oppositie over structurele loonsverhoging voor zorgmedewerkers, maar dat voorstel haalde geen meerderheid.
Mooie opmaat voor cao-onderhandelingen
FNV Zorg is erg blij met de bonus. De bond is ook speciaal verheugd dat de bonus er komt voor allerlei mensen in de zorg, onder wie schoonmakers. “Daar hebben zorgverleners zich soms helemaal geïsoleerd om hun werk te kunnen doen”, zegt bestuurder Elise Merlijn. Ze noemt de bonus, die geen gevolg heeft voor toeslagen, een mooie opmaat naar de onderhandelingen voor de cao ’s van 2021. Die worden wel een “zwaar gevecht”, denkt ze. Want ook structureel moeten de mensen erop vooruitgaan, vindt de FNV.